Obavijesti

News

Komentari 83

Ovi se gradonačelnici odriču plaće, automobila i luksuza...

Ovi se gradonačelnici odriču plaće, automobila i luksuza...
1

Sve se može, kad se hoće: Gradonačelnik Gospića ne želi plaću od 15.000 kn, a njegov kolega iz Vrbovca je sebi smanjio plaću i povećao naknade za bebe

VIDEO

Lički pivar Karlo Starčević (HSP) iz malog sela Donje Pazarište, smještenog u srcu Like, na ovim lokalnim izborima ostvario je gotovo nevjerojatan uspjeh.

Uspio je u drugom krugu preoteti Gospić HDZ-u prvi put od samostalnosti države. Odmah želi pokazati da će drukčije vladati, pa se odrekao plaće od oko 15.000 kuna neto, službenog automobila, mobitela, ali i službenih kartica. Ako četiri godine bude vodio središte Ličko-senjske županije, kaže nam kako će sve plaćati iz svog džepa.

- Dolazim služiti četiri godine i želim pokazati da se grad može voditi drukčije. Želim pomaknuti ovu žabokrečinu koja se nakupila u Gospiću svih ovih godina – kaže nam Starčević dodajući da čak i gorivo plaća sam.

Poručuje Starčević da će prodati i nepotrebne automobile, a prvi na prodaju ide luksuzni Volswagen Phaeton jer smatra da je neprihvatljivo i nepotrebno da grad ima takvu limuzinu. Ovaj vlasnik pivovare, koji je prije nekoliko godina postao poznat javnosti po svojim konzervativnim stavovima, jedini je HSP-ovac koji je osvojio vlast u nekom županijskom središtu i većem gradu. Godinama je u sukobu s HDZ-om, a na prošlim izborima tijesno je izgubio utrku. Ove godine je ipak tijesno pobijedio. Nema lijepe riječi o načinu na koji su HDZ-ovci na čelu s Petrom Krmpotićem vodili grad ovih godina. Najavljuje kaznene prijave čim završi reviziju. Proračun Gospića je inače oko 66 milijuna kuna.

- Otkrio sam neplaćenih računa od 12 milijuna kuna. Ima desetak tvrtki kojima trebam platiti, a da uopće nema osnove. Oni su vodili kampanju iz proračuna. Trošilo se sa službenih kartica u restoranima. Čim završim reviziju, pišem kaznene prijave – kaže nam.

Starčević inače neće nimalo lagodno vladati gradom. U gradskom vijeću nema većinu. Dapače, HDZ je s partnerima apsolutni pobjednik i oni su izabrali svog predsjednika skupštine. Mogu mu rušiti projekte, a i samog Starčevića već na proračunu ove zime. No lički pivar toga se ne boji.

- Neka me ruše, neka idemo na nove izbore, pomest ću ih. Ljudi sad vide što su radili. Politika nije prostitutka, ali jesu neki političari – žestok je Starčević, a najavljuje da će u vođenju grada ostaviti ideologiju po strani i baviti se problemima građana.     

Gradonačelnik Opatije, nezavisni Ivo Dujmić, najavio je udarnu mjeru podizanja rodiljskih naknada na nevjerojatnih 10.000 kuna. Prođe li taj prijedlog u Gradskom vijeću, Opatija, koja je inače u samom vrhu po iznosu naknada, postat će grad s najvećim naknadama za bebe u Hrvatskoj. Uz to, Dujmić je kao svoje prve mjere u trećemu mandatu, najavio i besplatan vrtić za svako drugo i sljedeće dijete te besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce. Za onu djecu koja se ne uspiju upisati u vrtiće, Grad će kroz poseban program sufinancirati i angažman dadilja. Uz to, Grad je svim roditeljima koji imaju četvero i više djece osigurao i dodatnu novčanu pomoć.

- Ovime želimo pomoći mladim obiteljima da prilikom rođenja djeteta mogu bez razmišljanja ili strahovanja priuštiti sve što je potrebno za dolazak bebe u kuću, a to nisu mali troškovi - poručuje gradonačelnik Dujmić.

Novi gradonačelnik Vrbovca, mladi SDP-ovac Denis Kralj (36), pravo je osvježenje na političkoj sceni. Odmah se po preuzimanju dužnosti bacio na posao i već na prvoj sjednici Gradskog vijeća “skresao” naknade vijećnicima u Gradskom vijeću i zamjenicima gradonačelnika, temeljem čega će Vrbovec uštedjeti 233.000 kuna. No nije stao samo na tome. I sebi je smanjio plaću za 1200 kuna neto u odnosu na bivšega gradonačelnika, a ujedno povećao naknade za novorođenčad za 500 kn i time ispunio prvo predizborno obećanje.

Naknade za bebe od sada će iznositi 2000 kuna.

- Plaća bivšega gradonačelnika iznosila je 13.900, a moja sad 12.700 kuna neto. Prepolovili smo i trošak vijeća. Naknade za zamjenike gradonačelnika smanjili smo s 4000 na 3000 kuna, za vijećnike s 800 na 500, za predsjednika vijeća s 3200 na 2500, za njegova zamjenika s 1600 na 700, a skroz smo ukinuli i naknadu od 1600 kuna za predsjednika kluba vijećnika. Gledamo gdje još možemo srezati troškove i uštedjeti - objašnjava Kralj.

Osim povećanja rodiljskih naknada, od jeseni je najavio sufinanciranje logopeda, smanjenje cijena vrtića za drugo, odnosno besplatan vrtić za svako treće dijete u obitelji.

- Režemo na sebi, a dajemo drugima. Sve sam to obećao u kampanji i potrudit ću se sve ispuniti. Ne mogu sve ostvariti već u prvom tjednu, a građani su mi na prvome mjestu - kaže.

Riječi hvale zaslužili su i novi načelnik općine Žakanje u Karlovačkoj županiji, nezavisni Danijel Jurkaš, i njegov zamjenik Dinko Ivičić. Jurkaš je na čelo općine došao nakon 24 godine HDZ-ove vladavine.

Odmah si je na prvoj, konstituirajućoj sjednici, smanjio naknadu s 4000 na 1800 kuna, a zamjenik Ivičić si ju je ukinuo, pa će on posao obavljati volonterski. Baš kao i svih pet vijećnika izabranih na kandidacijskoj listi grupe birača, koji će novac davati najpotrebitijima.

- Mi smo predložili ukidanje naknada vijećnicima pa da se taj novac da potrebitima, ali kako nemamo većinu, HDZ i HSS su to odbili i nazvali populizmom. Tih 200 kuna po sjednici naši nezavisni vijećnici neće ostaviti za sebe već će ih dati udrugama i u humanitarne svrhe - kaže nam Jurkaš, koji već od jeseni starta i s drugim mjerama, pa najavljuje besplatne udžbenike za 19 prvašića, ali i besplatan vrtić za svako treće dijete.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa