Obavijesti

News

Komentari 24

Ovo je HDZ-ova ekipa koja napada EU: Jedan pare troši na parfeme, a drugi na aute...

Ovo je HDZ-ova ekipa koja napada EU: Jedan pare troši na parfeme, a drugi na aute...

Mnogi su nagađali kako će na listi biti i ministrica Obuljen-Koržinek, koja je 'ispala' u zadnji tren. Ipak, možda je presudna bila činjenica da je Ava Karabatić na zadnjim izborima dobila više glasova od nje

VIDEO

Nadzorni odbor HDZ-a potvrdio je ono što je 24sata prvi objavio, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nositelj je liste za izbor članova u Europskom parlamentu. Slijedi ga aktualna članica Europske komisije, te potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica. 

Bivši ministar Davor Ivo Stier, koji je svojedobno bio u timu koji, s Mirom Kovačem, koji se 2020. godine kandidirao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, također je na listi. Stier je bio ministar vanjskih i europskih poslova odmah po dolasku Andreja Plenkovića na čelo Vlade. No već iduće godine je podnio ostavku na mjesto šefa diplomacije. U kuloarima se tada spominjalo da se protivi Plenkovićevoj odluci da u Vladu uključi i ljude iz HNS-a. Stier je, pak, rekao da odlazi jer se želi posvetiti poslu tajnika stranke i saborskog zastupnika.

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Posinak Vladimira Šeksa, Karlo Ressler ponovno je na HDZ-ovoj listi za Europski parlament. Njegovo iskustvo je zaista zavidno, vježbeničku praksu radio je u odvjetničkoj kancelariji koju vodi supruga Miroslava Šeparovića. Svojedobno je bio Plenkovićev asistent u Europskom parlamentu, a bio je i  dio skupine koja je nosila potpise za sastav Plenkovićeve vlade Kolindi Grabar-Kitarović.

Pričalo se u stranačkim hodnicima da će Plenković dva mjesta pustiti i svojim ministricama Nikolini Brnjac i Nini Obuljen Koržinek. Ipak, na kraju Nina je 'izvisila', a ministrica turizma i sporta peta je na listi. Kako saznajemo ministrica Obuljen-Koržinek ispala je u zadnji tren. Plenković je inače ovom listom skrenuo u desno, jer je upravo Obuljen-Koržinek 'crvena krpa' desnici u stranci. Možda je u ovoj odluci ipak bilo presudno to što j na parlamentarnim izborima starleta Ava Karabatić dobila više glasova od ministrice kulture i medija, i ako joj je Plenković dao visoko treće mjesto na listi. Omjer glasova bio je 505/508 za Avu. Željana Zovko, Sunčana Glavak te Tomislav Sokol također aktualni europarlamentarci ponovno su na listi, te će tražiti povjerenje građana za još jedan mandat u Europskom parlamentu. 

Plenković na čelu liste za EU izbore: 'Ako mu ponude dobru funkciju, sumnjam da će odbiti'
Plenković na čelu liste za EU izbore: 'Ako mu ponude dobru funkciju, sumnjam da će odbiti'

Bivši HDZ-ov ministar Marko Pavić također je na listi. On je javnosti poznat iz vremena kada je kao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u posljednjem tjednu mandata šopingirao privatnom karticom, a potom tražio povrat novca od Ministarstva. Kupovao je u Mülleru – za dva Hugo Boss parfema i dezodorans dao je 1213 kuna. U Vrutku je kupio 36 butelja vina za 2542 kune, i to šest butelja Dingača po cijeni od 114,98 kn po butelji, 12 Postupa po cijeni od 77,98 kuna te 18 butelja iločkog traminca po cijeni od 59,99 kuna za butelju. Zatim je kupio i Hugo Boss kemijsku olovku za 440 kuna te nekoliko refila za olovke.

Ministarstvo je tada tvrdilo da su to darovi za ministre i predstavnike država članica EU zaduženih za kohezijsku politiku, predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta s kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije surađivalo, a koji nisu primili protokolarne darove s logotipom EU2020HR, čiji broj je bio ograničen. Poslije njega na listi je i moćni splitski HDZ-ovac Ante Mihanović, koji j ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. 

Plenković potvrdio da je nositelj liste za Europski parlament
Plenković potvrdio da je nositelj liste za Europski parlament

Predzadnje mjesto na listi odlazi brodsko-posavskom županu i predsjedniku hrvatske zajednice županija Danijelu Marušiću. Upravo on krajem prošle godine našao s pod povećalom javnosti kada je otkriveno da j kupio pet automobila. Gotovo 220.000 eura brodsko-posavski župan potrošio je samo u 2023. godini na nove automobile. Kako su nam potvrdili tada iz Brodsko-posavske županije, u svom vlasništvu imaju ukupno devet automobila, od kojih je pet kupljeno 2023. Od tih pet, četiri su električna, koja su nova, a jedan je rabljeni. Električni su modeli Hyundai Kona i Hyundai Ioniq 5. Ukupna vrijednost tih automobila je točno 171.772 eura bez PDV-a. Rabljeni auto je plaćen 46.392 eura bez PDV-a. To je ukupno 218.164 eura.

Posljednja na listi je Marijana Petir koja je od 214 o 2019 bila u Europskom parlamentu. 2020. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a bila je predsjednica Odbora za poljoprivredi, članica Odbora za europske poslove i Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi