Obavijesti

News

Komentari 183

Pakleni tata: Udomljavao djecu godinama, a u biti je pedofil?

Bračni par se više od desetak godina bavi tom djelatnošću i u 50-im su godinama. Iz policijie su nam potvrdili da je u tijeku kriminalističko istraživanje...

VIDEO

Odmah u petak, kad smo zaprimili sumnju na neprihvatljivo ponašanje udomitelja, sva djeca koja su bila korisnici usluga smještaja odmah su premještena na druge adrese, rekli su nam u jednom Centru za socijalnu skrb na sjeverozapadu Hrvatske.

U taj je centar, kako neslužbeno doznajemo, stigla anonimna prijava da je muškarac, koji je zajedno sa suprugom bio udomitelj, spolno zlostavljao curicu koja je kod njih na skrbi. U prijavi se, navodno, spominje kako se muškarac sumnjivo ponašao zadnjih nekoliko mjeseci. Nadležni u centru tvrde kako se radi o izuzetno teškom kaznenom djelu, pa s detaljima još ne želi izlaziti u javnost zbog pogubnih posljedica koje može imati na dijete. Centar je odmah pokrenuo i postupak oduzimanja dozvole za obavljanje udomiteljstva.

- Čim postoji i najmanja sumnja na neki oblik neprihvatljivog ponašanja, kao u ovom slučaju, odmah se poduzimaju zakonom propisane mjere - rekli su nam u Centru za socijalnu skrb.

Dodaju da su udomitelji ispunjavali sve zakonom propisane uvjete za skrbi o tuđoj djeci.

Navodno spolno zlostavljanje dogodilo se u jednom naselju na području djelovanja tog centra. U tome mjestu postoji još nekoliko obitelji koje se bave udomiteljstvom i upravo se sumnja na onu koja je, prema pričama žitelja, uvijek bila uzorna ponašanja. Neki od mještana, kad smo im spomenuli sumnju na pedofiliju, ostali su zaprepašteni i puni nevjerice jer o tim ljudima govore kao o osobama kojima bi povjerili i vlastitu djecu na čuvanje.

Bračni par se više od 10-ak godina bavi tom djelatnošću i u 50-im su godinama.

Iz policije su nam potvrdili da je u tijeku kriminalističko istraživanje, ali kako se radi o kazneno-pravnoj zaštiti djece i obitelji, nisu željeli otkrivati detalje. U cijeli slučaj je uključeno i nadležno državno odvjetništvo.

Slučaj je komentirala i psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander.

- Ne ulazeći u konkretan slučaj, iz svoje kliničke prakse mogu reći da seksualni zlostavljači upravo traže poslove i prilike u kojima su im djeca dostupna. Zlostavljači su često upravo u krugu osoba od djetetova povjerenja. Oni se znaju i godinama pripremati kako da dođu do djeteta. Posljedice dugoročno znaju biti nepovjerenje prema svim figurama autoriteta, loše slike o sebi, osjećaj srama, obilježenost, nisko samopouzdanje te posljedice na području seksualnosti - rekla je Buljan Flander. Otkrila je i da su seksualni zlostavljači u 90 posto slučajeva djeci bliske osobe te da jednu trećinu seksualnih zlostavljača čine roditeljske figure, znači biološki roditelji ili udomitelji i usvojitelji.

- Ostatak čine bliska rodbina i prijatelji obitelji. Zato djeca nekad šute jer ne žele razoriti obitelj. Čak 52 posto seksualnih zlostavljača je oženjeno - rekla je Buljan Flander.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je