Obavijesti

News

Komentari 38

'Pakleni' vikend: Temperature će biti jako opasne po zdravlje

'Pakleni' vikend:  Temperature će biti jako opasne po zdravlje
4

Najgore će biti u Zagrebu, kojeg uz dnevnu vrućinu i sparinu čeka i vrlo topla noć. Meteoalarm je za nedjelju za Zagreb i sjevernu Hrvatsku izdao crveno upozorenje

VIDEO

Pred Hrvatskom je jedan iznimno vruć vikend. Da je tome tako svjedoče i jutarnje temperature. U subotu u 6 sati ujutro Komiža se grijala na 24 stupnja, dok je u Splitu i Senju bilo tek jedan stupanj manje. U Dubrovniku, Opatiji, Puli, Rijeci i Zadru izmjerena su 22 stupnja. U Zagrebu je, pak, u 6 sati ujutro izmjeren 21 stupanj, koliko i u Čakovcu,  Crikvenici i Šibeniku.  

Vrlo velika opasnost od toplinskog udara

Uz to, za Hrvatsku je stiglo i novo Meteoalarmovo upozorenje. Zbog ekstremno visokih temperatura i sparine u opasnosti su najviše građani zagrebačkog, karlovačkog i osječkog područja, no neće biti puno lakše niti na riječkom i gospićkom području.

meteoalarm

Najgore će biti u Zagrebu, kojeg uz dnevnu vrućinu i sparinu čeka i vrlo topla noć. Upravo za metropolu te sjevernu Hrvatsku je najavljeno crveno upozorenje, odnosno vrlo velika opasnost. Narančasto upozorenje dobili su Karlovac i Osijek, što znači veliku opasnost. Ovakvi nepovoljni vremenski uvjeti uzimaju danak u zdravlju građana, a pogotovo su u opasnosti djeca i starije osobe.

U nedjelju i do 36 stupnjeva

Prema prognozi DHMZ-a, u Hrvatskoj će u subotu biti pretežno sunčano i u mnogim krajevima vruće. Povremeno će biti umjerene naoblake, a sredinom dana i poslijepodne uz jači razvoj oblaka ponajprije u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, u Gorskom kotaru i Lici te Posavini mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjeren, povremeno i jak jugozapadni, a na Jadranu će puhati uglavnom umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 28 i 34°C izmjerenih u hladu. Na suncu, temperature bi mogle biti i više od 40 stupnjeva.

I u nedjelju se očekuje pretežno sunčano i vruće, u unutrašnjosti mjestimice i vrlo vruće. U poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti, a navečer i ponegdje na sjevernom Jadranu, mala mogućnost za pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka između 17 i 22, na Jadranu od 20 do 25, a najviša dnevna uglavnom od 29 do 34, ponegdje u unutrašnjosti i do 36 °C.

Neke od preporuka za zaštitu od vrućina

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje:

- Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

- Pijte redovito negaziranu običnu ili mineralnu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. 

- Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu, dvije leda. 

- Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode. 

- Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.

- Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

- Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge, i sl. Djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

- Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.

- Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.

- Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. „smoothie“ ili spravite laganu juhu, koji će također organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

- Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Sve preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.