Obavijesti

News

Komentari 354

Pakleno ljeto! Novi izbori mogli bi biti usred turističke sezone

Pakleno ljeto! Novi izbori mogli bi biti usred turističke sezone
1

KAKAV PREOKRET: Iako je HDZ još u srijedu tvrdio da ima novu većinu u Saboru za novu Vladu bez Mosta, udruženi SDP i Most bi im mogli pomutiti planove

VIDEO

Na pomolu je izgleda veliki politički preokret. Iako je HDZ još u srijedu tvrdio da ima novu većinu u Saboru za novu Vladu bez Mosta, udruženi SDP i Most bi im mogli pomutiti planove.

U tom slučaju bi na izbore išli već u srpnju ili kolovozu, dakle usred turističke sezone. Nagađa se da bi izbori mogli biti do blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza. HDZ ne bi niti imao priliku mjesec dana pokušavati složiti novu većinu u Saboru koja bi podržala novu desnu Vladu. Kako neslužbeno doznajemo, Most će skoro sigurno podržati SDP-ov zahtjev za samo raspuštanje Sabora. Imaju samo jedan uvjet prije te odluke: SDP i partneri moraju skupiti 64 potpisa za raspuštanje Sabora. Tada im se pridružuje i 12 preostalih Mostovaca, te bi se stvorila većina od 76 glasova koja raspušta Sabor.



- Iako konačnu odluku još nismo donijeli, to je vrlo ozbiljna mogućnost. Uvjet je da SDP skupi 64 potpisa kako bi bili sigurni da će samoraspuštanje Sabora proći. HDZ-ov predsjednik sabora Željko Reiner sada koristi mogućnost da ne uvrsti odluku o samoraspuštanju na dnevni red. Ako mu dođemo sljedeći tjedan sa 76 potpisa, morat će to učniti inače bi to bio sumrak demokracije - kaže nam upućeni sugovornik iz Mosta. HDZ-u treba većina od 76 zastupnika za potporu novoj Vladi. Iako tvrde da je sve dogovoreno, ne žele reći tko bi u njoj bio.

- Tu većinu sigurno nećete vidjeti danas - rekao je jučer u Saboru HDZ-ov predsjednik kluba zastupnika Ivan Šuker. Njihovi politički protivnici tvrde da blefiraju, i da im nitko nije potpisao potporu. I računica pokazuje da bi u najboljem slučaju HDZ mogao doći do 73 zastupnika. Zato SDP-ov Zoran Milanović kaže da će oni osigurati potrebnih 64 zastupnika i računaju na Most i izbore u srpnju.

- Imat ćemo više od 64 zastupnika - rekao je jučer Milanović.

HDZ je inače imao plan već sljedeći četvrtak srušiti Vladu u Saboru. Ne bi bilo isključeno da za to glasa i SDP.
Tako bi spriječili glasovanje o povjerenju prvom potpredsjeniku Vlade Tomislavu Karamarku. Tada bi HDZ imao 30 dana da pokuša skupiti novu većinu s novim mandatarom Zdravkom Marićem.

SDP i Most će pokušati skupiti 76 zastupnika za samoraspuštanje Sabora prije četvrtka. Kada se Sabor većinom zastupnika sam raspusti, onda nema roka od 30 dana za pokušaj novog mandatara. Predsjednica mora raspisati izbore u roku od 30 do 60 dana No, naš sugovornik u Mostu kaže da čak i ako HDZ prvo sruši Vladu na čelu s Oreškovićem koju podupiru, opcija samoraspuštanja je opet u igri.

- HDZ će morati tu točku uvrstiti na dnevni red tjedan dana kasnije i tada bi je mogli izglasati - kaže nam.Ž

Čini se da u Mostu više uopće ne vjeruju u mogućnost da će se HDZ predomisliti i odreći samo prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka, a da Vlada nastavi funkcionirati. Petrov ne planira otići, a niti Orešković ne želi podnijeti ostavku.


 

Žele izbore, hoće li potpisati?

- Ne mogu se povući jer bi onda priznao krivnju za lažne optužbe iz zahtjeva za opoziv - rekao je jučer Orešković.
Matematika i dosadašnje najave stranka, pokazuju da bi SDP i Most mogli uspjeti u svom naumu samoraspuštanja Sabora.
SDP, HNS, Laburisti, IDS i HSU kao lijevi blok imaju sigurnih 59 zastupnika. Dakle, Milanoviću treba samo još pet da ispuni uvjet za podršku Mosta.

Milorad Pupovac iz SDSS-a je već rekao da su oni najradije za nove izbore. SDSS ima dva zastupnika. Za nove izbore je i Furio Radin. HDSSB sa svoja dva zastupnika je rekao da oni neće podržati HDZ, ali izgleda da neće dati niti potpise na SDP-ov zahtjev. Zanimljiv je stav HRID-i Drage Prgometa koji ima dva zastupnika. Prvo su izvori bliski Prgometu u srijedu rekli da je on spremean podržati novu HDZ-ovu Vladu. Pa ipak preokret.

- Nećemo sudjelovati u preslagivanjima. I dosad smo isticali da su izbori bolje rješenje nego ovaj politički kaos - rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović, iz HRID-i.



Stipe Petrina i Ivan Vilibor Sinčić žele izbore, a dva manjinska zastupnika nisu se izjasnila. HSS je jučer objavio kako su oni za opoziv premijera Tihomira Oreškovića.

HDZ se ipak ne predaje

Šef SDP-a Zoran Milanović je zato uvjeren da će oni uspjeti pridobiti dovoljno zastupnika.

- Imat ćemo dovoljno potpisa, više nego što je dovoljno da o zastupnicima Mosta u tom trenutku ovisi hoće li učiniti ono nužno ili će dopustiti da ih HDZ što najavljuju čerupa iz dana u dan i da im otima ljude. To je na njima, to je pitanje njihove savjesti - rekao je Milanović.

Sada je ta potpora iz Mosta očito i stigla.

No, HDZ se ne predaje. Iako su jučer bili šutljivi, a čak je i odgođena tiskovna konferencija glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića, još uvijek neslužbeno poručuju da će učiniti sve da prije izbora probaju sastaviti novu Vladu.

Darko Milinović (HDZ) naglasio je da neće biti problem ako manjine zatraže odlazak ministra Hasanbegovića.

Slučaj za babu Vangu

No, HDZ-ov doajen Vladimir Šeks se jučer pojavio u Saboru i izrazio veliku sumnju u HDZ-ovo preslagivanje. On je opet pozvao Tomislava Karamarka na ostavku kako bi i HDZ i Most spasili ovu Vladu. Uvjeren je da bi novi izbori značili znatno lošiji rezultat i za HDZ i za Most.

- Kako će se sve rasplesti? To ni plenum baba Vangi ne bi mogao riješiti - zaključio je Šeks.
I Most je jučer dobio već dugo najavljivani udarac. Tri zastupnika, Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Juro Martinović odcjepili su se i osnovali svoj klub. Nagađa se da će biti uz HDZ.

- Nismo proveli program, a Petrov sve više solira. Most vodi netko sa strane - rekao je Lovrinović.
Ostalih 12 zastupnika Mosta zato tvrde da su jedinstveni i da ih neće kupiti. Jučer su imali natpise: Obraz nema cijenu!
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 354
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto