Obavijesti

News

Komentari 73

Panenić: 'Most i HDZ se natežu do bestraga, to bi trebalo stati'

Panenić: 'Most i HDZ se natežu do bestraga, to bi trebalo stati'
6

Direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek je jučer dao ostavku “iz moralnih razloga”. Rezultat je to afere Uhepljavanje, koju su prvi objavili 24sata...

VIDEO

Skidam kapu čovjeku koji je stao iza mene! Kaže nam to branitelj Vedran Ciglar, koji će ipak dobiti posao električara u pogonu HEP Toplinarstva u Sisku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:18

S druge strane, direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek je jučer dao ostavku “iz moralnih razloga”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rezultat je to afere Uhepljavanje, koju su prvi objavili 24sata. Direktor Martinek je svojem podređenom direktoru Mariju Marjanoviću, koji je vodio povjerenstvo za zapošljavanje, naredio zapošljavanje G. M. pozvavši se na to da je on rođak predsjednika uprave. Marjanović ga je višekratno upozoravao da krši zakon o pravima hrvatskih branitelja, ali je Martinek to ignorirao. U jednom trenutku je rekao da ga “boli k...c”. Naložio je Marjanoviću da G. M. da pitanja i odgovore kako bi dobio posao on, a ne branitelj Ciglar, koji je pak ispunjavao sve uvjete i po zakonu imao prednost.

Ivica Martinek

Marjanović nije htio pristati po cijenu otkaza te nam je dostavio dokaze kako se na njega vršio pritisak.

- Palo mi je breme. Cijelu noć nisam spavao od uzbuđenja - rekao je u razgovoru uživo za 24sata Marjanović. Zadovoljan je raspletom slučaja.

No direktor Martinek izgleda neće proći samo s ostavkom. Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović je cijeli slučaj prijavio Državnom odvjetništvu, a glavni odvjetnik Dinko Cvitan je jučer potvrdio da će sve istražiti. Iz HEP-a, na čelu s Pericom Jukićem, poručili su da uprava nije imala sanznanja o Martinekovim postupcima i od njih su se ogradili.

1.

10. listopada raspisan natječaj za električara HEP Toplinarstva u Sisku.

2. prosinca razgovor s kandidatima i Marjanović vidi da branitelj Ciglar ispunjava sve uvjete za posao.

2.

7. prosinca direktor Martinek i dalje inzistira da se zaposli rođak G. M., a ne branitelj Vedran Ciglar.

3.

Marjanović odlučuje dokaze o pokušaju namještanja poslati 24sata i saborskom odboru za veterane kako bi upozorio na štetnu praksu.

4.

Nakon što smo objavili cijeli transkript, direktor Martinek podnosi ostavku. Marjanovićeva komisija bira Ciglara. Javnost i ministri su zgroženi.

5.

Pokušajem uhljebljavanja bavio se saborski odbor za veterane. Upozorio je na slične slučajeve.

Mario Marjanović

Transkript besramnog pokušaj uhljebljavanja u državnu tvrtku dignuo je na noge i sva nadležna ministarstva, ali izazvao buru u Saboru.

HEP je priopćio da pokreće internu provjeru postupka odabira kandidata.

U ministarstvu mostovca Slavena Dobrovića, koje je sad zaduženo za energetiku, kažu da su poduzeli “sve mjere u cilju sankcioniranja odgovornih”.

- Naš stav je jasan - nulta stopa tolerancije na korupciju i klijentelizam. Očekujemo da institucije utvrde odgovornost u najkraćem roku - priopćili su.

HDZ-ov ministar za državnu imovinu Goran Marić ostao je zgrožen transkriptom koji smo objavili.

- Ako je sve vjerodostojno, to je slučaj evidentno najgoreg, nedopustivog postupanja i prakse u jednom trgovačkom društvu - napisao je Marić za 24sata.

Obrušio se i na menadžment iako nije nikoga imenovao.

- Pokazuju nerazumijevanje, da nisu dorasli dužnosti i svoj odnos prema ljudskom dostojanstvu - ljutit je Marić.

HEP vodi uprava kojoj je na čelu nestranački Perica Jukić, koji je postavljen za mandata Kukuriku vlade. Martinek koji je dao ostavku pozvao se upravo na njega i rekao da mora zaposliti njegova rođaka.

Kaos u upravljanju

Neslužbeno, sugovornici bliski Jukiću tvrde da on nije imao baš ništa s tim. Ostaje vidjeti hoće li ovaj slučaj dodatno prodobiti političke obračune.

Između HDZ-a i Mosta inače traje pravi mali rat tko će preuzeti HEP, najvažniju energetsku tvrtku u državnom vlasništvu. Apsurd je da je još jedini predstavnik države zadužen za HEP u skupštini tvrtke Tomislav Panenić, bivši Mostov ministar gospodarstva, u čijem je resoru nekad bila i energetika.

- Ne zna se tko je nadležan za HEP. Hajdemo već jednom dati ministru koji je nadležan da bude i odgovoran za tvrtku. Krivi smo i mi kao prošla vlada i sad. Traju krajnje bespotrebni sukobi. Most i HDZ se natežu do bestraga, a u međuvremenu se događaju ovakve stvari. To treba prekinuti - otvoreno kaže Panenić. Kaže da je on formalno predstavnik države u HEP-u, ali zato što više nije ministar nema nikakav legitimitet i ne može ništa poduzeti.

Prije nego što je Martinek dao ostavku, rekao je da takve ljude odmah treba smijeniti.

- To je stvar higijene i kako država želi upravljati tvrkama - poručio je Panenić.

Pizzamajstor razdora

Oko toga tko je više uhljebio od političkih stranaka i kako se takve stvari mogu događati u državnim tvrtkama, žestoko su se sukobili Most i HNS.

Mostov Maro Kristić je govoreći o kadroviranju HNS-a i Kukuriku koalicije u HEP-u ponovno nabrojio više desetaka imena koje su zaposlili.

- Upravo zbog takvog kadroviranja danas imamo milijunske probleme koji idu na teret hrvatskih građana - sasuo je Kristić.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je kao ministar gospodarstva bio zadužen za HEP, na to je “poludio”. Ponajviše ga je pogodilo to što je Kristić naveo i da je zaposlen bivši pizza majstor Tomislav Šerić. Šerić je bivši Vrdoljakov prijatelj i bio je predsjenik uprave HEP-a. Vrdoljak je rekao da je Šerića upravo mostovac Panenić sad postavio u nadzorni odbor Končara jer im se priklonio.

Tko je veći uhljeb?

- Kako vam nije neugodno. Mi smo u HEP-u smanjili broj zaposlenih za dvije tisuće. Što ćemo sad, brojiti krvna zrnca za 11.000 zaposlenih. Dalje analizirati vaš popis je bespredmetno. Zadnji put kad je netko ovako nabrajao ljude bili su Goebbels i fašisti! Što ćemo sad uraditi, ubijati ljude po ulici ako je netko Srbin, pripadnik stranke ili ćemo poštovati hrvatski Ustav - rekao je Vrdoljak.

Zatim se obrušio na Kristića da je bio pročelnik na inzistiranje Stipe Gabrića Jambe, pa da je zatim postao savjetnik HDZ-ova župana Nikola Dobroslavića.

Upleli su se i Božo Petrov te Miro Bulj, pa je sabornica bila ispunjena svađom i galamom.

Mario Marjanović, čovjek koji je pokrenuo cijelu priču i prijavio direktora za uhljebljavanje, kaže da njegov postupak nema veze s politikom.

- Ne pucam na nikakve pozicije, ne egitiram niti za bilo koju političku opciju ili kandidata. Meni je važno da se zakoni poštuju jer bismo tako svi živjeli u pravno uređenijoj državi - kaže Marjanović. Kaže da ne bi ni prihvatio mjesto direktora HEP Toplinarstva baš iz tih razloga.

Toplana u Sisku povod svemu

Slabo radno mjesto Električar u toplani u Sisku nije neko visoko plaćeno radno mjesto, ali i za njega se namještao natječaj.

termoelektrana

Most i HNS u velikom ratu

Ne podnose se Most i HNS su najžešći politički protivnici. Ivan Vrdoljak je na optužbe o uhljebljavanju prozvao mostovce.

“Prozivate ljude kao fašisti i Geobbels! Hoćemo ih ubijati?, Ivan Vrdoljak, čiji je HNS mostovac Kristić prozvao za uhljebljavanje u HEP-u.

Ivan Vrdoljak

Karijeru gradio u HEP-u

Hep-ov kadar Perica Jukić na čelu je HEP-a više od dvije godine, u vrijeme HNS-a. Nestranački je kadar koji je karijeru gradio u HEP-u.

“Uprava hep-a nije znala ništa o natječaju”, u HEP-u na čelu s Pericom Jukićem kažu da se ograđuju od Martineka.

Medved: svaki tjedan primamo slične prijave, mijenjamo zakon

Na saborskom odboru za veterane ministar branitelja Tomo Medved je rekao da je potrebno promijeniti zakon i dati braniteljima jaču prednost u zapošljavanju. Kaže da i on prima slične prijave o kršenju prednosti pri zapošljavanju gotovo svaki tjedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke