Obavijesti

News

Komentari 5

Papa je zatražio od čelnika u Meksiku da osiguraju pravdu

Papa je zatražio od čelnika u Meksiku da osiguraju pravdu
8

Papu su u petak po dolasku u Meksiko pozdravile tisuće oduševljenih vjernika i orkestar marijačija. U subotu ga je dočekalo razdragano mnoštvo na izlasku iz nuncijature

VIDEO

Papa Franjo u subotu je od meksičkih čelnika zatražio da osiguraju "stvarnu pravdu i djelotvornu sigurnost" u zemlji u kojoj se ukorijenilo nasilje te da se odreknu svojih "povlastica", na početku petodnevnog posjeta toj zemlji koja je druga u svijetu po broju katoličkih vjernika.

Papu Franju (79), kojeg su već u petak po dolasku u Meksiko pozdravile tisuće oduševljenih vjernika i orkestar marijačija, u subotu ujutro je dočekalo razdragano mnoštvo na izlasku iz nuncijature, gdje je nakratko na glavu stavio sombrero.

U Predsjedničkoj palači sastao se s predsjednikom Enriqueom Penom Nietom i meksičkom političkom elitom koju je pozvao da stanovništvu osiguraju "stvarnu pravdu" i "djelotvornu sigurnost" dok zemlja tuguje zbog 49 poginulih u sukobu u zatvoru u Monterreyju. Pozvao ih je i da odustanu od svojih povlastica.

"Svaki put kada tražimo put povlastica i osobne koristi za pojedince, prije ili kasnije društveni život postaje plodno tlo za korupciju, krijumčarenje droge, odbacivanje drukčijih kultura, nasilje, trgovinu ljudima, otmice i smrt".

Papa je usto odao priznanje "bioraznolikosti" i "multikulturalnosti" u Meksiku, što su teme koje mu leže na srcu kao papi koji se brine za okoliš i bogatstvo urođeničkih kultura.

Sveti Otac je u subotu pozvao biskupe da se "hrabro" uhvate ukoštac s krijumčarenjem droge i s nasiljem, u nagovoru u katedrali u Ciudad de Mexicu.

"Razmjeri tog fenomena, zamršenost njegovih uzroka, veličina njegove rasprostranjenosti koja uništava poput metastaza (...) i težina sukoba (...) ne dopuštaju nama, pastirima Crkve, da se sklonimo iza puke osude, nego zahtijevaju proročku odvažnost", rekao je Papa pred meksičkim biskupima.

Papa će u subotu poslijepodne po meksičkom vremenu služiti misu u Bazilici Gospe od Guadalupe.

U nedjelju će posjetiti Ecatepec, prenapučeno prigradsko naselje Ciudad de Mexica, u kojemu je dramatično porasla stopa nasilja, napose nad ženama.

Nakon toga će pohoditi Chiapas, najsiromašniju saveznu državu, gdje će služiti misu na trima urođeničkim jezicima (totzil, tzeltal i chol) i potvrditi uredbu kojom se odobrava uporaba tih jezika u liturgiji.

Na kraju svog putovanja Papa će posjetiti zatvor u Ciudad Juarezu i služiti svetu misu u El Pasu, na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"