Obavijesti

News

Komentari 15

Parlament RS usvojio izvješće o provedenom referendumu

Parlament RS usvojio izvješće o provedenom referendumu
1

Provedba referenduma od 25. rujna izazvala je velike napetosti u BiH jer je njime prekršen zakon i odluke Ustavnog suda BiH, a Tužiteljstvo BiH zbog svega je otvorilo istragu

VIDEO

 Parlament Republike Srpske u utorak je usvojio izvješće o provedbi referenduma u tom entitetu, održanom 25. rujna, konstatirajući kako je on uspio te kako se većina onih koji su tada glasovali izjasnila da se 9. siječnja nastavi obilježavati i slaviti kao dan RS, no nisu donesene nikakve odluke o mogućim koracima koji bi proizlazili iz referendumskog izjašnjavanja.

Provedba referenduma od 25. rujna izazvala je velike napetosti u Bosni i Hercegovini jer je njime prekršen zakon i odluke Ustavnog suda BiH, a Tužiteljstvo BiH zbog svega je otvorilo istragu jer je počinjeno kazneno djelo za koje je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zastupnici u parlamentu RS na sjednici u Banjoj Luci na tu se činjenicu nisu ni osvrnuli nego su saslušali i gotovo jednoglasno usvojili izvješće provedbenog povjerenstva.

U izvješću, kojega je predstavio predsjednik tog povjerenstva Siniša Karan, ocjenjuje se kako je referendum o danu RS proveden  "sukladno zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Narodna skupština RS konstatirala je kako je rezultat referenduma važeći jer se izjasnilo 680 tisuća osoba, odnosno natpolovična većina upisanih birača od 55,78 posto, od čega je njih 99,81 glasovalo za nastavak obilježavanja 9. siječnja iako je to protivno pravorijeku Ustavnog suda.

Tijekom rasprave ipak su se pojavila pitanja što su sljedeći koraci i moguće posljedice. Oporbeni zastupnik Adam Šukalo upozorio je kako ostaje dvojba hoće li zastupnici biti legalisti i poštovati autoritet Ustavnog suda ili će pak slijediti ono što smatraju voljom naroda, posebice stoga što je već otvorena istraga protiv osumnjičenih za organiziranje referenduma, uključujući i predsjednika RS Milorada Dodika.

Zastupnik Dragan Čavić iz oporbenog Saveza za promjene pozvao je sve u entitetskom parlamentu da budu spremni prihvatiti posljedice svojih odluka o organiziranju referenduma.

"Apeliram na sve zastupnike da prihvatimo odgovornost za provedbu referenduma. Mi smo dužni snositi posljedice u svakom smislu te riječi", kazao je Čavić, što su odmah prihvatili i iz vladajuće većine okupljene oko Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Iz te su koalicije odmah najavili i kako će Ustavnom sudu BiH sada proslijediti prijedlog za preispitivanje ustavnosti 1. ožujka, koji se u Federaciji BiH obilježava kao dan neovisnosti BiH, a u RS-u taj praznik odbijaju prihvatiti.

Raspravu o provedbi referenduma bojkotirali su hrvatski i bošnjački zastupnici, okupljeni u koaliciju "Domovina". Kazali su kako to čine jer je jasno da je riječ o neustavnom djelovanju koje treba sankcionirati.

"Pozivamo nadležna tijela BiH da zaštite ustavni poredak države i provedbu Daytonskog sporazuma i sankcioniraju sve one koji  su odgovorni za ovu aktivnost", izjavio je predsjednik kluba zastupnika "Domovine" Senad Bratić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.