Obavijesti

News

Komentari 47

Partnersko nasilje u Hrvatskoj nažalost pravilo, a ne iznimka

Partnersko nasilje u Hrvatskoj nažalost pravilo, a ne iznimka
1

Pozivajući se na podatke MUP-a, navode i kako su u proteklih petnaestak godina 165 žena u Hrvatskoj ubili njihovi partneri ili supruzi

VIDEO

Nevladina udruga "Ženska soba – Centar za seksualna prava" upozorila je u srijedu da aktualni slučaj ubojstva žene u Splitu ni po čemu nije iznimka, već zorno pokazuje kakvo se  nasilje provodi nad ženama u Hrvatskoj u kojoj je samo ove godine šest žena stradalo od ruke muških partnera.   

Pozivajući se na podatke MUP-a, navode i kako su u proteklih petnaestak godina 165 žena u Hrvatskoj ubili njihovi partneri ili supruzi. Samo ove godine, u 55 posto slučajeva, agresija partnera odgovorna je za smrt žena u Hrvatskoj, a splitski slučaj samo je jedan u nizu sličnih,  navodi se u izjavi za javnost.

Ženska soba stoga poziva nadležne institucije da poduzmu hitne korake, poput donošenja strožih zakona o oružju. "Tri puta je veća vjerojatnost da će žena biti ubijena kada je u kući prisutno oružje", upozorava ova feministička organizacija. 

Istraživanj ukazuju na brojne rizične faktore za partnerska ubojstva, no, upozoravaju iz udruge, njih se sustavno zanemaruju, poput fizičkog nasilja u intimnoj vezi, raznih oblika zlostavljanja i držanja oružja u zajedničkom domu.

"U čemu je problem da se žrtvama ne vjeruje, da se njihov iskaz i strah ne uzimaju ozbiljno? Zašto ne možemo prihvatiti činjenicu da upravo žrtva pozna počinitelja i njegove obrasce ponašanja i sve što doprinosi eskalaciji nasilja? Zašto je moguće da je velik broj žena ubijen nakon što je prijavio nasilje nadležnim institucijama? Govori li to o krajnjoj nezainteresiranosti za problem ili su razlozi u lošim zakonima i njihovu provođenju u praksi?", navodi Ženska soba te poziva nadležna tijela i institucije da poduzmu hitne korake u suzbijanju nasilja nad ženama.

Nužno je raditi na promjenama zakona o posjedovanju oružja i strožim propisima, kao i o daleko strožoj kontroli posjedovanja oružja u svim prijavama nasilja u obitelji, poručuju iz ove feminističke organizacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.