Obavijesti

News

Komentari 114

Pet mladića silovalo, ali trojici kazna za seks bez pristanka?

Presudom, na koju je Državno odvjetništvo u Zadru podnijelo žalbu, dvojica mladića proglašeni su krivi za silovanje djevojke (17), a trojica za spolni odnos bez pristanka...

VIDEO

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) podnijelo je žalbu protiv presude Županijskog suda u Zadru petorici mladića koji su osuđeni zbog serijskog silovanja 17-godišnjakinje. Naime, petorica mladića su u ožujku ove godine osuđeni zbog silovanja maturantice na plaži Kolovare 2013. godine, ali su tom presudom dvojica mladića proglašeni krivim za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnom djevojkom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Takvu presudu su donijeli nakon sudskog postupka koji se vodio više od godinu dana u Zadru na Županijskom sudu. Sudac Hrvoje Visković je utvrdio da su prva dvojica upotrijebili silu dok su silovali djevojku, a trojica nisu.

Ova šokantna priča se saznala nakon što je nesretna djevojka došla u rastrojenom stanju u policiju gdje su joj liječničkim pregledom utvrđene ozlijede i spolni odnos s petoricom. Nakon istrage saznalo se da se radi o mladićima u dobi od 16,17,18,19 i 22 godine. Sumnjalo se na serijsko silovanje.

Kasnije se ispostavilo da su je prvo silovala dvojica muškaraca koji su pronašli djevojku u klubu u alkoholiziranom stanju. Umjesto da je otprate do taksija, odveli su je do plaže i tamo silovali. Nakon toga se djevojka vratila u klub i pristupila trojici koji su je također odveli do plaže i silovali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sudac zaključio da se mladići nisu poznavali

Sudac je utvrdio da se prva dvojica mladića nisu poznavala s ostalom trojicom mladića s kojima je djevojka nakon prvih silovanja otišla na plažu. 

- Iz svih dokaza utvrđeno je da su prva dvojica optuženih počinila kvalificirani oblik silovanja i da su djevojku zajedno silovala. Za ostalu trojicu, koja nisu bila u vezi s prvom dvojicom, utvrđeno je kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka - rekao je sudac Visković

- Ovo Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv presude zbog odluke o kazni i uvjetnoj osudi smatrajući kako izrečene kazne i uvjetne osude nisu primjerene težini kaznenog djela i okolnostima pod kojima je kazneno djelo počinjeno - kazali su u tužiteljstvu.

Zakon razlikuje kazneno djelo silovanja i odnos bez pristanka

Kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka uvedeno je sa željom da se napravi razlika u slučajevima kada se kod kaznenih djela protiv spolne slobode primjenjuje, odnosno ne primjenjuje sila ili prijetnja. 

Kod kaznenog djela silovanja počinitelj primjenjuje silu ili prijetnju da će izravno napasti na život ili tijelo žrtve ili druge osobe. Spolni odnošaj bez pristanka, pak, postoji u slučajevima kada počinitelj to djelo čini na način da ga čini prema osobi koja se prema njemu nalazi u odnosu zavisnosti, ili prema osobi koja je u takvom stanju u kojem ne može izraziti svoj otpor i nema nikakve šanse da spriječi ono što slijedi, kao što je u ovom slučaju na Kolovarama bio utjecaj alkohola.

Spolni odnos bez pristanka se može počiniti i uz uporabu prijevare ili prijetnje. Važno je razlikovati da se ne radi o prijetnji da će izravno napasti žrtvu kao kod silovanja, već prijetnji nečim drugim ili nekom drugom. Dok je za silovanje predviđena kazna zatvora od jedne do 10 godina, spolni odnos bez pristanka kažnjava se blažom kaznom, zatvorom od šest mjeseci pa do pet godina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje