Obavijesti

News

Komentari 6

Petrokemija: Model realizacije kredita do kraja kolovoza

Petrokemija: Model realizacije kredita do kraja kolovoza
1

Tehnički premijer Tihomir Orešković nešto ranije u utorak izjavio je da je problem kreditiranja dugovanja Petrokemije riješen te da će se za kredit dati državno jamstvo

VIDEO

Na sjednici Nadzornog odbora (NO) i Uprave Petrokemije u utorak je istaknuto da nastavak proizvodnje u toj kutinskoj tvornici nije upitan, da će se ispoštovati sve obveze prema kupcima te da će se model realizacije kredita od 200 milijuna kuna pronaći do kraja kolovoza, doznaje se iz te kompanije.   

Sjednici NO i Uprave prisustvovao je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić, koji je istaknuo da neoprezne izjave u medijima dovode do narušavanja povjerenja kupaca prema Petrokemiji.

Naveo je da je Petrokemija osigurala mineralno gnojivo za jesensku sjetvu te će ispoštovati sve obveze.  Želeći umiriti brojne kupce, koji svakodnevno zovu u Petrokemiju i pitaju što će se dogoditi ako ne dođe do realizacije kredita od 200 milijuna kuna, najavio je da će se kredit uskoro realizirati. 

Taj kredit Petrokemiji je potreban da bi vratila dugovanja prema Ini i Prvom plinarskom društvu (PPD), kompanijama koje im isporučuju plin za proizvodnju. U medijima se špekuliralo s mogućnošću prestanka isporuke plina ako se ne podmire obveze.

Vlada je u prošli petak 'skinula' s dnevnog reda sjednice prijedlog odluke o izuzimanju od prodaje dionica Jadrana, jer se nisu usuglasili svi detalji. Panenić je nakon sjednice novinarima kazao da se 80-postotni udjel države u crikveničkom Jadranu neće prodavati nego će biti zalog za zaduženje Petrokemije kod HBOR-a za vraćanje njezinog duga od oko 200 milijuna kuna PPD-u.

U međuvremenu, sindikat, udruga vjerovnika bivših radnika i lokalni političari iz vodećih stranaka usprotivili su se takvoj odluci, upozoravajući da bi se time naštetilo razvoju te crikveničke hotelijerske tvrtke, kojoj su nužna ulaganja nakon izlaska iz stečaja.

Panenić ocjenjuje da se stvorila nepotrebna rasprava oko kolaterizacije tog zajma te smatra da će se do 31. kolovoza naći model kreditiranja koji će biti prihvatljiv HBOR-u. Petrokemiju je ocijenio jednom od ključnih industrija za hrvatsku poljoprivredu. 

Nakon sastanka Uprave i Nadzornog odbora Petrokemije, Panenić je zaključio da je svima važno da posluju i crikvenički Jadran i kutinska Petrokemija.

Predsjednik Uprave Petrokemije Nenad Zečević rekao je da nakon uspješnog remonta sva postrojenja tvrtke rade punim kapacitetom i da isporuka mineralnih gnojiva nije upitna niti prema jednom kupcu.

Naveo je kako je ponovnim dolaskom ministra Panenića, Ministarstvo gospodarstva još jednom pokazalo bezrezervnu podršku Petrokemiji. I Zečević se nada da će zahtjev za kreditom biti uspješno riješen.

Orešković najavio državno jamstvo za kredit Petrokemiji

Tehnički premijer Tihomir Orešković nešto ranije u utorak izjavio je da je problem kreditiranja dugovanja Petrokemije riješen te da će se za kredit dati državno jamstvo, a ne kao zalog dionice crikveničkog Jadrana.

"Ovaj tjedan mislim da ćemo već riješiti taj problem oko Petrokemije državnim jamstvom, a vjerujem i da Petrokemija u financijskom smislu ide u dobrom smjeru", kazao je Orešković odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u Vladi s predstavnicima stočara i drugih udruga o temi bolesti kvrgave kože kod goveda.

Orešković je u vezi Petrokemije podsjetio da je tijekom godišnjeg odmora dosta razgovarao s predstavnicima njezine Uprave te vjeruje da je ta Uprava stručna i da Petrokemija ide u dobrom smjeru što će biti dobro i za njezine radnike.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke