Obavijesti

News

Komentari 173

Zamjena za Ivu Stiera: Marija Pejčinović je nova ministrica

Zamjena za Ivu Stiera: Marija Pejčinović je nova ministrica
1

On se slaže s većinom stvari, ali je u nekim stvarima imao određene rezerve. Nije sudjelovao u političkim procesima od travnja, rekao je Plenković za Stiera...

VIDEO

Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u ministarstvu, potvrdio je premijer Andrej Plenković u intervjuu za HRT. Dodao je kako ga današnja Stierova ostavka nije iznenadila:

- Osjetio sam da postoji odmak između onoga što radim kao premijer i onoga s čime se Stier načelno slaže. On se slaže s većinom stvari, ali je u nekim stvarima imao određene rezerve. Nije sudjelovao u političkim procesima od travnja, nije nastupao u javnosti...

Plenković je rekao da nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a, ali je naglasio da od njega očekuje "lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru" na tragu onoga kako je HDZ vidio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

- U svakom slučaju ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je, naglasio je Plenković, dodajući da od njega očekuje "lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru.

Premijer je naglasio kako je bitno da se izbjegnu treći parlamentarni izbori u godinu i pol dana. Bilo je vlada koje su funkcionirale sa 77, 78 zastupnika, to je normalno u demokraciji, rekao je te izrazio uvjerenje u stabilnost koalicije HDZ-HNS. 

Oporbene optužbe da koalicija HDZ-HNS znači prijevaru birača koji na izborima nisu glasali za takvu opciju nazvao je nelogičnima, a rasprave pojedinih saborskih zastupnika zadnjih dana i "ispod svih razina. Ustvrdio je, naime, kako je u hrvatskom izbornom sustavu (deset izbornih jedinica, plus manjine, plus Hrvati izvan Hrvatske) praktički gotovo nemoguće da netko odmah dobije 76 zastupnika, odnosno većinu, a što pretpostavlja poslijeizborne koalicije.

 - Sjetit ćete se izjava čelnika Mosta prošlog ljeta - nisu lobirali ni za HDZ, ni za SDP, lobirali su za sebe. Je li prijevara birača Mosta činjenica da je Most išao s HDZ-om nakon 11. rujna? Ista je stvar što se tiče koalicije koja je izabrana na istoj listi. Ona nakon izbora jednostavno nije imala nikakvog smisla, tadašnji čelnik SDP-a daje ostavku, klubovi se formiraju u Saboru i političke stranke donose svoje odluke. Stoga ta rečenica o 'prijevari birača' apsolutno ne stoji, postoji politička odgovornost i ono što nazivam transformativnim procesom u hrvatskom društvu", kazao je Plenković.

'Ja rušim tabue'

Ako je koalicija HDZ-HNS tabu u Hrvatskoj, tu sam da rušim takve tabue.

U tom je smislu naveo i primjer da pučani, dakle dio HDZ.ove političke obitelji, u Europskom parlamentu normalno koaliraju s liberalima, u kojima su Jozo Radoš iz HNS-a i Ivan Jakovčić iz IDS-a.

 "Nikakav problem, ovakve vrste koalicija postoje u Njemačkoj, u brojnim drugim zemljama i nitko to ne dovodi u pitanje. Ako je to tabu u Hrvatskoj, onda sam tu da rušim takve tabue", istaknuo je.
Uputio je i kritike Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću koji su u Sabor ušli na listama HDZ-a, a sada osnivaju svoju stranku.

- Vidi se tko je isključiv, a tko je konstruktivan. Evo, naprimjer, Hasanbegović i Esih, koji su dobili povjerenje HDZ-a da budu na listi, u petak su glasali identično kao SDP. To je jako važno za njihove birače da znaju, da vide kako su se ponijeli. To nije korektno niti lojalno, rekao je Plenković.

Tko je Marija Pejčinović Burić?

Buduća ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u tom ministarstvu, u hrvatskoj je diplomaciji od 2000. godine.

Rođena 1963. u Mostaru, Pejčinović Burić diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a osam godina poslije magistrirala je europske znanosti nakon postdiplomskih studija na fakultetima u Brugesu i Varšavi.

Od 1995. do 1997. bila je direktorica Europskog doma Zagreb.

U hrvatsku diplomaciju ulazi 2000. imenovanjem za pomoćnicu ministra u Ministarstvu europskih integracija koje su tada vodili prvo Ivan Jakovčić pa Neven Mimica.

Godine 2005. postaje i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koje tada vodi Kolinda Grabar-Kitarović, gdje se zadržava do 2008.

Istodobno je bila članica pregovaračke skupine za pregovore s EU-om u poglavljima 30-Vanjski odnosi, 31-Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo.

Na izborima 2008. kao članica HDZ-a izborila je mandat u Saboru i vodi izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska-EU, zatim saborsko izaslanstvo u  Parlamentarnoj skupštini NATO-a, ali je i članica Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, te Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Od 2013. bila je savjetnicom za europske politike na projektima koje su financirali EU, bilateralni donatori i UNDP u Hrvatskoj  u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU.

Za državnu tajnicu u MVEP-u imenovana je u studenome prošle godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.