Obavijesti

News

Komentari 52

Plenković o gužvama: Ovakva provedba uredbe je neodrživa

Plenković o gužvama: Ovakva provedba uredbe je neodrživa
4

Nastojat ćemo u dijalogu sa slovenskim partnerima da i oni pređu na ovakav režim kontrole kao i mi i da ne dolazi do ovakvih gužvi, rekao je premijer Plenković

VIDEO

Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna događanja koja su se događala proteklog tjedna, a posebice na prometne gužve na granici sa Sloveniji tijekom uskršnjeg vikenda. 
- Iza nas je uskršnji vikend i vidjeli ste sami kakvih problema smo imali u prometu zbog strožih provedbi schengenskih kontrola. Ministar Orepić, Stier i ja osobno smo u komunikaciji sa europskim kolegama, slovenskim i mađarskim, a i u pismu predsjedniku Junckeru jasno smo artikulirali problem i činjenicu da je za Hrvatsku ovakva provedba uredbe jednostavno neodrživa. Nastojat ćemo u dijalogu sa slovenskim partnerima da i oni pređu na ovakav režim kontrole kao i mi i da ne dolazi do ovakvih gužvi. Za nas kao turističku zemlju, ali i uopće za normalno funkcionirane prometa, ne može biti prihvatljivo - poručio je Plenković. 

Što se tiče odluke Saveznog suda Švicarske kojom je odbijen hrvatski zahtjev za poništenje arbitraže o INA- i, Plenković je istaknuo kako se ta odluka nije odnosila na meritum stvari te da će dogovoriti daljnje korake s odvjetnicima. 

Osvrnuo se i na situaciju u Agrokoru.
- Ono što je dobro je da smo potezima što se tiče Agrokora stabilizirali situaciju. Mislim da izvanredni povjerenik obavlja dobre prve korake. Čvrsto očekujemo poštovanje prava vlasništva i ne očekujemo poteze susjednih država koje bi to mogle ugroziti- rekao je Plenković. 

Istaknuo je i kako je bitno pronaći dugoročno rješenje za Petrokemiju koje podrazumijeva pronalazak strateškog partnera, dokapitalizaciju i održivost poslovanja.

Nakon Plenkovićevih uvodnih riječi, ministri su usvojili prijedlog nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine o kojoj će detaljnije izvijestiti javnost nakon sjednice Vlade. 

Sjednica Vlade

Vlada je prihvatila i konačni prijedlog Zakona o državnim potporama. Kako je istaknuo državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić, Zakon je u prvom čitanju usvojen u veljači u Hrvatskom saboru te da je sada napravljen konačan prijedlog Zakona kojemu se dodaju odredbe o transparentnosti potpora te dopunjuju odredbe koje se odnose na registar potpora. Zakonom su uređene nadležnosti Ministarstva financija i davatelja državnih potpora male vrijednosti u Hrvatskoj, odnosno do granice kada nadležnost u pogledu državnih potpora prelazi na Europsku komisiju, u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Obveza država članica Europske unije da objavljuju detaljnije podatke o dodijeljenim državnim potporama proširena je za veće iznose (iznad 500.000 eura).

Svi podaci o dodijeljenim potporama bit će vidljivi pa će svi zainteresirani moći vidjeti jesu li potpore koje su dodijeljene zakonite.

Usvojen je i nacrt prijedloga Strategije prostornog razvoja Republike Hrvatske.
- Ovo je dokument nakon 20 godina, ranija strategija datira iz 1997. godine. Taj dokument ima niz grafičkih prikaza koji služe isključivo za potrebe ovog dokumenta. Cilj Strategije prostornog razvoja RH je ostvarivanje prostornoga uređenja u skladu s našim gospodarskim, društvenim  i kulturnim razvojem - naglasio je premijer Plenković i dodao kako se tim kartama ne prejudiciraju granice Hrvatske s drugim državama. 

Usvojen je nacrt konačnog prijedloga Zakona o procjeni učinaka propisa kojim se skraćuje rok procjene sa 60 na 30 dana.
Vlada je dala suglasnost Krapinsko-zagorskoj županiji za zaduženje kod Privredne banke Zagreb. Riječ je o kreditu od 15,3 milijuna kuna na rok od 13 godina uz dvije godine počeka te fiksnu kamatnu stopu od 2,12 posto. Osam milijuna kuna kredita bi se koristilo za financiranje Područne škole u Martinišću te 7,3 milijuna kuna za dovršetak izgradnje sportske dvorane pri Osnovnoj školi Đurmanec. 

Vlada je usvojila i prijedloge uredbe o ustrojstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te poljoprivrede. Ministar okoliša Slaven Dobrović predstavio je novi ustroj te predviđeni broj radnih mjesta. Kako je istaknuo, prijedlogom uredbe sistematizirano je 566 radnih mjesta u 99 ustrojstvenih jedinica sa 417 izvršitelja.
- Ovo mi se čini razumno  kad je riječ o broju djelatnika s obzirom na proširene ovlasti. Naravno, broj realnih i predviđenih radnih mjesta u najvećoj mjeri nikada nije isti, tj ukupno je zaposlenika manje- istaknuo je Plenković.
Kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, uredbom se u Ministarstvu poljoprivrede predviđa 1189 djelatnika, što je manje nego dosadašnjom uredbom, obzirom da je 133 djelatnika novim ustrojstvom prešlo u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. 

Modernizacija pruge Zaprešić-Zabok 

Vlada je prihvatila i odluku o financiranju projekta “Modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić - Zabok“  koju je obrazložio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Projekt se planira financirati u razdoblju od tri godine od ugovaranja.
- HŽ je već osigurao 20,9 milijuna eura za pripremu i realizaciju projekta, a današnjom odlukom Vlade Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osigurat će dodatnih 80,8 milijuna eura kako bi se premostilo vrijeme do pozitivnog okončanja ugovaranja financiranja ovog projekta iz europskih fondova - rekao je ministar Butković.

Na sjednici je prihvaćen i Nacrt granskog kolektivnog ugovora za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna. Nakon održanih pregovora između Pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske i predstavnika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi dogovoren je tekst Prijedloga Granskog kolektivnog ugovora, sa manjim korekcijama u odnosu na do sada važeći Granski kolektivni ugovor, te se sklapa na određeno vrijeme s rokom važenja do sklapanja novog kolektivnog Ugovora, a najdulje do 1. rujna 2017. godine.

Orepić o gužvama: Uredba je donesena 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić komentirao je u četvrtak uoči sjednice Vlade gužve na graničnim prijelazima koje su se stvarale proteklog udarnog vikenda te pismo koje je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uputila čelnicima EU. 
- Što se tiče granice, pravila su jasna, Uredba je donesena. Postoje mehanizmi unutar same Uredbe kako možemo prijeći sa sustavne na ciljane kontrole. 11. travnja, uskrsni ponedjeljak, je dokaz da, ako ima malo dobre volje, se promet može stabilizirati- poručio je Orepić.

Na pitanje ima li dobre volje sa slovenske strane, Orepić poručuje kako ima.
- Ima, ima, vjerujem da će biti. Uredba predviđa da svaka država može, temeljem svoje vlastite analize rizika, donositi konkretne mjere. Mi finaliziramo dogovor s Mađarima što se tiče te jedne prosudbe i ići ćemo zajedno sa mjerama, a nadam se da ćemo postići dogovor i sa slovenskom stranom- rekao je dodavši kako ne zna kad bi se taj dogovor sa slovenskom stranom mogao postići, ali da su "maltene u svakodnevnom kontaktu". 
- Vjerujem da ćemo naći rješenje jer svima nam je u interesu red na granicama, ali ne smijemo zaboraviti i sigurnosni aspekt ovog problema i svi skupa moramo biti malo strpljivi. Čekanje na granici, ako će to biti zalog sigurnosti, mislim da ne bi trebao biti problem- poručio je Orepić dodavši kako gužve ne bi više trebale biti do četiri sata već eventualno vikendom do sat i pol vremena.
- To će morati biti, a to je bilo i prije- rekao je. 

Na pitanje može li se na granici postaviti više ljudi, Orepić poručuje kako se fizički napravilo sve što se moglo napraviti.
- I to policija odrađuje. Uistinu su iskoristili sve moguće kapacitete na graničnim prijelazima- istaknuo je Orepić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature