Obavijesti

News

Komentari 352

Andrej Plenković: Odgovornost je sada na novim generacijama

Andrej Plenković: Odgovornost je sada na novim generacijama
15

Velika mi je čast bila danas položiti vijenac na Oltar domovine u spomen svih hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodu neovisne Hrvatske, rekao je premijer

VIDEO

Hrvatska je slobodna zemlja, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, a odgovornost je na novim generacijama da unapređuju društvo, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković i podsjetio da se danas, uz 25 godina od međunardonog priznanja Republike Hrvatske, obilježava i 19. obljetnica mirne integracije hrvatskog Podunavlja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

- Hrvatska je slobodna zemlja, koja je ostvarila sve svoje nacionalne zadaće, rekao je Plenković odgovarajući prilikom današnjega polaganja vijenaca na pitanje novinara je li Hrvatska država kakvu su željeli branitelji, priopćila je vladina Služba za odnose s javnošću.

- Danas je, među ostalim, i dan kojega obilježavamo posljednjih 19 godina, od mirne integracije hrvatskog Podunavlja 1998. godine. Tada smo zaokružili našu teritorijalnu cjelovitost, spojili sve ključne standarde koji postoje među najrazvijenijim dijelovima svijeta - rekao je.

- Odgovornost je na novim generacijama, svakoj novoj hrvatskoj Vladi, svakom novom sazivu Hrvatskog sabora da unapređuje društvo, gradi sustav političke stabilnosti, pravne sigurnosti i gospodarskog rasta i, ono što je jako važno, društvene solidarnosti i pravednosti.

Plenković je istaknuo, navodi se u priopćenju, da radi na tome da bude što manje podjela u društvu.

- Da razvijamo kulturu dijaloga, kulturu širokog društvenog konsenzusa o temeljnim zadaćama, a da gospodarski i socijalni uvjeti življenja budu takvi da je što manje naših ljudi na rubu siromaštva i da budu maksimalno uključeni u društvo.

Dr. Franjo Tuđman je, kazao je Plenković, "tisućljetni san hrvatskog naroda ostvario neovisnošću i međunarodnim priznanjem i mislim da bi bio zadovoljan da je Hrvatska, koja je njegovim političkim angažmanom, državničkom mudrošću i vizionarskom politikom dobila i svoju međunarodnu afirmaciju, danas ostvarila i one druge strateške zadaće koje je u svom govoru 1990. godine u Hrvatskom saboru istaknuo kao prioritet."

Na pitanje što će biti s kupnjom borbene eskadrile i modernizacijom Hrvatske vojske, predsjednik Vlade odgovorio je da je povećan proračun za Ministarstvo obrane i za Oružane snage.

- Hrvatska vojska treba imati svoje sposobnosti i u kopnenoj vojsci i u mornarici i u zrakoplovstvu. Ministar obrane i njegovi suradnici, zajedno sa svim drugima zaduženim za nacionalnu i domovinsku sigurnost, rade na procesu kako bismo se pripremili i za jačanje naših zrakoplovnih snaga - rekao je Plenković te izrazio nadu da će se idućih godina za to naći odgovarajući načini financiranja jer je to u strateškom interesu zemlje.

zahvalio Tuđmanu za vizionarsku državničku politiku

U povodu 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, ispred spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju te na zajedničkoj grobnici neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Tom prigodom predsjednik Vlade Plenković istaknuo je kako mu je velika čast položiti vijenac u spomen na sve koji su dali život za slobodu, neovisnost i međunarodno priznanje Hrvatske. 

- Zahvaljujem vizionarskoj i državničkoj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u izrazito nepovoljnim i kompliciranim međunarodnim okolnostima iznašao, sa svojim suradnicima, prije više od 25 godina pravi način da dođemo do međunarodnog priznanja tadašnjih zemalja članica Europske zajednice.

- Sretni smo da smo pripadnici one generacije hrvatskog naroda koji uživa u slobodi, samostalnosti i neovisnosti. Prisjećamo se trenutka kada je tadašnjih 12 članica Europske zajednice, zajedničkom odlukom priznalo Hrvatsku i upravo podatak da zbog toga obilježavamo ovaj dan, govori o tome koliko je Hrvatska težila europskim vrijednostima slobode, demokracije, ljudskih prava, vladavine prava, svemu onome što smo u dva i pol desetljeća nakon toga, transformacijama našeg pravnog sustava, političkog sustava uspjeli ostvariti i članstvom u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu - rekao je predsjednik Vlade Plenković i još jednom zahvalio svima koji su dali svoj život za Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

Premijer je zatim otišao u zagrebačku katedralu, gdje misu zahvalnicu u povodu obilježavajna jubileja predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a prisustvuje joj cijeli držvni vrh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"