Obavijesti

News

Komentari 103

Plin pojeftinjuje od 1. travnja, računi godišnje manji i 700 kn

Plin pojeftinjuje od 1.  travnja, računi godišnje manji i 700 kn
1

TO JE ZADNJI PUT? Sljedeće godine država više neće moći utjecati na cijene plina, pa će teško biti novih pojeftinjenja za građane. Liberalizacija cijena bi mogla donijeti poskupljenja

VIDEO

Od 1. travnja ove godine, cijene plina će opet pasti i donijeti znatne uštede građanima koji ga koriste. Cijene plina su već pale 1. travnja prošle godine između pet i devet posto, a ove godine bi pojeftinjenje trebalo biti čak 15 do 20 posto.


Zasad je informacija samo neslužbeno potvrđena u regulatornoj agenciji HERA koja određuje cijene, a službena odluka bi trebala biti objavljena sljedeći tjedan.


Konačna cijena plina ovisit će o svakom distributeru kojih u Hrvatskoj ima čak 34. Za najveći broj potrošača, onih u Zagrebu, cijena bi trebala pasti 20 posto, dok bi u Rijeci trebala pasti 16 posto, objavio je detalje Novi list pozivajući se na izvore iz regulatorne agencije. Zavisno od potrošnji, kućanstva plaćaju različite cijene plina, a ovaj postotak se odnosi na najveću skupinu potrošača, onih koji godišnje troše između 5000 i 25.000 kilovatsati. Po starom načinu obračuna, to su oni koji troše između 500 i 2700 kubičnih metara plina godišnje.


U Gradskoj plinari Zagreb su nam poručili da zasad nisu dobili odluku regulatora, ali i oni su dobili informaciju o snižavanju cijena. No, dok ne dobiju konačno mišljenje, nisu htjeli kalkulirati s postocima pojeftinjenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


U slučaju pojeftinjenja od 20 posto, najveći dio Zagrepčana bi godišnje mogao uštedjeti i do 700 kuna na plinu ili oko 58 kuna na mjesec. Prosječno kućanstvo u Zagrebu troši oko 10.200 kilovatsati, a sada za to plaćaju 3.508 kuna. Po novim cijenama bi trebali plaćati 2807 kuna. Svaki distributer ima svoju cijenu plina, a i pojeftinjenja će biti različita, pa je ovo samo grubi izračun do konačnih, službenih brojki.

Cijene se mijenjaju 1. travnja jer tada završava energetska godina. Pojeftinjenja će građani tako najviše osjetiti na sljedećoj ogrjevnoj sezoni.


Već sljedeće godine na taj datum moglo bi se dogoditi da plin opet poskupi. Tada istječu tri godine u kojoj je država regulirala cijene plina za kućanstva i određivala Ini po kojoj cijeni ih mora prodati. Gospodarstvo, inače, plaća više cijene plina. Liberalizacija cijena bi mogla donijeti poskupljenja, ali sve će ovisiti o tržištu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor