Obavijesti

News

Komentari 99

'Pobjeda' rodilja: Ministarstvo šalje inspekcije u sva rodilišta

'Pobjeda' rodilja: Ministarstvo šalje  inspekcije u sva rodilišta
5

Tijekom 16 dana rodilje su progovorile o traumatičnim iskustvima s poroda. Javljale su se uglavnom anonimno, a prigovori su se odnosili na bolnice u cijeloj Hrvatskoj

VIDEO

Predstavnice udruge Roda u srijedu su se sastale s pomoćnikom ministra zdravlja dr. Draganom Korolijom Marinićem. Razgovarali su o uvjetima u rodilištima.

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan. Dogovorili smo četiri važne stvari. Ministarstvo će u razdoblju od siječnja do ožujka provesti inspekcijski nadzor u svim rodilištima u Hrvatskoj. Obećali su da će poraditi na komunikaciji medicinskog osoblja koje radi s trudnicama i rodiljama te tiskati različite edukacijske materijale za trudnice u kojima će im objasniti njihova prava prilikom ulaska u rodilište. Također, pomoćnik ministra je rekao da će poraditi na ujednačavanju uvjeta u rodilištima kako bi sve bolnice u Hrvatskoj imale europsku kvalitetu u rađaonama bez obzira na to u kojem su dijelu zemlje - rekla je Daniela Drandić iz udruge Roda. 

Dodala je kako je vrlo zadovoljna rezultatima koje su postigli, te kako se nada da će ih sve provesti u djelo. Simbolično je, kazala je, što su se susreli na Međunarodni dan ljudskih prava, čime su zaključili akciju 'Prekinimo šutnju'

Tijekom 16 dana žene, rodilje i majke govorile su o traumatičnim iskustvima s poroda. Javljale su se anonimno, a prigovori su se odnosili na bolnice u cijeloj Hrvatskoj. Mnoge priče bile su iznimno potresne i duboko su dirnule cjelokupnu javnost. 

Više od 400 žena požalilo se na ponašanje liječnika i medicinskog osoblja koje ih je vrijeđalo, zlostavljalo i ismijavalo na porodu.

- Zadovoljne smo što je nadležno ministarstvo konačno prepoznalo ovaj problem i prihvatilo činjenicu da se takve stvari doista odvijaju u rodilištima. Iako smo svi slušali takve priče privatno, javno se o njima nije govorilo, a to je iznimno važno. Treba osvijestiti žene, ali i ljude koji okružuju takve nesavjesne pojedince da treba reagirati u neprimjerenim situacijama, zaključila je Drandić. 

U udrugu Roda nije se javila niti jedna od prozvanih bolnica. Na našu molbu da se očituju o svemu, odgovorili su rijetki. Odgovori su mahom bili slični, o tome kako njihove ankete pokazuju posve drugačiju sliku. Problem je samo što nije jasno tko je ispunjavao te ankete, jer velik broj rodilja ih nikada nije dobio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.