Obavijesti

News

Komentari 443

Početak privatizacije: Naručili procjenu 54 državna poduzeća

Početak privatizacije: Naručili procjenu 54 državna poduzeća
1

DUUDI je objavio natječaj u kojem se traže savjetnici za "početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji"

VIDEO

Vlada je službeno krenula u privatizaciju preostalih državnih tvrtki. Naime, Državni ured za upravljanje državnom imovinom objavio je natječaj u kojem se traže savjetnici za "početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu RH prije donošenja odluka o privatizaciji".

Na listi se nalazi 54 tvrtke među kojima su Hrvatske autoceste, Janaf, HEP, Plinacro, Hrvatske šume, Hrvatska lutrija, ACI, Jadrolinija, Zračne luke, Hrvatska pošta, Petrokemija, Croatia Airlines, Đuro Đaković Holding, 3.Maj, Borovo, RIZ Odašiljači, APIS IT, Brijuni Rivijera....

Natječaj je otvoren do 3. svibnja ove godine, a traže se ocjene stanja za "prodaju trgovačkih društava bez prethodno obavljenog restrukturiranja" i "prodaju trgovačkih društva uz prethodno obavljeno restrukturiranje". Postoji i treća opcija. To je zadržavanje u vlasništvu s ili bez restrukturiranja trgovačkog društva. 

Ovo su sve tvrtke na listi:

1. Hrvatske ceste d.o.o.
2. Hrvatske autoceste d.o.o.
3. Autocesta Rijeka – Zagreb d.d.
4. HŽ Infrastruktura d.o.o.
5. Plovput d.o.o.
6. Odašiljači i veze d.o.o.
7. HŽ Putnički prijevoz d.o.o.
8. Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o.
9. Janaf d.d.
10. Hrvatska elektroprivreda d.d.
11. Plinacro d.o.o.
12. Hrvatske šume d.o.o.
13. Hrvatska lutrija d.o.o.
14. Pomorski centar za elektroniku d.o.o.
15. Agencija Alan d.o.o.
16. Brodarski institut d.o.o.
17. ACI d.d.
18. Croatia Airlines d.d.
19. Jadrolinija
20. Luka Rijeka d.d.
21. Zračna luka Osijek d.o.o.
22. Zračna luka Pula d.o.o.
23. Zračna luka Rijeka d.o.o.
24. Zračna luka Zadar d.o.o.
25. Zračna luka Split d.o.o.
26. Zračna luka Dubrovnik d.o.o.
27. Zračna luka Zagreb d.o.o.
28. HŽ Cargo d.o.o.
29. HP - Hrvatska pošta d.d.
30. Luka Vukovar d.o.o
31. Croatia banka d.d.
32. Hrvatska poštanska banka d.d.
33. Petrokemija d.d.
34. APIS IT d.o.o.
35. Zrakoplovno-tehnički centar d.d.
36. Narodne novine d.d.
37. Đuro Đaković Holding d.d.
38. Brijuni Rivijera d.o.o.
39. Državne nekretnine d.o.o.
40. 3. MAJ STM d.o.o.
41. Agroduhan d.o.o.
42. Borovo d.d.
43. Hoteli Makarska
44. Jadran d.d.
45. Jadroplov d.d.
46. Knjigovođa d.o.o.
47. Lipovica d.o.o
48. Meiso d.d.
49. Nacionalna veletržnica d.d.
50. Orljava d.o.o
51. Pleter usluge d.o.o.
52. RIZ - odašiljači d.d.
53. Veletržnica Opuzen d.o.o.
54. Vjesnik d.d.

Poziv Na Nadmetanje

Grbin: Privatizacija društava od strateškog značaja bila bi protuzakonita

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin reagirao je u četvrtak na natječaj kojim Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) traži savjetnike za početnu i neovisnu ocjenu portfelja niza trgovačkih društava u vlasništvu države, upozorivši kako bi privatizacija društava od strateškog interesa države bila protuzakonita.

Grbin je u objavi na Facebooku ocijenio kako je raspisivanjem tog natječaja Vlada i formalno krenula u privatizaciju preostalih državnih tvrtki. Upozorava da su na popisu 54 tvrtke za koje se traže konzultanti i strateške tvrtke, poput Hrvatskih autocesta, Janafa, Plinacroa, Zračne luke Zagreb itd.

Tvrdi kako je dvojbena zakonitost takve odluke, s obzirom da je na snazi Strategija upravljanja državnom imovinom koja izrijekom kaže kako se ne predviđa privatizacija društava od strateškog nacionalnog interesa, "osim kada se zakonom propiše".

"Dakle, dok god je Strategija koju je donio Sabor na snazi, Vlada ne može autonomno odlučivati o privatizaciji tih trgovačkih društava, već mora ili mijenjati Strategiju, a posljedično i Zakon o upravljanju imovinom ili donijeti poseban zakon o privatizaciji navedenih trgovačkih društava. Sve drugo bilo bi protuzakonito postupanje Vlade", upozorava Grbin.

 Podsjeća kako je namjera prošle Vlade da monetizira dug autocesta u javnom vlasništvu izazvala referendumsku inicijativu, da je Ustavni sud odlučio da referendum nije dopušten, ali i da je Vlada prije pokretanja postupka dužna Saboru predložiti zakon kojim bi se koncesija za upravljanje izgrađenim autocestama proglasila strateškim interesom RH. "U tom bi posebnom zakonu bilo potrebno utvrditi i temeljne ciljeve te ključne parametre planiranog pravnog posla", zaključio je tada Ustavni sud.

 "Ako je takva odluka potrebna za koncesije, jasno je da je takva odluka, posebno imajući u vidu citirane odredbe Strategije, potrebna i za privatizaciju trgovačkih društava od strateškog državnog interesa. Moja je obveza kao zastupnika u Hrvatskom saboru upozoravati Vladu na činjenja koja su suprotna hrvatskom pravnom poretku kao i na posljedice takvog postupanja, jer će svaka privatizacija provedena suprotno citiranim propisima i odlukama biti osporiva pred domaćim sudovima. Što to znači za vjerodostojnost i financijsku stabilnost RH, mislim da ne treba govoriti", napisao je Grbin na svom facebook profilu.

 Podsjetio je da je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nedavno najavio otklon od ideologije te raspravu o drugim temama. "Dok smo to svi, na neki način pozdravili, jedan je moj stranački kolega rekao da se toga strašno boji i to iz jednostavnog razloga: kada se hadeze odlučio odmaknuti od ideologije, dogodi se pretvorba i privatizacija... Članak koji dijelim, na žalost, potvrđuje tezu mojeg kolege", navodi SDP-ov zastupnik

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 443
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa