Obavijesti

News

Komentari 218

Policajci bez duše: Siromaha kaznili dok je išao po osobnu

Policajci bez duše: Siromaha kaznili dok je išao po osobnu
3

Zasjeda? Zvonka Novosela legitimirali su stotinjak metara od postaje gdje je išao po novu osobnu. Dobio je 500 kuna kazne. Zvonko živi bez struje i hrani se u pučkoj kuhinji

VIDEO

Bila su tri policajca. Tražili su me osobnu iskaznicu i onda me odveli u neku sobicu. Pokušao sam im objasniti, rekao nam je Zvonko Novosel (64) iz zagrebačkog Markuševca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:24

Uredno ošišan i obrijan, s fotografijama u džepu, Zvonko je 30. siječnja oko 10 sati krenuo u Odjel za upravne poslove policije u Petrinjskoj ulici 30 u Zagrebu. Trebao je predati zahtjev za izdavanje osobne iskaznice jer mu je istekla ona kojom se koristio. Nadomak cilja, u Petrinjskoj kraj kućnog broja 20, zaustavili su ga policajaci. Legitimirali su ga, a potom utvrdili da mu je osobna iskaznica istekla 20. kolovoza 2016. godine. Nesretnik to nije ni primijetio dok ga nije upozorila djelatnica Centra za socijalnu skrb Dubrava, čiji je korisnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bezuspješno je Novosel govorio policajcima da je baš zbog toga tamo i da je krenuo izvaditi novu osobnu iskaznicu.

Utvrdili su da je počinio prekršaj jer nije u roku od 15 dana zatražio novu i napisali mu novčanu kaznu u iznosu od 500 kuna. Zvonko je nakon svega otišao do Petrinjske 30, gdje je u pošti platio 84,50 kuna troškova i na šalteru predao zahtjev za novi dokument.

Nakon povratka kući nikome nije spominjao što mu se dogodilo.

- Ne bih ni znao da mu papirić slučajno nije ispao iz džepa. Podignuo sam ga i pitao Zvonka što je to - ispričao je njegov susjed iz Markuševečke Trnave.    

Nitko ne spori da mu je osobna doista bila istekla, ali jesu li ga policajci morali kazniti, pitao se susjed, koji je Zvonko Novoselu platio kaznu.

Znao je da Novosel ima pravo na 50 posto popusta ako plati kaznu u roku od tri dana. Stoga je u njegovo ime 2. veljače u pošti uplatio 250 kuna.

- Na uplatnici je vrlo nečitkim rukopisom ispisano da dokaz o uplati treba dostaviti u 1. policijsku postaju, no kad sam uplatnicu donio na Strossmayerov trg, gdje im je sjedište, rekli su mi da bih trebao ići u Heinzelovu - ispričao je susjed koji je želio ostati anoniman. Ipak, nakon što im je objasnio zbog čega je došao, djelatnice su mu izašle u susret i ponudile faksirati uplatnicu kako ne bi morao putovati na drugi kraj grada.

Novosel, koji već godinama preživljava od 800 kuna socijalne pomoći, kaže da ne zna kako bi inače sakupio novac za plaćanje te kazne.

- Vjerojatno bih morao u Remetinec - promrmljao je pomalo nerazgovjetno i slegnuo ramenima. Teško govori i nije lako uspostaviti komunikaciju s njim. Ovaj nesretni čovjek hrani se u pučkoj kuhinji i živi u staroj drvenoj kući bez struje. Njemu već 165 kuna, koliko je ukupno platio za šišanje, fotografiranje i predaju zahtjeva za novu iskaznicu, predstavlja velik izdatak.

Po struci je tesar i radio je razne poslove do prije nekoliko godina. Nakon što je 2008. operirao želudac, postao je praktički nesposoban za rad. Svi mještani Markuševca znaju ga kao dobrog i vrijednog.

I susjedu koji mu je platio kaznu često pomaže u vrtu, a on mu daje hranu. Na raspolaganje mu je dao i svoju vrtnu kućicu, u kojoj Zvonko često zna prespavati jer, za razliku od svog doma, u njoj ima struje. Zvonko ima i troje braće, koji ne stanuju s njim. Nije znao zbog čega su ga policajci kobnog dana uopće legitimirali.

- Sjećam se da je tog dana bilo jako hladno. Imao sam šal, kapu i debelu jaknu - objašnjavao je Zvonko.

Komentar smo zatražili i od Policijske uprave zagrebačke, no nismo ga dobili. Tek su nam rekli da utvrđuju sve činjenice i okolnosti događaja s obzirom na to da je od intervencije prošlo gotovo tri mjeseca.

Zagrebački odvjetnik Milko Križanović kazao nam je kako je riječ o apsurdnoj situaciji.

- Prema opisu događaja nesporno je da su policajci potpuno pogrešno primijenili mogućnost odlučivanja prema slobodnoj ocjeni jer iz svih okolnosti proizlazi kako u njegovu postupanju nije bilo svijesti ni namjere kršenja zakona. Očito je da je postupao s namjerom da otkloni nedostatak i pristupi nadležnom tijelu na čijem su ga pragu zaustavili - objasnio nam je Križanović.

Dodao je da je ovaj događaj zapravo poziv svim policajcima da razborito koriste ovlasti koje im je dao zakonodavac kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti.     

Srušio je ženu koja je prelazila na crveno     

U prosincu 2015. žena (68) je u Osijeku cestu prešla na crveno na semaforu. Da bi utvrdio njen identitet, policajac joj je prišao i zatražio osobnu, što je ona ignorirala i nastavila hodati. Policajac je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio je da se cijeli postupak snima te ju je uhvatio za ruku. Ona se pokušala osloboditi, zbog čega ju je srušio na pod.  

Dobio je 900 kuna kazne zbog klupice    

Zagrebački student (22) u listopadu 2013. godine dobio je kaznu u iznosu od 900 kuna jer je onečistio klupicu, odnosno sjedio na njezinu naslonu dok je noge držao na dijelu namijenjenom za sjedenje. Na apsurdnu kaznu se žalio.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor