Obavijesti

News

Komentari 372

Završio maratonski sastanak: "Hrvatska nema vremena"

Završio maratonski sastanak: "Hrvatska nema vremena"
2

Neslužbeno doznajemo da je u središnjici HDZ-a u tijeku sastanak užeg vodstva stranke, a tema je nepovjerenje premijeru Oreškoviću, ali ne i o Karamarku

VIDEO

I dalje nije poznato rješenje političke krize u zemlji. No, pred nama je već poprilično buran ponedjeljak, iako se zapravo još ništa konkretno nije dogodilo.

Premijer Tihomir Orešković ujutro je nenajavljeno razgovarao s predsjednicom na Pantovčaku, a potom se uputio u Banske dvore. S predsjednicom je u ponedjeljak razgovarao i Željko Reiner, predsjednik Sabora. Još uvijek nema nikakvih službenih izjava, no neslužbeno se doznaje da su razgovarali o stabilnosti države i aktualnoj političkoj situaciji.  Na razgovoru kod Kitarović bili su i Karamarko i Petrov.

Orešković je oko 18 sati napustio Vladu i izgleda da se danas ipak neće obratiti javnosti.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač na kratko je napustio sastanak kako bi dao izjavu za medije.

Nakon što su se danas u medijima pojavile informacije da je jedan od najutjecajnijih članova Europske pučke stranke Manfred Weber kontaktirao premijera Oreškovića te da mu je rekao da je jasno da je HDZ u problemima zbog Karamarka, HDZ-ov Miro Kovač je to demantirao.

Milošević: Hrvatska nema vremena, a hrvatski građani nemaju strpljenja

Domagoj Ivan Milošević napustio je prostorije stranke i kazao kako su u HDZ-u imali konzultacije o provedbi odluka koje su donijeli u subotu na predsjedništvu i središnjem odobru. 

- Donesene su važne odluke o kojima će vas sutra obavijestiti predsjednik stranke Tomislav Karamarko - rekao je i dodao kako je HDZ uvijek donosio dobre odluke.

- Hrvatska nema vremena, a hrvatski građani nemaju strpljenja - zaključio je.

U 19.30 i Tomislav Karamarko izašao je iz središnjice stranke i samo kratko rekao da će dati izjavu sutra u 10.30 sati.

Pokretanje videa...

00:34

Kovač: Orešković je zvao Webera

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač na kratko je napustio sastanak kako bi dao izjavu za medije. Kazao je da će se uskoro sve znati.

Ministar vanjskih poslova kazao je da je sinoć razgovarao s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Josephom Daulom, koji je izrazio čuđenje napisima u hrvatskom tisku da se među europskim pučanima čuje kako bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao otići ako afera koja se veže uz njegovo ime opterećuje stranku.

 - Daul je bio začuđen kada sam mu rekao da su se u hrvatskom tisku pojavile informacije kako postoje nekakvi pritisci prema HDZ-u. Daul je kazao da je HDZ član EPP-a i samostalan je u donošenju odluka koje ga se tiču, kao i hrvatske politike - kazao je Kovač. 

Naglasio je kako je HDZ glavni čimbenik u Vladi, podsjetivši da je HDZ i u vrijeme predizborne kampanje imao potporu EPP-a. Dodao je da je HDZ imao potporu EPP-a za reformsku agendu u zemlji, što i rade, te u tome imaju i potporu EPP-a, Daula i Webera.

 Poručio je i da mu je Daul rekao kako ga nitko od novinara nije zvao iz Hrvatske te da na stranačkim tijelima nisu razgovarali o Hrvatskoj i HDZ-u. 

Pokretanje videa...

01:02

Kovač je, također, kazao kako se osobno čuo s Manfredom Weberom.

- Rekao mi je da europski pučani imaju svog partnera u Hrvatskoj i to je HDZ. Drugi partner je HSS i mi smo ti koji komuniciramo s pučanima. Mi smo ti koji ćemo osigurati stabilnost u Hrvatskoj i koji ćemo provesti reforme, jer bez HDZ-a ove hrvatske vlade ne može biti. Meni je jako žao da je došlo do manipulacija zbog tog telefonskog razgovora između predsjednika Vlade i gospodina Webera, jer, ponavljam, gospodin Orešković je zvao gospodina Webera, a ne obratno - rekao je Kovač zaključivši kako je i sam Weber bio začuđen Oreškovićevim pozivom. 

Petrov ujutro bio u Splitu, a već iza 14 sati u Vladi

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov, pak, iz Splita je jasno poručio da 'ako netko drugi može brojati do 76, sva mu sreća svijeta bila',  čime je komentirao najave iz vrha HDZ-a da slijedi period preslagivanja vlasti, koja bi isključivala Most nezavisnih lista.

Zanimljivo, Petrov je već u 14.20 sati stigao iz Splita u Banske dvore. Bez riječi je izašao iz auta i odjurio u zgradu Vlade. Kako je stigao Petrov je i otišao. Užurbanio je izašao iz zgrade Vlade, sjeo u Audi i odjurio bez komentara.

S druge strane, još se nije oglasio prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. On je u ponedjeljak oko 12 sati ušao u središnjicu HDZ-a u Zagrebu i pritom nije davao izjave. 

Butković: Iza ružnog dolazi lipo

Ministar Oleg Butković stigao je u središnjicu HDZ-a oko 12.50 sati. 

- Kao što sam već rekao i ispred Vlade, iza ružnog dolazi lipo. Sve će biti dobro - rekao je Butković.

Na sastanku Karamarko, Brkić, Reiner, Milošević, Butković i Kovač

Neslužbeno doznajemo da je u tijeku sastanak užeg vodstva stranke, a tema je nepovjerenje premijeru Oreškoviću, ali ne i o Karamarku. Na sastanku su prisutni, osim Karamarka i Butkovića, Željko Reiner, Milijan Brkić i Domagoj Ivan Milošević. Oko 13.50 sati pridružio im se i Miro Kovač, ministar vanjskih poslova.

Ovdje je zanimljivo spomenuti kako je najznačanija osoba na ovom sastanku  - Željko Reiner. Naime, on je predsjednik Sabora koji s tom funkcijom odlučuje i o dnevnom redu Sabora.

Pokretanje videa...

00:06

Završio sastanak: Čeka se izlazak Karamarka

Oko 14.38 sati iz središnjice HDZ-a izašli su Željko Reiner, Milijan Brkić i Miro Kovač. Reiner nije dao izjavu, a Milijan Brkić je samo kazao da će novinari uskoro saznati o čemu su razgovarali. Na pitanje stoji li uz Karamarka, Brkić je kazao: 'Naravno'.

Očekuje se da će izaći i Karamarko koji bi trebao dati izjavu za medije.

Miro Kovač vratio se u stranku u 16.20, a oko 16:40 došli su Josip Bilaver i Damir Sesvečan te je sve izglednije da slijedi još jedan sastanak. U središnjicu HDZ-a vratio se i Šuker, a stigao je i ministar Tolušić te su se vratili Brkić, Butković i Reiner.

Na sastanak je došao i ministar Darko Horvat.

Nakon što je Kovač dao izjavu sastanak su napustili Brkić, Šuker i Reiner.

 

Podsjetimo, Karamarko je najavio opoziv premijera te preslagivanje parlamentarne većine.

Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice Ivan Šuker izašao je iz stranke oko 15.30 sati, novinarima nije htio dati nikakav komentar.

Iz prostorija HDZ-a izašao je i Milinović koji također nije htio ništa komentirati.

 

Pokretanje videa...

00:11

Karamarko i Petrov se sastali i s predsjednicom

Kako je potvrđeno iz Ureda predsjednice, Tomislav Karamarko i Božo Petrov u popodnevnim satima bili su i na sastanku s Kolindom Grabar Kitarović.

Šeks: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi

Vladimir Šeks, HDZ-ov doajen, kazao je za HTV kako bi bilo u najvećem nacionalnom interesu da Tomislav Karamarko odstupi. 

'Karamarko nije dobio rok od 7 dana za novu većinu'

Sugovornik iz HDZ-a demantira da je Karamarko od ostalog vodstva HDZ-a dobio rok od sedam dana da ih uvjeri da ima potporu nove većine.

- To su spekulacije - rekao je Kovač novinarima ispred Središnjice HDZ-a upitan je li vodstvo stranke dalo Karamarku tjedan dana za sastavljanje nove saborske većine. 

Mlakar se došao razdužiti

Oko 13.45 sati u stranku je došao ležerno odjeven Davorin Mlakar. Kratko je rekao da se samo došao razdužiti. On je, naime, postao ustavni sudac te više ne može biti član HDZ-a.

Hasanbegović: HDZ će vrlo brzo donijeti odluke

Uz to, predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner i ministar kulture Zlatko Hasanbegović u ponedjeljak ujutro stigli su na svečano otvorenje izložbe 'Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti'. 

Reiner je tek kratko rekao da je s predsjednicom razgovarao o 'stabilnosti države'. 

Ministar Hasanbegović na pitanje novinara hoće li HDZ tražiti opoziv premijera Oreškovića rekao kako se još razgovara o potezima. 

- Vrlo brzo će se donijeti konkretne političke odluke. Sada smo u razdoblju intenzivnih konzultacija i rasprava što je najbolje za hrvatsku državu, demokraciju, za stabilnost i politički život - rekao je Hasanbegović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 372
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava