Obavijesti

News

Komentari 4

Pomor stotina kitova: Volonteri ih pokušavaju vratiti u more

Pomor stotina kitova: Volonteri ih pokušavaju vratiti u more
12

Stotine volontera su stvorile su u subotu ljudski lanac u pokušaju da spriječe nasukavanje dvjestotinjak kitova na plaži u Novom Zelandu, gdje ih se nasukalo 400

VIDEO

Stotine volontera su, izlažući se opasnosti od napada morskih pasa, stvorile su u subotu ljudski lanac u pokušaju da spriječe nasukavanje dvjestotinjak kitova na plaži u Novom Zelandu, gdje se dan ranije bilo nasukalo njih četiristo.

Oko sto pedeset volontera koji su se uhvatili za ruke kako bi načinili ljudski lanac pokušavali su tako spriječiti stotinjak kitova da se vrate na plažu pošto su dan ranije vraćeni na pučinu.

U petak ujutro, kada je na plaži Farewell Spit pronađeno 416 kitova-pilota koje zovu i globicefali, njih tristo je već bilo uginulo.

Vrućina i sunce otežavaju rad spasiocima koji polijevaju kitove vodom u očekivanju plime koja će im pomoći da se vrate u more.

Kitovi se redovito nasukavaju na plaži Farewell Spit, oko 150 km zapadno od turističkog središta Nelsona. Ondje je u zadnjih desetak godina bilo barem devet nasukavanja velikog broja kitova.

Znanstvenici zasad ne znaju uzrok ove pojave, ali pretpostavljaju da bi mogla biti povezana s konfiguracijom podmorja.

"U Farewell Spitu postoji velika količina pijeska i voda nije duboka. Kada kitovi uđu onamo, teško pronalaze izlaz", rekao je Andrew Lamason, čelnik službe za zaštitu okoliša.

Kitovi-piloti najčešća su vrsta kitova u novozelandskim vodama. Mogu težiti više od dvije tone i biti dugi do šest metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.