Obavijesti

News

Komentari 280

Popularnost Mosta u padu, a Vlada dobila trojku od birača

Popularnost Mosta u padu, a Vlada dobila trojku od birača
1

Najpopularniji političar i ovog mjeseca je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković, a slijedi ga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iza koje se čvrsto usidrio 'Nitko'

VIDEO

U prvim danima prosinca provedeno je još jedno istraživanje Cro Demoskop prema kojem je na vrhu političkih stranaka kod birača i dalje HDZ s 31,3 posto dok je SDP na drugom mjestu s izborom od 25,2 posto. Razlika od prošlog mjeseca za obje stranke mjeri se u promilima dok je Most i dalje na trećem mjestu, ali potpora birača pala im je za dva posto i sad iznosi 8,7 posto za razliku od 10,8 posto u studenom.

Dalje slijedi Živi zid sa 4,5 posto (prema 4,3 posto iz studenog). Na petom mjestu je HNS sa 3,7 posto (u studenom 3,1 posto), dok se HSS zadržao a šestom mjestu 2,4 posto (prije mjesec dana 2,2 posto). Oko dva posto su još i HSP AS s 2,1 posto, Stranka Bandić Milan 365 s 2 posto, Pametno s 1,9 posto i IDS s 1,7 posto, prenosi HRT

Političare predvodi Andrej Plenković s izborom od 23,6 posto, a slijedi ga predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s 12,8 posto. Treće mjesto drži "Nitko" s izborom od 12,6 posto. Anka Mrak Taritaš je na četvrtom mjestu s izborom od 6,9 posto, a Davor Bernardić peti s izborom od 4,8 posto. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su i Zoran Milanović(4.4%), Ivan Pernar (3,9%), Zlatko Hasanbegović (3,9%), Zdravko Marić (3,5%) i Božo Petrov (3,2%).  Najnepopularniji političar je Tomislav Karamarko, slijede Zoran Milanović i Zlatko Hasanbegović. 

Većina ispitanika, 55,2 posto, smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru dok se 32,3 posto njih slaže sa smjerom kretanja zemlje, a 12,5 posto 'ne zna' kakav je smjer zemlje.


Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a (77,4%) i Mosta (48,6%). Glasači SDP-a su znatno rijeđe društveni optimisti (22,2%), a najmanji udio je zabilježen među glasačima stranke Pametno (13,3%). 

Vlada Andreja Plenkovića u prvom mjesečnom mjerenju je dobila "mršavu" trojku s prosječnom ocjenom od 2,62. Najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,67) i Mosta (3,13), dok je najniža zabilježena među glasačima stranke Pametno (2,0) i Živog zida (2,13). Predsjednica republike je za svoj rad dobila čvrstu trojku, odnosno 3,22 (prema 3,16 iz studenog). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u prvom mjesečnom mjerenju u ovom sazivu, za svoj rad bilježi ocjenu od 2,44.
 
U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna se tema posebno izdvojila: afere s mesom i mesnim prerađevinama u trgovačkim lancima što je najvažnija tema za 35,2 posto hrvatskih građana/građanki. Slijede porezne promjene s izborom od 12,6 posto, te iseljavanje iz Hrvatske što je najznačajnija tema za 8,6 posto građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.