Obavijesti

News

Komentari 9

Postao sam prvak Hrvatske u karateu iako sam u kolicima

Postao sam prvak Hrvatske u karateu iako sam u kolicima
1

USPJEH Osječki srednjoškolac Ivan Modrić unatoč bolesti osvaja medalje. Želi postati trener i pomagati djeci... Na karate je krenuo na nagovor trenera

VIDEO

Više od stotinu djece Osnovne škole Bratoljuba Klaića u Bizovcu kraj Osijeka sudjelovalo je na Paraolimpijskom školskom danu.

U sklopu obilježavanja toga dana škola je za sve sudionike organizirala zabavne aktivnosti i male radionice kroz koje se školsku djecu educira o sportovima za invalide. Tako su u zelenom dvorištu škole djeca mogla igrati košarku, boćati, žonglirati lopticama, učiti znakovni jezik, igrati šah, ali i družiti se sa sportašima invalidima koji su im došli u goste te se okušati u njihovu načinu sportskih aktivnosti.

Paraolimpijske igre

- Školski paraolimpijski dan prvi smo put organizirali prije pet godina, i to na nagovor našeg suradnika i sumještanina Ivana Sršića, koji je također invalid. On je vrhunski sportaš koji je sudjelovao na paraolimpijskim igrama u Ateni i Pekingu, a kod nas radi kao vanjski suradnik na projektima koji su usmjereni prema djeci. Tad smo bili jako zadovoljni reakcijom na organizaciju Paraolimpijskog dana pa smo to odlučili sad organizirati ponovno. Želja nam je senzibilizirati učenike osnovnih škola na nazočnost djece invalida i na to da i oni mogu biti vrhunski sportaši ako im date priliku i motivaciju. Drago nam je da nam je i ove godine došlo puno učenika iz škola u okolici, ali i paraolimpijaca, koji su u službenom programu imali priliku pokazati kako izgleda njihovo bavljenje sportom - kazao je Ante Lovrinčević, ravnatelj Osnovne škole Bratoljuba Klaića iz Bizovca.

Svoje vještine u karateu pokazali su državni i paraolimpijski prvaci - Ivan Modrić (16), srednjoškolac iz Osijeka kojemu je privatna škola Gaudeamus dala i stipendiju zbog odličnih sportskih rezultata, potom Ivica Vuković i Aleksandar Bajić, članovi hrvatske karate reprezentacije.

Odbojka, košarka, boćanje


Nastupili su i članovi reprezentacije košarke u kolicima, članovi ekipe sjedeće odbojke, boćarskog i pikado kluba slijepih te stolnotenisači invalidi. Među sportašima invalidima koji su dobili najveći pljesak bio je srednjoškolac Ivan Modrić, prvak Hrvatske 2014. u karateu, osvajač brojnih međunarodnih medalja i nositelj nagrade najperspektivnijeg sportaša. Kad je trener paraolimpijske karate ekipe nazvao Ivanovu mamu, prije nekoliko godina, i predložio joj da dovede Ivana na jedan trening, mama je ostala zatečena.


- Ivan je paraplegičar i ne može ništa bez kolica. Bilo mi je čudno kad je trener predložio da počnemo dolaziti na treninge. Tad nisam mogla zamisliti kakvim se karateom može baviti dijete u kolicima. Danas mi je jasno koliko sam imala predrasuda. Danas mu je karate sve u životu. Sport mu je znatno podigao samopouzdanje, ojačao ga fizički, što je iznimno važno djeci u kolicima, i moj je savjet svim roditeljima djece s teškoćama u razvoju da ih motiviraju na bavljenje sportom, iako to često roditeljima predstavlja dodatni napor - kaže Ivanova majka. Sa svime se složio i njen sin.

Koncentracija i pažnja


- Karate mi je odličan jer zahtijeva koncentraciju i pažnju. Bilo mi je teško savladati neke kate, ali uspio sam. Iako ga i dalje redovito treniram, sad mi je važnija škola jer sam upisao srednju. Možda poslije ostanem u sportu kao trener - ambiciozan je Ivan, koji i u školi “osvaja” petice. U organizaciji Paraolimpijskog dana školi je uvelike pomogao Željko Černić, bivši nastavnik tjelesnog u toj školi, a danas voditelj odbora za školovanje kadrova u Hrvatskom paraolimpijskom odboru.

- Paraolimpijski dan ima za cilj promicanje sporta osoba s invaliditetom, kako među učenicima, nastavnicima, roditeljima, tako i među djecom s teškoćama u razvoju, da ona već u osnovnoškolskom obrazovanju vide da imaju perspektivu i kao sportaši. To uvelike pridonosi i njihovoj socijalizaciji i inkluziji. Žao nam je što se jako mali broj invalida u Hrvatskoj bavi sportom. Prema službenim procjenama njih samo dva posto. Naša želja je da promičemo sport za njih. Da djeca s teškoćama i njihovi roditelji shvate da, bez obzira na invalidnost, mogu biti odlični i vrhunski sportaši - istaknuo je Željko Černić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.