Obavijesti

News

Komentari 41

Potpisali sporazume: Nikolić čelniku Kine dao orden Srbije

Potpisali sporazume: Nikolić čelniku Kine dao orden Srbije
1

Kina je država koja iz temelja mijenja svjetski ekonomski poredak, a ne miješa se u politiku i u vojne sukobe, rekao je Tomislav Nikolić o svom kineskom kolegi

VIDEO

Kineski predsjednik Xi Jinping nastavio je u subotu trodnevni posjet Srbiji službenim razgovorom sa srbijanskim šefom države Tomislavom Nikolićem, s kojim je potpisao izjavu o strateškom partnerstvu Srbije i Kine.

Dvojici predsjednika poslije razgovora u četiri oka pridružila su se državna izaslanstva da bi uslijedilo potpisivanje još 21 međudržavnog sporazuma - o gospodarsko-tehničkoj suradnji, zajedničkim projektima infrastrukture, prometa, vojno-obrambene industrije, promidžbi turizma, trgovine i telekomunikacija, zajedničkim projektima za obnovljivu energiju i drugima.

Uoči sastanka s kineskim predsjednikom srbijanski je šef države ocijenio je da su “Srbija i Kina pouzdani partneri”, te da će “iz prijateljstva dviju država svakako proizići novi ekonomski odnosi”, a kineski predsjednik uzvratio porukom da je Peking “spreman podignuti razinu prijateljskih odnosa”.

“Kina je država koja iz temelja mijenja svjetski ekonomski poredak, a ne miješa se u politiku i u vojne sukobe. Ja mislim da vam je veliki dio čovječanstva zahvalan na tome”, rekao je Nikolić.

Ocjenjujući odnose dviju država kao “duboke i sadržajne”, kinseki predsjednik Xi istaknuo je da ih “ne obilježavaju samo prijateljstvo i suradnja, već i zajedničke vrijednosti”.

“Spremni smo uložiti napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dviju zemalja koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo razinu prijateljskih odnosa”, istaknuo je kineski šef države.

Tomislav Nikolić uručio je visokom gostu iz Kine Orden Republike Srbije.

Kinesko državno izaslanstvo, u kojem je oko 200 ljudi, nastavlja danas bilateralne razgovore s najvišim srbijanskim dužnosnicima, a za nedjelju je predviđen posjet čeličani u Smederevu koju je kupila kineska tvrtka Hesteel.

Kineski predsjednik Xi Jinping trodnevni posjet Srbiji završava u nedjelju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"