Obavijesti

News

Komentari 71

Pozlilo mu: Preminuo poznati hrvatski vinar Zlatan Plenković

Ugledni vinar Zlatan Plenković je bio jedan od najtrofejnijih hrvatskih vinara i tvorac nekih najboljih naših vina. Pozlilo mu je u srijedu navečer na trajektu za Hvar

VIDEO

Umro je Zlatan Plenković, jedan od najvećih i najznačajnijih hrvatskih vinara. Pozlilo mu je u srijedu navečer na trajektu kojim se sa službenog puta vraćao u svoju Svetu Nedjelju na Hvaru. Kapetan je vratio trajekt u Split, no u bolnici mu nisu mogli pomoći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Otišao je 30 godina nakon što je početkom 1986. osnovao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je preraslo u vinsko carstvo s vinogradima na Hvaru, podno Biokova i u primoštenskom zaleđu te morem izvanrednih vina među kojima se ističu Zlatan Plavac Grand Cru.

Riječ je o prvom plavcu koji je nadmašio one s Pelješca. Pokazao je koliko veliko vino plavac mali crni može dati, a prije dvije godine berba 2010. osvojila je i Kristalnu zvijezdu za najbolje vino od naše autohtone sorte na hrvatskom tržištu. Japanske sommelierke dvaput su mu  dojileile medalju Sakura za najbolje vino Mediterana.

Vino Zlatan pošip 2010. je na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter 2012. proglašeno regionalnim šampionom. To je dio priznanja vinima koja su nosila prefiks "Zlatan" po imenu velikog vinara, ali i po svom sjaju. Bila bijela ili crvena, doista su bila zlatna.

Zlatan Plenković za sebe je govorio da je najluđi vinar u Hrvatskoj jer je iskrčio makiju i izorao kamen na 70 hektara zemljišta podno Biokova te posadio vinograd s kojeg je stigao i prvi hrvatski vrhunski crljenak, naša autohtona sorta koju su kalifornijski vinari prslavili od imenom zinfandel. Velike je vinograde, s partnerima, posadio i u primoštenskom zaleđu. 
Najveća ljubav ipak mu je ostala i Sveta Nedelja, selo na južnoj obali Hvara koje je spasio od odumiranja zaposlivši 20-ak ljudi. Osim vinarije i vinograda, tamo je sagradio i marinu te restoran Bilo idro s podrumom ispod površine mora u kojem vina dozrijevaju u bačvama i bocama, a degustacije vina su jedinstvene u svijetu.

Plenkovića je časopis Svijet u čaši 2005. i 2007. proglasio vinarom godine u Hrvatskoj, a 2008. dodijelili su mu i titulu Viteza hrvatskog vinarstva.

Sve su to mali spomenici velikom čovjeku koji je ljubiteljima vina pružio nebrojene užitke. A najveći mu je spomenik otprije dvije godine u boci. Riječ je o vinu Zlatan Plavac exclusive za koje je 2009. sam brao grožđe na svom slavnom Grand Cru vinogradu, sam birao ponajbolje bobice i napravio ga u tri bačvice od 225 litara. Jednu za sebe, a dvije za prodaju. 

U obiteljskom poslu su već godinama njegova djeca i bez sumnje će ga uspješno nastaviti, no bez Zlatana sve će biti drukčije nego dosad.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci