Obavijesti

News

Komentari 389

Predsjednica kaže da nije pod istragom: 'Krivo ste shvatili...'

Predsjednica kaže da nije pod istragom: 'Krivo ste shvatili...'
1

Danijel Artenjak je uhićen u akciji Uskoka zbog izvlačenja novca. HDZ i predsjednica Kolinda sada peru ruke od čovjeka kojem su platili milijune...

VIDEO

Danijel Artenjak i njegova tvrtka Napredni modeli dobili su 2,3 milijuna kuna od HDZ-a i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za rad u promidžbenoj kampanji. Artenjak je sada uhićen u akciji Uskoka zbog izvlačenja novca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

Artenjak se sumnjiči da je iz svoje tvrtke izvlačio novac preko fiktivnih računa. U akciji Uskoka uhićena je ukupno 21 osoba iz 10 tvrtki, a svi zajedno su optuženi za izvlačnje 57 milijuna kuna. Tvrtka Napredni modeli je zanimljiva jer je u predsjedničkoj kampanji radila za Kolindu Grabar Kitarović, a zatim i 2015. godine u kampanji HDZ-a, odnosno Domoljubne koalicije. Kako nam je potvrđeno, bili su zaduženi za digitalnu kampanju. To uključuje izradu i održavanje internetske stranice, promociju na društvenim mrežama i slično.

S računa kampanje predsjednice isplaćene su im 622.000 kuna, a HDZ im je isplatio 1,7 milijuna kuna.Sad i jedni i drugi “peru ruke” od njih.

Prebacivanje loptice

- U kampanji 2016. godine oni nisu sudjelovali jer smo imali kvalitetnije i jeftinije rješenje - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su službeno odgovorili da su svi računi koji su plaćeni bili za obavljene usluge, ali i jasno poručuju: “Novo vodstvo nema nikakvih saznanja zašto je angažirana ta tvrtka”. Dakle, prebacuju odgovornost na Tomislava Karamarka.

I u Uredu predsjednice tvrde da ne znaju tko je angažirao tvrtku.

- Svi plaćeni računi su čisti, ali ne znamo tko ih je točno angažirao jer je većinu kampanje odrađivala stranka - kaže suradnik predsjednice.

Zlatna koka za lovu

Tvrtka je osnovana kao jednostavna, za samo 10 kuna. Godine 2014. imali su samo dva zaposlena, a vlasnik Artenjak imao je 29 godina. Ukupno su te godine imali tek 728.000 kuna prihoda, dakle 622.000 kuna od predsjednice činilo je 90 posto prihoda. Sljedeće godine, kad su radili za HDZ, od njega su dobili 1,7 milijuna kuna. A ukupni prihodi bili su malo manji od tri milijuna kuna. Dakle, više od pola novca stiglo je mladoj tvtki od najveće hrvatske stranke iz samo jedne kampanje.

Broj zaposlenih narastao je na šest, a ukupni prihod na skoro tri milijuna kuna. Po izbornim jedinicama, Napredni modeli uzimali su više novca nego mnoge ugledne agencije! Ipak, oni nisu poslovali s dobiti. Dapače, bili su te 2015. u gubicima, a većinu novca su potrošili na usluge drugih tvrtki, stoji u njihovu izvješću.

Upravo dio tih faktura koje su oni plaćali dalje Bossman grupi, sad je inkriminiran.

Predsjednica je odmah po otkriću ove poveznice reagirala rekavši da su svi računi čisti i da se jako pazilo.

Uskok: Sve je tajna

- Aktivnosti te tvrtke, kad je riječ o mojoj kampanji, uopće nisu predmet istrage - rekla je Kolinda Grabar Kitarović i time izazvala novo pitanje. Istrage su tajne, pa čak ni predsjednica ne bi smjela znati tko je ili nije pod istragom.

Iz DORH-a su nam to potvrdili, a kažu da informacije od njih ne cure.

- Nitko iz Uskoka nije dao niti jednu informaciju nikome, pa tako ni Uredu predsjednice. Tako da ne znamo što i kako ona nešto zna ili ne zna - odgovaraju iz DORH-a.

Suradnici predsjednice jučer su se pravdali da je sve pogrešno shvaćeno. Kažu da je predsjednica imala samo informacije koje su već bile u medijima i koje nisu povezivale nikoga od uhićenih s njenom kampanjom.

Odvjetnik Danijela Artenjaka, Mate Matić, kaže da njegova klijenta ne terete ni za što vezano uz kampanje koje je odradio.

- One su odrađene i naplaćene. Ono za što ga Uskok tereti nema veze s HDZ-om nego s kasnijim isplatama iz tvrtke za koje optužba smatra da su fiktivne - kaže nam Matić.

Voli uživati, ima tvrtku u Londonu, a nitko ne zna za njega

Mnogi marketinški stručnjaci s kojima smo kontaktirali nikad nisu čuli za Danijela Artenjaka i njegovu tvrtku.

To više im je čudno što je dobio tako važne poslove. Artenjak je na Facebooku objavio fotografije “iz novog ureda” na vrhu Črnomerec centra. Tamo je smještena tvrtka Deegeetal, koja je registrirana u Londonu. Ljeti je objavio i fotografije s Korčule i letova iznad Splita. Dojam je da je uspješan čovjek kojem ne fali novca.

"Karamarko nema veze s tvrtkom, sve su vodili drugi"

HDZ ističe kako je bivše vodstvo stranke, prije Plenkovića, angažiralo Napredne modele i skupo ih platilo u kampanji.

Time su uprli prstom u Tomislava Karamarka, ali njegov suradnik i prijatelj kaže da su to besmislice jer se on uopće tim nije bavio.

- Karamarko je držao govore, obilazio teren i nije angažirao tvrtke. Tomo je tek sad prvi put čuo za Napredne model. Direktorica kampanje je tad bila Josipa Rimac, financije je vodio Milijan Brkić, a skupove vodio Tomislav Madžar - tvrdi Karamarkov prijatelj.

“Od nas ne cure informacije. ne znamo što predsjednica zna ili ne zna”, DORH reagira na izjave predsjednice da njena kampanja nije pod istragama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 389
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava