Obavijesti

News

Komentari 157

Presuda Sanaderu odgođena, zakazano je novo vještačenje

Presuda Sanaderu odgođena, zakazano je novo vještačenje
4

Presuda Ivi Sanaderu danas ipak nije izrečena. Odgođena je jer je Sud odredio dopunsko građevinsko i financijsko vještačenje. Nakon toga slijedi nova rasprava...

VIDEO

Presuda Ivi Sanaderu danas ipak nije izrečena. Odgođena je jer je Sud odredio dopunsko građevinsko i financijsko vještačenje. Nakon što se ono provede, zakazat će se nova rasprava. 

Sud je zaključio kako ne postoje uvjeti za izricanje presude. Postoje dvije varijante u odnosu na cijeli slučaj, a budući da Vijeće nije dovoljno sposobno samo provesti vještačenje, određeno je dopunsko.

- Čuli ste što je Sud rekao. Nemamo što dodati - rekla je odvjetnica Jadranka Sloković dok Sanader nije želio ništa komentirati.

Odvjetnik Šerić: Odluka je neočekivana

Fiolićev Odvjetnik Branko Šerić također je kazao da odluka nije očekivana, s obzirom da postupak traje više godina. Kazao je da je očekivao presudu jer je činjenično stanje bilo u dovoljnoj mjeri utvrđeno, a iskaz njegova branjenika se "poklopio s dosad utvrđenim činjeničnjim stanjem".

"Međutim očigledno je tijekom vijećanja došlo do nekih upitnih rješenja od strane vijeća kako će obrazložiti odluku bez obzira o kakvoj se prersudi radi i da im je potrebno dodatno razrješenje jer dosad smo imali različita vještačenja građevinske i finakcijske struke. Vjerojatno to žele objediniti u jedinstveno kombinirano vještačenje koje će uputiti vijeće da usmjeri svoju odluku", kazao je Šerić.

Na pitanje znači li odluka da tročlano sudsko vijeće nije bilo jedinstveno Šerić je kazao da ne može u to ulaziti. "Postoji mogućnost da se nisu htjeli preglasavati", dodao je.

Ni Uskokovi tužitelji nisu željeli komentirati odgodu izricanja presude, dodajući tek da je tijekom suđenja provedeno više vještačenja.

Suđenje traje tri godine

Tri godine traje suđenje bivšem premijeru na Županijskom sudu u Zagrebu optuženom da je za mito od 10 milijuna kuna i milijun eura sredio da Ministarstvo regionalnog razvoja od Stjepana Fiolića po napuhanoj cijeni kupi zgradu u Planinskoj.

Bude li Ivo Sanader osuđen i dobije li više od pet godina, po sili zakona mora u zatvor gdje će čekati pravomoćnost presude. Oslobode li ga ili ga nepravomoćno osude na manje od pet godine zatvora, ostaje na slobodi. Uskok za Sanadera traži bezuvjetnu kaznu zatvora.

Ključnim dokazom da je nezakonito “pogurao” kupnju zgrade mesara Stjepana Fiolića vidi u audio snimci sa zatvorene sjednice vlade od 2. travnja 2009. godine.

- To je ovo što je premijer malo prije objasnio. Tko je za? Hvala - rekla je tadašnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor iznijevši kao dopunsku točku na zatvorenom dijelu sjednice Vlade kupnju zgrade u Planinskoj.
Sanadera je teretio i bivši ministar Petar Čobanković, koji se s Uskokom nagodio za rad za opće dobro od godinu dana, te drugookrivljeni Stjepan Fiolić, koji tvrdi da je u kutiji za hrenovke Sanaderu donio 17 milijuna kuna mita u njegovu vilu u Kozarčevoj.

- Gdje je taj novac? Tko ga je vidio, tko je vidio predaju novca - argumenti su Sanaderove obrane koja navodi da Fiolić u dogovoru s Uskokom lažno tereti Sanadera kako bi odgovornost skrenuo sa sebe i dobio blažu kaznu. Isto je, tvrde, napravio i Čobanković. Navode i kako se osam ministara koji su bili na sjednici Vlade 2. travnja 2009., a od kojih neki nisu u dobrim odnosima sa Sanaderom, ne sjećaju da bi on tada na užem kabinetu ili sjednici objašnjavao bilo što o Planinskoj.

Udarac Ivine bivše desne ruke

Ivo Sanader je i u ovom postupku tvrdio da je žrtva političkog progona koji je inicirala nekad njegova najbliža suradnica bivša premijerka Jadranka Kosor u dogovoru s Mladenom Bajićem.

A nekad su si bili dobri

Prije bijega u Austriju Sanader je kod Stjepana Fiolića sakrio slike i odijela. Na sudu je tvrdio da nisu bili bliski.

Ugovor potpisala Jadranka Kosor

Ugovor o kupnji zgrade za potrebe Ministarstva regionalnog razvitka Petra Čobankovića potpisala je Kosor.

Odgulio svoje

Petar Čobanković je godinu dana gulio krumpire. Priznao je da je zgradu kupio po Sanaderovu nalogu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...
Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji
BIOLOŠKI TRAGOVI NA PREDMETIMA

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji

Izuzeti su alat iz kuće osumnjičenih, odjeća i obuća, analizirano je i više od 500 tragova s vanjske i unutrašnje strane službenog automobila Vodovoda koji su osumnjičeni vozili, ali još uvijek bez pomaka