Obavijesti

News

Komentari 661

Izglasali Plenkovićevu Vladu: 'Zadovoljan sam s podrškom'

Izglasali Plenkovićevu Vladu: 'Zadovoljan sam s podrškom'
56

Izglasana je nova Vlada Republike Hrvatske uz 91 glas "za", 3 "suzdržana" i 45 "protiv". Andrej Plenković i ministri prisegnuli su da će dužnost obavljati savjesno i odgovorno

VIDEO

Zadnje informacije: 

Plenković kao premijer: Zadovoljan sam s brojem glasova 'za'

21.30 - Nakon što je Vladi izglasano povjerenje, Andrej Plenković obratio se novinarima ispred sabornice. Komentirao je današnju višesatnu raspravu na sjednici. 

- U završnoj riječi nastojao sam rezimirati moje dojmove današnje rasprave. Mislim da smo bili u svojevrsnim razumnim okvirima kada je riječ o vremenu trajanju rasprave. Kad je riječ o sadržaju rasprave, ja sam stvarno nastojao dati glavne akcente programa Vlade, da je svima jasno da je to platforma, da će se kroz četiri godine puno detaljnije, puno preciznije definirati ciljevi i brojne mjere i zakonski prijedlozi, ali mislim da je ova politička platforma danas s 91 zastupnikom za, dobila političku potporu koja se u cijelosti podudara sa brojem mandata koje sam donio predsjednici na potpis. To je ono što sam očekivao i zadovoljan sam - rekao je Plenković.

- Mislim da su naši globalni ciljevi jasni, da su odgovornost i očekivanja isto tako velika i da sada moramo prionuti na ispunjavanje ciljeva i obećanoga. Sutra je prva obaveza koja je, stjecajem okolnosti, sastanak Europskog vijeća. Idućeg tjedna krećemo s intenzivnim radom - rekao je.
 
Na pitanje o novom ministarstvu, obzirom na Gorana Marića, Plenković je rekao da ćemo imati 19 ministarstava i da se taj broj u ovom trenutku neće povećati.
 
 - U ovom trenutku imamo 19 ministarstva. Meni je drago da je s nama u Vladi moj kolega i prijatelj i iskusni saborski zastupnik, doktor Goran Marić. Njemu je povjerena koordinacija središnjeg državnog ureda i agencija. Mislim da na taj način možemo popuniti svojevrsne praznine koje su do sad uočene u radu ranijih Vlada. Kada obavimo detaljnije analize, vidjet ćemo…- rekao je.
 
Prva sjednica Vlade očekuje se sljedeći tjedan.

Plenković: Imamo 19 ministarstava; Marić: Osnovat će se još jedno

No, dok je Plenković davao izjavu i rekao kako ostaje na 19 ministarstava, s druge strane hodnika Goran Marić rekao je kako će postojati novo ministarstvo, kako će u hodu njegovo ministarstvo dobiti naziv. 

- Ja ću u Vladi biti zadužen za državnu imovinu, središnje urede, za agencije, za fondove i to je poprilično niska  razina učinkovitosti. Znamo kakvi su problemi sa neaktiviranom državnom imovinom, mislim da najveći gospodarski potencijal leži u državnoj imovini, a tu su poteškoće godinama nataložene. Mislim da će biti jako puno posla i da će imati težinu, ali to je jedan temelj za gospodarski oporavak Hrvatske - rekao je Marić.

Otkrio je kako već danima o tome pregovora s Plenkovićem. 

- To se razgovara već danima, ali kako je bio izglasan Zakon o Vladi onda će se sada u hodu ustrojiti odgovarajuće ministarstvo za ovaj portfelj - rekao je.

Na pitanje da li to znači da će tek kasnije dobiti naziv ministarstva, odgovorio je potvrdno. A kada će to ministarstvo biti ustrojeno, kaže kada naprave sustavnu analizu. 

- Treba najprije napraviti sustavnu analizu. Svi znamo kako su agencije na niskoj razini učinkovitosti, koliko nestandardizirano postupaju u trošenju sredstava, u korištenju poslovnog prostora tako da najprije treba napraviti analizu, a na temelju te analize doći ćemo do naziva ministarstva - rekao je. 

Otkrio je i koji su mu prvi potezi. 

- Prvi potez bit će snimanje svih spornih točaka, neriješenih problema u DUUDI- ju. Tu je zastoj golemi i mora se to otkočiti, od Jadrana do kontinenta previše je spornih točaka, neriješenih. Gospodarstvo je u jednom dijelu paralizirano zbog tih neriješenih točaka i to ću potaknuti svakako, ali istodobno radit ću na otklanjanju svih nepravilnosti i prepreka za poslovne aktivnosti - rekao je Marić.

Imenovane zamjene za zastupnike koji su otišli u Vladu 

21.15 - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) utvrdilo je u srijedu navečer zamjene za zastupnike koji su otišli u izvršnu vlast, te zamjene još treba potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici.

Premijera Andreja Plenkovića mijenjat će Ljubica Lukačić koja je bila zastupnica u 6. saborskom sazivu.
HDZ-ove potpredsjednike Vlade i ministre vanjskih poslova i obrane Davora Ivu Stiera i Damira Krstičevića mijenjat će Majda Burić i Blaženko Boban, Mostova potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića Maro Krstić, zastupnik iz Dubrovnika.

Umjesto ministra Tomislava Ćorića u saborskim će klupama sjediti tajnik zagrebačkog HDZ-a, psihijatar Ivan Ćelić, zbog dužnosti ministra zdravstva svoj je mandat 'umirovio' Milan Kujundžić, mijenjat će ga Dragica Roščić, ekonomistica iz Baške Vode. Ministra bez portfelja Gorana Marića mijenja načelnik općine Rugvica Mato Čičak, iako se spekuliralo da bi to mogao bivši ministar i zastupnik Ivan Šuker. U Saboru neće sjediti ni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, mijenja ga Marija Balić, zastupnika Dražena Milinkovića mijenjat će Davor Miličević, HDZ-ovac iz Županje.

U saborske klupe vraćaju se bivši HDZ-ovi ministri Zlatko Hasanbegović, Darko Horvat, Anton Kliman i Miro Kovač te Mostov Davor Romić, odlaze njihove zamjene Sandra Kulić Makar, Nikolina Babić, Monika Udovičić, Martin Baričević i Natko Felbar.

MIP je odluke o zamjenama donio jednoglasno i bez rasprave.

Izglasali Vladu: 91 glas za, 3 suzdržana i 45 protiv

20.45  Izglasana je nova Vlada uz 91 glas za, 3 suzdržana i 45 protiv. U tijeku je prisega novih ministara.
Protiv su bili zastupnici Živog zida, SDP-a, IDS-a i HNS- a te Željko Glasnović. A suzdržani su bili Aleksić, Mišić i Lovrinović.

Nakon Andreja Plenkovića, svi ministri prisežu na tekst prisege: Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske. 

Petrov: "Čestitam vam svima i želim uspješan rad"!

Plenkovićevo završno obraćanje

20:35 -  "Kažete da smo trebali biti precizniji, navesti mjere, rokove, sve smo to mogli napraviti, ali iskustvo i ozbiljnost i razumijevanje struke dovelo nas je da zaključka da budemo postupni. Ovaj dokument je zato samo okvir. Svi ministri i ministrice će uvažiti u izradi prijedloga zakona", rekao je Andrej Plenković.

- Spomenuto je da ne odražava program sve hrvatske županije. Ja imam osjećaj puno bolji od 1. izborne jedinice. Znam kojim putem doći u središte svake županije, znam gdje su problemi i gdje treba nastaviti da budemo povezaniji. Mi smo za ravnomjerni regionalni razvoj. Projekt Slavonija ne znači da ne počinje u Sisačko moslavačkoj, u njoj su se najviše osjetile cijene tranzicije. - dodaje Plenković.

- Normalno je da Hajdaš kaže da ćete nam disati za kragnu. Ali ja neću reći sve što je Zoran Predin rekao nakon toga - rekao je.

- Obrazovanje je ključno za našu djecu. Kada se smire strasti i kada se trezveno pristupi, onda proces koji traje više od 11 godina možemo privesti kraju i možemo biti stabilna članica EU i imati ljude koji će moći konkurirati i da će odlazak van, ali i povratak biti normalni refleks. Manjinama ćemo poslati poruku uključivog društva. Brinut ćemo i za osobe s invaliditetom. Vodite ćemo računa o inkluzivnosti - rekao je Plenković.

- Umirovljenicima je ambicija da osiguramo barem pet posto povećanje mirovina, a možda i više. Oko sastava Vlade prirodno je da se traže slabe točke. Pitao sam kandidate imaju li slabe točke. Ali ono što sam čuo uvjerilo me da su stručni i da će svom polsu prioniti odgovrno, sa strašću - dodao je.

- Želim s ovim ljudima provesti program, ti ljudi će raditi sa željom da ostave trag. Nastojat ćemo ne iznevjeriti povjerenje birača - zaključio je.

---------------------------------------

Tijek rasprave: 

20:19 - Živi zid neće podržati vladu. Njihov zastupnik Branimir Bunjac je nazvao Martinu Dalić bankarskom krvopijom, a Vladu da će raditi na daljinski upravljač i provoditi interese krupnog kapitala. Živi zid ne smatra zato da će spriječiti deložacije, isplatiti stipendije i raditi u interesu malog čovjeka. I čelnik stranke Živog zida Ivan Sinčić je rekao da je upravo Martina Dalić kada je ušla u Vladu kao zamjena Šukeru potakla Facebook prosvjede prije pet godina iz kojeg je rođen Živi zid. - Gledajući vaš program i ljude, ne možemo podržati ovu Vladu – rekao je Sinčić.

20:04 - Nakon sjednice Sabora, nakon što se izglasa povjerenje novoj Vladi, Mandatno- imunitetno povjerenstvo imat će sjednicu na kojoj će predložiti zamjene budućim ministrima koji iz Sabora sele u Banske Dvore. 

Andreja Plenkovića mijenja Ljubica Lukačić, umjesto Davora Ive Stiera u saborske klupe sjest će Majda Burić, umjesto Tomislava Ćorića doći će Ivan Ćelić, Damira Krstičevića zamijenit će Blaženko Boban, zamjena Milana Kujundžića Dragica Roščić, umjesto Gorana Marića dolazi Mato Čičak, u Sabor dolazi i Maro Kristić umjesto Ivana Kovačića, a zamjena Darku Horvatu je Nikolina Babić.

U Sabor ulaze bivši ministri koji su ispali iz Plenkovićeve kadrovske križaljke i koji nisu ponovno izabrani u novu Vladu. To su Zlatan Hasanbegović, Anton Kliman, Miro Kovač te Davor Romić, a odlaze njihove zamjene Sanda Kulić- Makar, Monika Udovičić, Martin Baričević te Natko Felbar.

Također,  Ivan Penava (HDZ), gradonačelnik Vukovara te Dražen Milinković (HDZ) zamrzavaju svoj mandat, a MiP će predložiti i njihove zamjene, a to su Marijana Balić i Davor Miličević. O svim zamjenama zastupnici će glasati na plenarnoj sjednici Sabora.

19:32 - Ivan Pernar, Božo Ljubić i Željko Glasnović raspravu na sjednici skrenuli su na Bosnu i Hercegovinu, rat, srpsku agresiju, Ameriku koja bombardira Irak, talibane…

Petrov je krenuo obratiti se Pernaru, ali Pernar je to primijetio pa ga je preduhitrio u namjeri: 
- Molim vas, gospodine Petrov, da mi ne probate suflirati da šutim jer imam još vremena na govor- rekao mu je na što su zastupnici prasnuli u smijeh.

Kad mu je isteklo vrijeme za govor, Petrov je uz osmijeh komentirao kako je svjestan da tema može ponijeti čovjeka u raspravi. - Činjenica da gospodin Kovač i Hasanbegović neće više sjediti kao ministri, za svaku je pohvalu - rekao je Peđa Grbin (SDP).

18:48 - Zastupnici koji su se jutros prijavili za pojedinačnu raspravu, masovno su počeli odustajati. Trenutno ih je ostalo sedam po 10 minuta prava na raspravu. Uz replike, najvjerojatnije je da ćemo najkasnije do 21 sat imati izglasanu novu Vladu.

18:15 - Božo Petrov vratio se u predsjedničku fotelju.

17.20 - Zastupnicima se obratio Branimir Glavaš, zastupnik HDSSB-a.

- Kada sam slušao prvu, konstituirajuću sjednicu i rasprave koje su se vodile prilikom razmatranja zakonskih prijedloga koje su vladajući dali u proceduru, uočio sam jednu novinu. Ta novina je bila zabilježena prvi puta. Mandatar koji je dobio povjerenje predsjednice pratio je temeljito i pažljivo rasprave oko Zakona koje su se razmatrale u petak. To nije bila praksa do sada. Najviše me iznenadilo što je gospodin Plenković odmah reagirao, pisao sve i usvajao sugestije ne opterećujući se dolaze li te sugestije od oporbe ili vladajućih. To je bio trenutak kada sam razmislio da ću podržati Plenkovića kao mandatara i njegovu Vladu i ministre. Neke od kandidata osobno poznajem, smatram da su u stanju nositi se sa izazovom i rješavanjem problema. Neke ne poznajem, ali sam pažljivo pročitao njihove životopise i mogu reći da su obećavajući, impresivni. Imam razloga vjerovati da će dorasti zadatku i izazovu i nema razloga da ne podržim tu Vladu u cjelini - rekao je Glavaš.

16.44 - Sabina Glasovac (SDP) podsjetila je na propast kurikularne reforme.

16.10 - Predsjedavanje Saborom preuzeo je Milijan Brkić.

15.52 Krešo Beljak javio se u ime Kluba zastupnika HSS-a i zagrmio s govornice.

"Tu su neki novi zastupnici koji su prvi puta ušli u Sabor i koji tu raspravljaju. Da smo zadnjih pet, šest dana koliko tu raspravljamo  mi muškarci uzeli motike i drvene plugove i da su nam saborske zastupnice samo donosile vodu, napravili bi nešto korisno. Ova toka dnevnog reda zove se „Predstavljanje Vlade“, a umjesto kratkih, jasnih stajališta, mi vodimo raspravu i replike koje traju satima. Ako se ovako radilo zadnjih 25 godina, onda nije ni čudo što smo tu gdje jesmo. Gospodin Plenković rekao je da je Hrvatska u 25 godina napredovala u svim segmentima. Ja se s tim ne slažem. Hrvatska je imala četiri milijuna i 800 tisuća stanovnika, danas ih nema ni četiri milijuna. 1991. Hrvatska je imala zajedništvo koje nas je obranilo od srpske agresije i nije se pitalo tko je čiji. Danas se to pita i o tome pričamo. To nije napredak, to je nazadak. Hrvatska je bila sposobna ekonomski brinuti za 500.0000 izbjeglica i prognanika, hrvatsko selo nije bilo zapušteno kao danas, bila je sposobna ući u Europsku uniju. A danas nema hrvatskih banaka, sela, a uskoro neće biti ni hrvatskog grada ako se nastavi ovako",  žustro je govorio Beljak te objasnio zašto je dao podršku mandataru Andreju Plenkoviću.

"Motiv davanja podrške Vladi Andreja Plenkovića bio je samo jedan jedini, a taj je da se kaos u državi koji vlada već godinu dana zaustavi i da hrvatski građani dobiju vlast koja će pokušati provesti reforme. Ovaj program koji smo dobili je spisak želja, svi bismo mi željeli bolje, ali u njemu nema odgovora na pitanje kako do toga doći. Nadam se da će gospodin Plenković i ministri potražiti pomoć struke. Mi ćemo biti opozicijska stranka, ali ono što je dobro ćemo podržati. Tako bi se trebali ponašati svi, a ne da gledamo sitne, stranačke, partikularne interese", rekao je.

Replicirao mu je Mostov Nikola Grmoja.

"Vi govorite o zastupnicima koji su prvi put ušli u Sabor i kako samo raspravljaju, a ništa se ne radi. Zakona nikad nije bilo više u proceduri. A nisam vas puno viđao u sabornici, pa mi nije jasno što ste svojim govorom htjeli reći. Molim vas da nam objasnite", rekao je.

"Ja bih trebao objašnjavati? Instrukcije se naplaćuju 150 kuna po satu", odgovorio mu je Beljak.

U raspravu se uključio i SDP- ov Nenad Stazić kojemu nije jasno tko je sada HSS. Upitao je Beljaka hoće li HSS biti provladina stranka u opoziciji ili oporbena stranka koja podržava Vladu.

Predsjedavajući Gordan Jandroković (HDZ) također je rekao kako želi čuti odgovor na to pitanje što je nasmijalo zastupnike u sabornici.

"Činjenica je da smo mi izašli na izbore kao dio Narodne koalicije i ostvarili rezultate zahvaljujući njima.  Mi smo opozicijska stranka koja je odlučila dati podršku Plenkoviću da se prekine ova agonija koja traje godinu dana i kriza i da se da prilika čovjeku da pokuša nešto napraviti", odgovorio mu je Beljak.

15.37 Zoran Milanović, predsjednik kluba zastupnika SDP-a i dalje je nastavio neraditi i nedolaziti na sjednice Sabora. Umjesto njega je stav SDP-a iznosio Siniša Hajdaš Dončić. On je HDZ-u zamjerio da nema nikakve racionalizacije jer uvode ministra bez portfelja, pa je tako broj opet 20, a također se povećao i broj državnih uprava. Kaže da ciljevi programa nisu mjerljivi i dohvatljivi. Ipak pohvalio je da je Vlada ipak sastavljana bolje nego prošli puta.

"Barem premijer nije došao iz Kanade i bio navijač kanadske hokejaške reprezentacije, pa nije ni znao kakvo je stanje u zemlji. Dobro je što nema niti više riječi reforme u programu, tim nas je Most već zamorio, ostavite populizam Mostu", rekao je Hajdaš Dončić.

Zamjerio je ipak što se sastav Vlade zastupnici doznali iz medija. Zamjerio je što nema strategije za Inu i odnos s Molom. Pohvali je Plenkovića za izbor Nine Obuljen, ali kaže da ga zabrinjava što je ministar zdravstva Milan Kujundžić zbog molitelja oko bolnica i hoće li se nastaviti ograničavati prava žena. Pavla Barišića je istakno kao loš primjer jer je nečasno otišao iz ministarstva, a sada se u njega vraća. Hajdaš Dončić je na kraju rekao da Vladi neće dati mira niti 100 dana, niti manje.

"Dihat ćemo vam za vratom, nećete imati mira", zaključio je Hajdaš Dončić.

Mostov Miro Bulj mu je odgovorio da će oni znati štititi nacionalni interes, ali ne onako kako je radio Hajdaš-Dončić.

"Vi ste na zagrebačkom aerodromu na štetu države dali privatnom investitoru", rekao je Bulj.

15.02 Dok se zastupnici koji su se prijavili za raspravu izmjenjuju za govornicom i obraćaju mandataru Plenkoviću koji strpljivo sjedi i sve sluša, sabornica je poluprazna.

14.59 Od svih dosad Vlada, ovo je jedina Vlada koja spominje nacionalnu strategiju za Rome, rekao je Veljko Kajtazi, predstavnik romske manjine. 

14.58 Bit ćemo Vlada koja sluša, rekao je mandatar Plenković pokazujući otvorenost prema svim segmentima društva. Dogovorili smo s Vladom jedan zajednički dokument o pravima nacionalnih manjina koji je dovoljno precizan da zadovolji nas, a dovoljno općenit da zadovolji Vladui. Ostalo je povjerenje. Naše povjerenje bit će provjereno, periodično našim međusobnim razgovorima. Dat ćemo ovoj Vladi šansu i mi koji smo u prošlom sazivu bili u opoziciji. Istaknuo bih kako smo mi, predstavnici nacionalnih manjina, pregovore  vodili s mandatarom Plenkovićem i HDZ-om dok s Mostom pravih razgovora nije bilo kao što ih nije bilo ni u prošlom sazivu. To smatramo propustom. Mi ne shvaćamo tu distancu koju Most pokazuje prema problemu nacionalnih manjinama. Most mora imati stav o tome, istaknuo je Furio Radin, predstavnik talijanske manjine.

14.53 Posebnu pozornost u razgovorima posvetili smo zaštiti prava nacionalnih manjina te gospodarskom i ruralnom razvoju. Očekujemo da ćemo u prvih 60 dana Vlade zajednički izraditi operativne programe za manjine. Nadalje, očekujemo u prvoj godini mandata izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju. Poseban naglasak stavio bih na razvoj poljoprivrede da naši građani ostanu u ruralnim područjima, a ne da ih iseljavaju. Mi zastupnici nacionalnih manjina podržat ćemo ovakav sastav  Vlade. Mi ni u jednom trenutku nismo preispitivali ljude koje je mandatar predstavio za buduće ministre, ali pratit ćemo njihov rad, kad treba pohvaliti, ali ako treba i pokuditi, rekao je Vladimir Bilek u ime Kluba nacionalnih manjina.

14.43 Apeliram na policiju da štiti zastupnike i njihova prava. Mi govorimo u ime građana, a ne u svoje ime i građani su ti koji su nama dali imunitet. Apeliram da se ovog trena prekinu svi montirani politički procesi koje ova Vlada provodi protiv opozicije, ponovno se javio za riječ Pernar.

14.35  Ivan Pernar iz Živog zida govorio je o Ovršnom zakonu.

"Moj kolega Ivan Vilibor Sinčić uputio je  još u prošlom sazivu Sabora prijedlog izmjena Ovršnog zakona, no tadašnja parlamentarna većina predvođena akademikom Reinerom nije htjela ni uvrstiti u dnevni red, a kamoli glasati. Želim poručiti Andreju Plenkoviću da ima hrabrosti i bude jak čovjek,a ne tek poslušnik", rekao je.

14.32 Gordan Jandroković preuzeo je predsjedavanje Saborom.

14.16 Ivan Vrdoljak je rekao da ostaju opozicija, ali pozvao je na drugačiju kulturu dijaloga, suradnju. Pogotovo vezano za Inu u kojoj Vrdoljak poziva da se napravi konsenzus oko te važne nacionalne kompanije i politika koju će voditi prema MOL-u, te odnos prema arbitraži. Za to je potreban konsenzus.

"Ljudi su izgubili povjerenje u politiku jer se u rovove zakopamo i borimo u politici jedni protiv drugih. Provodila se politika spaljene zemlje u javnim poduzećima i micali se svi kadrovi.  Bit ćemo politički konkurenti, ne neprijatelji. To potiče i snaži. Pozivam na konsenzus o nacionalnoj kampanji Ini.Za suštinsku reformu nije dovoljna samo drugačija komunikacija. Ali za konstruktivniji dijalog je potrebna i bolja i kvalitetnija vlast. Ako u politici ožive teme iz prošlosti, propustit ćemo jedinstvenu priliku reformiranja sustava. Sada imamo priliku raditi za bolju budućnost. Gospodarski rast, decentralizacija, javna uprava, demokratski standardi, to izravno utječe na živote građana. Iskoristimo priliku i stvorimo Hrvatsku koja će biti na ponos svih nas. Vrijeme je za novu komunikaciju i politiku 2.0", rekao je Vrdoljak.

Replicirao mu je Mostov Nikola Grmoja da mu je žao što nisu maknuli HNS-ove kadrove iz javnih poduzeća jer su u javnim poduzećima upravo njihovi kadrovi ostavili spaljenu zemlju.

13.47  HDZ je rekao da će ova Vlada biti reformska. Po čemu će ona biti reformska? Vidjeli smo da se nastavlja sa starom politikom deložacija, ne vidim nikakvih naznaka  da će te prestati sa sluganskom politikom prema Washingtonu, podržavate vojne akcije u Libiji. Ovdje također imamo takozvani program Vlade. Ključno pitanje je pitanje monetarne politike. Ne vidim ni jednu točku gdje se uopće spominje monetarna politika, a kamoli njena reforma. I dalje će se našom zemljom upravljati izvana, rekao je Pernar.

13.40 Nenad Stazić(SDP) je replicirao Branku Bačiću koji je rekao da izbori nisu donijele promjene jer su opet na vlasti HDZ i Most, ali se promijenio čelnik HDZ-a. Stazić je zato pitao kakve će vrijednosti njegovati nova vlada. Pitao je hoće li njegovati sekularnu državu ili će se i dalje politika voditi s oltara, hoće li se njegovati antifašizam ili će se nastaviti s revizionizmom, hoće li kultura biti mjesto slobode, te hoće li se poštivati prava svih manjina i zastave duginih boja ili će se ograničavati.

"Ključno je za koje će se vrijednosti zalagati. Inače će moći očekivati još žešći otpor", rekao je Stazić.

Branko Bačić odgovorio je Nenadu Staziću da se uporno vraća prošlost u ideološke rasprave dok ljude  zanima gospodarstvo, zapošljavanje, moderna država.

13.26 Željko Reiner je preuzeo predsjedavanje Saborom i upozorio zastupnike da rasprave traju predugo.

"Bez replika će sve trajati devet sati. A vidimo da ih ima. Pa samo da znate koliko ćemo ostati ovdje" rekao je Reiner.

Inače, govori tek Branko Bačić u ime kluba HDZ-a. On je treći govornik, a sve ostalo se svodi na replike, a prijavljeno je preko 40 govornika, i to nakon što prvo za govornicu izađe 10 izlagatelja u ime klubova

13.20  Za riječ se javio i Željko Glasnović. On je kazao kako je ovo disfunkcionalna država.

"Tu ne postoji vladavina prava", kazao je Glasnović i zapitao se što se događa s hrvatskom manjinom.

"Tko govori o praznoj Lici, gdje su ti ljudi otišli. Tko će vratiti ljude u državu", odgovorio je Glasnović Pupovcu.

Nezavisni Željko Glasnović, bivši HDZ-ovac rekao je da ne može podržati ovu Vladu prvenstveno zbog nove ministrice kulture.

13.13 Oko Pupovčeva izlaganja se dignula bura, pa mu je replicirao i Ivica Mišić iz stranke Promijenimo Hrvatsku. 

"Volio bi da Hrvati u Srbiji vide kakva prava imaju Srbi ovdje i da oni imaju ista takva Ja sam iz Posavine. Jeste li otišli u Banja luku i Posavinu i vidjeli kako to izgleda. Ne samo da Hrvati nemaju vodu, iz njihovih kuća drva rastu. Hrvati se ne vraćaju zbog toga", rekao je Mišić.

Pupovac mu je odgovorio da je vidio i obišao mjesta u Posavini i Republici Srpskoj, te da Mišić ne uspoređuje nesretne, nego da svi zajedno treba u Hrvatskoj biti primjer ostalima. 

"Inače upadamo u moralnu zamku iz koje nećemo izaći kao bolji ljudi", kaže Pupovac.

13.05 U raspravi s Mirom Buljem, Milorad Pupovac je odbrusio zastupniku Mosta.

"Prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj, ne bi poželio Srbima u Hrvatskoj. A to što vi ne znate, to je vaš problem. Što se tiče elektrifikacije, prođite Banijom i pogledajte kako izgleda prosječno srpsko, a kako hrvatsko selo. Isto vrijedi i za Dalmaciju. Što se tiče Sanadera, nismo u drugačijoj poziciji nego je bilo 2003. Tada je bilo Hristos se rodi, a danas mnoga sela nemaju struju i vodu", kazao je Pupovac.

12.48 U ime Kluba zastupnika SDSS-a govorio  je Milorad Pupovac.

''Program Vlade je doista sveobuhvatan u tematskim aspektima i aspektima ciljeva. Ja ću u tom smislu izdvojiti neke dijelove i govoriti samo o njima. Prije bih htio istaknuti nekoliko stvari koje mi se čine važne za smisao politike nove vlade. Prva stvar je da se prestane proizvoditi negativna energija i da se društvom iscrpljuje na stvarima od kojih ima samo štetu'', rekao je Pupovac.

''Htio bih kazati da s perspektive temeljnih vrijednosti ustava i nacionalnih manjina, da su manjine ne samo bogatstvo društva nego su aktivan dio društva, politike...'', kaže Pupovac.

"U ovoj Vladi neće biti pripadnika nacionalnih manjina, ali neophodno je osigurati pripadnost nacionalnih manjina na različitim nivoima funkcioniranja vlasti", rekao je Pupovac.

12.31 SDP-ov Domagoj Hajduković osvrnuo se na jednu rečenicu iz programa Vlade u kojem stoji će se obrazovanje razvijati u skladu s najboljom europskom praksom.

"Nadam se da se Kurikularna reforma nastavlja bez dušobrižnika koji dolaze iz različitih miljea, i nadam se da ćemo reformu obrazovanja provesti na najbolji način", rekao je Hajduković te citirao talijanskog novinara koji je napisao kako zemlja koja uništava školstvo ne čini to zbog novca, nego zato što strahuje od širenja obrazovanja, jer neobrazovanim se narodom najlakše manipulira. Nada se, dodaje, da Hrvatska ne ide u tom smjeru.

12.25 Čini mi se da je ovo čista demagogija Mosta kad se radi o centralizaciji i decentralizaciji, rekla Ana Komparić-Devčić (SDP).

12.22  Kolega Miletić ispravno govori kada kaže da je problem u Hrvatskoj centralizacija moći. No, nije samo to problem, već i ljudi koji su je centralizirali, koji su korumpirani i zato mi danas imamo zemlju koja je nerazvijena, rekao je Pernar.

12.19 Miro Bulj javio se za repliku Borisu Miletiću.

"Vi ste ovdje kao regionalna stranka i imate pravo zastupati svoje područje. Ali rekli ste da zbog ideoloških razlika ne želite podržati ovu Vladu što je začuđujuće od vas. Sukus vaše priče je da je Most protiv županije. Ali to nije točno. Hrvatska mora imati ravnomjeran razvoj. Vi Istrom upravljate kao da je pašaluk", rekao je Bulj.

12.15 41 zastupnik prijavio se za pojedinačnu raspravu u trajanju od 10 minuta. Očito je da će današnja sjednica trajati cijeli dan, a glasanje o povjerenju novoj Vladi doći na red tek u kasnim večernjim satima.

12.07 Klub zastupnika IDS-a, PGS-a, LRI-a neće dati povjerenje desnoj Vladi HDZ i Mosta jer su razlike u ideološkim vrijednostima prevelike, rekao je Boris Miletić (IDS).

''Kako u predizbornoj kampanji, a tako i u dijelu programa govori se o decentralizaciji, no s druge strane imamo prijedloge zakona koji idu za time da se zemlja dodatno decentralizira'', rekao je Miletić.

''Ide se za jednom mjerom koja će definitivno kažnjavati uspješne, one koji žele raditi, a stimulirati one koji su u prosjeku. Ne bih volio da ravnomjeran razvoj znači uprosječivanje, stagnaciju razvijenih dok se drugi razviju. Držim da ne treba izmišljati toplu vodu, možemo pogledati kako funkcioniraju razvijene zemlje. One stavljaju dodano stvorenu vrijednost na lokalnoj razini od 30 do 40 posto, dok u proračun odlazi 60 do 70 posto'', rekao je.

''Postojeći sustav upravljanja resursima pokazao se neefikasnim'', naglasio je. ''Ima pozitivnih primjera kako možemo brže i bolje upravljati procesima. U ovom trenutku govorim o državnoj imovini koja zjapi prazna, a vrijeme ide'', kaže.

12.05 Kad je riječ o budućem ministru obrazovanja, on će nastaviti posao na kurikularnoj reformi, posao koji nije stao ni za vrijeme prošle, sada već tehničke Vlade, rekao je Plenković.

12.03 Željko Jovanović je razočaran programom, kazao je, jer smatra da je površan i nema veze između obećanja iz kampanje i načina kako se mogu ostvariti.

"Malo sam razočaran programom i vašim govorom, čini mi se površan. Ne vidim vezu između obećanja koja ste imali prije izbor  i ovih u programu. Nigdje se ne spominje nacionalna strategija obrazovanja. Ne mislite da ste predlaganjem Barišića za ministra obrazovanja dobili  svog Crnoju?", pitao je Željko Jovanović (SDP).

12.01 Davor Bernardić je naglasio važnost porezne reforme i investicija, te tražio konkretne rokove i ciljeve.

"Očekujem od vas  kao mandatara da zaštite slobodu pojedinca, represivna prava žena, antifašizam i prava manjina", rekao je Davor Bernardić (SDP).

11.58 Ivan Pernar javio se na repliku nakon govora Andreja Plenkovića.

"Plenković je govori o europskom putu i europskoj budućnosti, a ono što smo mogli danas vidjeti uoči govora,  nije europski put već se počelo na jedan brutalni balkanski način tako što su se uhitili moje kolege. Govorili ste da ćete zaštiti jedinu nekretninu, a čini se da ste gospodinu Plenkoviću lagali. Vaše kolege policija ne hapsi", rekao je Pernar.

Plenković mu je odgovorio:

"Pravna država funkcionira, a naša obećanja koja se odnose na novi zakone i ovrhe bit će u proceduri."

11.55 Plenković je predstavljanje Vlade, kako je sam rekao, završio parafrazom govora bana Ivana Mažuranića iz 1886. godine: Svjestan razine odgovornosti i izazova koje su pred nama, vjerujem u Hrvatsku, njezinu prošlost, sadašnjost i budućnost.

11.53 Vlada koju ću voditi bit će Vlada svih građana. Vjerujem da će Vlada imati kvalitetnu suradnju s Hrvatskim saborom. Želim pozvati sve stranke na konstruktivan rad, rekao je Plenković.

11.51 Unatoč tome što je odbijao ući u Vladu bez ministarstva, Andrej Plenković je predložio Gorana Marića za ministra koji će koordinirati rad agencija i fondova. Dakle neće imati svoje ministarstvo. Prije prijedloga, HDZ-ovci su se sastali i očito nagovorili Marića da se predomisli i prihvati funkciju bez portfelja.

11.42 Nakon predstavljanja programa Vlade, Plenković sada predstavlja ministre.

Martina Dalić - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva 

Davor Ivo Stier - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova

Damir Krstičević - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Ivan Kovačić - Potpredsjednik Vlade i ministra uprave

Vlaho Orepić - Ministar unutarnjih poslova

Zdravko Marić - Ministar financija

Ante Šprlje - Ministar pravosuđa

Tomislav Tolušić - Ministar poljoprivrede

Gabrijela Žalac - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

Lovro Kuščević - Ministar graditeljstva

Slaven Dobrović - Ministar zaštite okoliša

Oleg Butković - Ministar prometa, mora i infrastrukture

Tomislav Ćorić - Ministar rada

Nina Obuljen Koržinek - Ministrica kulture

Gari Capelli - Ministar turizma 

Pavo Barišić - Ministar obrazovanja 

Milan Kujundžić - Ministar zdravstva

Tomo Medved - Ministar branitelja

Goran Marić - Ministar u Vladi

Nada Murganić - Ministrica mladih, demografije...

11.25 Mandatar Andrej Plenković predstavlja Vladu. 

- Zahvaljujem prethodnoj vladi i njezinim članovima i Oreškoviću na doprinosu koje je dao razvoju Hrvatske - kazao je.

Značajno smo napredovali u 25 godina, od države primateljice pomoći postali članica EU i Nato saveza.

- Društvo i gospodarstvo ima duboke strukturne probleme. Marljiv rad nije uvijek priznat. Stanovništvo stari, a svake godine sve manje djece. Kriza ostavila tragove na sve dijelove zemlje.

- U proceduri smo prekomjernog deficita, a stabilnost politička bila dovedena u pitanje. Zato nam treba nova vizija i pristup. Uz zajedništvo i viziju možemo postići promjene. Imat ćemo ekonomski savjet i strategiju razvoja. To će nam pomoći - rekao je mandatar.

- U ostvarivanju ciljeva ću se voditi najvišim vrednotama ustavnog poretka, sloboda, jednakost, ravnopravnost spolova, očuvanje prirode, vladavina prava, demokratski sustav. Radit ćemo na dobrobit svih građana.

- Naš pristup će biti uključiv. Imat ćemo partnersku suradnju sa poduzetnicima, sindikatima, nevladinim organizacijama. Bit ćemo Vlada koja sluša.

- Gradit ćemo funkcionalnu i dostupnu javnu upravu. Raditi na decentralizaciji. Ono što se može učinkovito na županijskoj i lokalnoj, nema potrebe da bude centralna. Županije ćemo osnažiti.

- Gospodarski rast će biti prioritet. Stvarati nova radna mjesta, povoljno okruženje jer je poduzetništvo temelj rasta. Olakšat će se uvjeti poslovanja i provesti porezna reforma u svim segmentima. Bit će pojednostavljenje poreza, širenje baze. Želimo jednostavni sustav koji će osigurati konkurentnost.

- Smanjivat ćemo parafiskalne namete. Želimo izaći iz procedure prekomjernog deficita i podići kreditni rejting.

- Energetika je važna i to se vidi iz predložene Vlade. Imat ćemo strategiju razvoja energetskog do 2050. i to na temelju niskougljične strategije.

- Ukupno u poljoprivredi radi 100.000 manje. Stavit ćemo u funkciju zemljište, pravednije osigurati poticaje.Posjećivat ćemo selo i koristiti potencijal Slavonije kao žitnice Hrvatske. 

- Provodit ćemo demografske politike koje će zaustaviti negativne trendove. Najvredniji potencijal su uvijek bili ljudi i zato treba unapređivati njegov rad. Poticat ćemo demografsku obnovu. Obitelj ćemo štiti kao temelj društva.

- Mirovinski, zdravstveni i socijalni sustav moraju zadržati načelo solidarnosti i zaštitnu funkciju. Reformirat ćemo sustav socijalne skrbi kako bi smanjili siromaštvo.

- Imat ćemo novi zakon o potpomognutim područjima i poseban program za slabije razvijena i ratom pogođena područja. 

- Nastavit ćemo kurikularnu reformu jer je to veliki nacionalni projekt ključan za Hrvatsku. U središte reforme bit će razvoj svakog djeteta i učenika, da se mogu prilagoditi svim područjima života i cjelodnevno učenje. Želimo da se pripreme za radna mjesta u budućnosti.

- Cilj je podići izdvajanja za istraživanje i razvoj kako bi bili konkurentniji.

- Branitelji će imati puno uvažavanje Vlade i to želimo naglasiti kroz dodavanje imena "hrvatskih branitelja" u ministarstvu. Njegovat ćemo i štiti istinu o Domovinskom ratu. Brinut ćemo o braniteljama i izvan Hrvatske. Da svi imaju kvalitetno zdravstveno i stambeno pitanje.

- Povezivat ćemo Hrvate izvan Hrvatske i raditi na njihovoj integraciji sa maticom. Važan nam je sveobuhvatni i koordinirani pristup za sigurnost društva. Suradnjom sigurnosnih službi i modernizacijom vojske podići ćemo našu sposobnost.

- Radit ćemo na jačanju međunarodnog kredibiliteta zemlje. Vlada koju ću voditi koristiti će više članstvo u EU i NATO-u.

- Europska budućnost BIH je vanjskopolitički cilj Hrvatske. Brinuti se o Hrvatima u BiH i zaštiti njih kao manjinu u drugim državama - kazao je Plenković.

11.24 Donesen je zaključak da se o Prijedlogu zakona provede rasprava u prvom čitanju, a sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja uputit će se predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona. Od 130 zastupnika prisutnih u Sabornici, za ovaj zaključak glasao je 81 zastupnik, a 49 ih je bilo suzdržanih. 

11.23  Nažalost, iako je gospodin Plenković obećavao da će jedina nekretnina biti zaštićena od ovrhe, ne samo da se od tog prijedloga odustalo, već je i u ovim trenucima interventna policija uhitila moje drage i poštovane kolege što smatram nedopustivim i skandaloznim da ih se odvede u marici i mislim da je to udar na demokraciju i čin političke represije što znači da HDZ nastavlja sa starom politikom i starim metodama. Stoga apeliram na Plenkovića da se suzdrži od političke represije naših kolega samo zato što se se ne slažu s njegovom politikom. Ono što se danas dogodilo mojim kolegama sutra bi mogla policija bilo koga od vas odvesti', rekao je Pernar nakon stanke i dodao da njegovi kolege ne mogu sudjelovati u raspravi.

''Vidim da HDZ ne preza od ničega'', zaključio je.

11.15 Nakon glasovanja o dopunama i izmjenama Zakona o HRT-u, na dnevni red dolazi predstavljanje Vlade Republike Hrvatske te će se glasati o njezinu povjerenju.

11.11 Tek što je rasprava o izmjenama zakona o HRT-u počela, Pernar je zatražio stanku i rekao da je Petrov prekršio Poslovnik. Petrov ga je zamolio da ne remeti raspravu.

"Ne namjeravam imati pauzu."

"Policija je uhitila sve naše kolege i ne dozvoljavaju im da dođu na sjednicu Sabora", objasnio je Pernar predsjedniku Sabora Boži Petrovu zašto traže stanku.

11.10 Na sjednici Sabora najprije će se glasati o HRT- u o kojem su zastupnici jučer raspravljali.

11.09 U sabornici je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

11.07 U Sabor su stigli mandatar Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov.

11.03 Buduća ministrica kulture Nina Obuljen odbila je u utorak komentirati kritike dijela braniteljskih udruga na njezino imenovanje, a poručila je kako želi da ju se cijeni po onome što će raditi kao ministrica.

 "Ne bih davala izjave o tome. Radila sam u tri HDZ-ove vlade, cijeli život sam posvećena kulturi i voljela bih da moj rad ljudi cijene po onom što ću raditi, po mojim potezima, a ovo ostalo sve je dio sadašnjeg političkog trenutka", rekla je Obuljen novinarima u Saboru, uoči sjednice na kojoj bi trebala biti potvrđena nova vlada.

 Nije htjela komentirati ni izjavu dosadašnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića koji je u ponedjeljak, govoreći o imenima novih ministara, kazao kako je "poznato kojem krugu pripada Nina Obuljen".

"Ne znam, to morate pitati njega", kazala je Obuljen.

11.01 Budući hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier izrazio je u srijedu ujutro uvjerenje da će Hrvatska danas dobiti stabilnu i efikasnu Vladu.

"Očekujem dobru i kvalitetnu saborsku raspravu, te da Hrvatska dobije stabilnu i efikasnu vladu", rekao je Stier koji je među prvima stigao u Sabor koji u srijedu treba potvrditi Vladu mandatara Andreja Plenkovića.

10.59  Buduća potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić potvrdila je u srijedu da će podnijeti zahtjev za povratak u HDZ, koji je napustila nezadovoljna kako je stranku vodio bivši čelnik Tomislav Karamarko.

"Da, ja ću sukladno proceduri podnijeti zahtjev za povratak u HDZ", potvrdila je Dalić.

Podsjetila je kako je HDZ napustila zbog neslaganja s tadašnjim stranačkim "rukovodstvom" oko ekonomske politike, odnosno oko načina upravljanja ekonomijom.

"HDZ nikada nije bio moj target, HDZ je uvijek bila moja stranka, podnijet ću zahtjev za ponovno članstvo", rekla je Dalić, napominjući da za povratak postoji određena procedura koju treba ispoštovati.

Buduća ministrica gospodarstva ističe kako joj je želja, odnosno cilj da u ministarstvu oformi takav tim da on bude mjesto "jasne i djelotvorne komunikacije s poduzetnicima", mjesto poduzimanja mjera koje će Hrvatsku stvarno učiniti zemljom u kojoj se vrednuje i poštuje marljiv rad i uspjeh na temelju rada.

11.00  Mandatar Andrej Plenković uputio je kasno u utorak u saborsku proceduru prijedlog potvrđivanja nove vlade u kojem se, uz ranije planirane ministre, predlaže i imenovanje HDZ-ova Gorana Marića za ministra bez portfelja koji će voditi brigu o upravljanju državnom imovinom i koordinirati državne urede, a predsjednik Sabora Božo Petrov potvrdio je da je takvo rješenje usuglašeno s Mostom.

 "Postojala je i ta mogućnost, to je bila jedna od tema sinoć. Bitno nam je da postoji osoba koja će koordinirati različitim uredima i ministarstvima, može biti zamjenik ili ministar bez portfelja. Što se nas tiče, gospodin Marić je kvalitetna osoba i to podupiremo", izjavio je u srijedu Petrov novinarima pred početak zajedničke sjednice klubova Mosta i HDZ-a.

Plenković: Stojim iza svojih ljudi

Mandatar nove hrvatske Vlade došao je u Hrvatski sabor prije sjednice koja počinje u 11 sati i sa budućim ministrima otišao na Klub zastupnika HDZ- a kako bi im predstavio nove ljude.

- Idemo na Klub. Na njemu će biti kolege iz HDZ-a i Mosta, predstavnici nacionalnih manjina i drugi kolege koji će podržati Vladu. U osnovnim crtama predstavit ću članove buduće hrvatske Vlade i osnovne smjernice programa- rekao je Andrej Plenković.

Na pitanje o Goranu Mariću koji će biti ministar bez portfelja, a čije ime je sinoć u kasnim večernjim osvanulo među imenima ministara, Plenković kaže da je sve išlo po planu. Na pitanje što će biti sada kad  Marić, što je 24sata pisao, ne želi biti ministar bez portfelja, Plenković kaže da će on biti predstavljen za vrlo važan posao za ukupno funkcioniranje Vlade, popunjavanje onih nedostataka koji su uočili ranije.

- On će biti zadužen za koordinaciju rada središnjih državnih ureda i agencija - objasnio je što će Marić raditi u Vladi.

Na pitanje ima li problema zbog imenovanja Nine Obuljen za ministricu kulture, kaže da nema nikakvih problema.

Na pitanje je li razočarao članove HDZ- a s pojedinim odabirom ministara, Plenković kaže kako je on dobio povjerenje na izborima za predsjednika HDZ- a.

- Sa strategijom koju sam pripremio za izbore za Hrvatski sabor, s kampanjom koju sam vodio iz jedne nezavidne situacije kakva je bila u sam pobijedio. Donio sam predsjednici 91 potpis, u tjedan dana sastavio novu Vladu, usmjerio političko ozračje u Hrvatskoj. Za sve u HDZ- u ima mjesta pa tako i za bivšeg ministra kulture Hasanbegovića. Mi imamo korektan i dobar odnos. Izbor mojih suradnika je moj izbor i ja iza svih ljudi stojim- rekao je.

Na pitanje što znači kad Hasanbegović kaže „zna se kojem krugu pripada Nina Obuljen“, Plenković kaže da „ona kao državna tajnica u Vladi HDZ- a, kao pomoćnica ministra u Vladi HDZ- a, kao šefica kabineta ministra kultura HDZ- a pripada kulturnom krugu koji je HDZ.“

Plenković predstavlja ministre i program

Plenković će program svoje Vlade predstaviti Saboru, nakon čega će zastupnici u paketu glasati o podršci Vladi i njezinim planovima za sljedeće četiri godine.

Program Vlade s osnovnim ciljevima

U programu Vlade ističe se da je idućih 12 mjeseci ključno za pokretanje promjena i razvojni skok koji je Hrvatskoj potreban te se navodi pet stupova na kojima će Vlada posebno raditi u smjeru razvoja poduzetništva.

U programu Vlade, objavljenom na web stranicama Hrvatskog sabora, navode se četiri temeljna cilja Vlade do 2020. godine, koji uključuju ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost.

Također, navodi se pet osnovnih stupova za razvoj poduzetništva.

Prvi je stup cjelovita porezna reforma i olakšavanje uvjeta poslovanja poduzetnicima i ulagačima. Kroz daljnje smanjenje neporeznih davanja dodatno će se rasteretiti građane, poduzetnike i obrtnike, a mjerama koje se odnose na poslovno okruženje pojednostavit će se postojeći regulatorni zahtjevi, smanjiti troškovi uklanjanjem prepreka ulasku u pojedine sektore, te će se spriječiti uvođenje novih administrativnih opterećenja.

Neaktivna državna imovina bit će stavljena u funkciju gospodarstva, dok će javna poduzeća proći temeljito poslovno i financijsko restrukturiranje uz stručne uprave koje će imati jasno definirane ciljeve temeljem kojih će se mjeriti njihova uspješnost u radu.

Drugo, konkretnim mjerama Vlada će ulagati u generatore rasta - jedan od najvećih potencijala rasta ima poljoprivreda i zato će neiskorištene poljoprivredne površine biti stavljene u funkciju prema jasno utvrđenim kriterijima, a velik je prostor za rast i u turizmu u kojem se prihodi mogu udvostručiti ulaganjem u smještajne kapacitete, širenjem ponude i produljenjem sezone.

Navodi se i da će Vlada osobito poticati hrvatske izvoznike koji daju veliki doprinos gospodarskom razvoju zemlje. U programu se ističe da se hrvatski model gospodarskog rasta treba bazirati na izvozu.

Treće, Vlada će poduzimati mjere u cilju povećanja učinkovitosti institucija, što uključuje pojednostavljenje pravila i ubrzanje rada administracije i sudova, digitalizaciju svih procesa, e-usluge, povezivanje svih tijela državne uprave kako bi građani i poduzetnici dobili brzu i kvalitetnu uslugu.

Četvrto, Vlada će nastaviti jačati održivost javnih financija, što je temelj trajnog ekonomskog rasta i ukupne ekonomske stabilnosti. To znači daljnje smanjivanje proračunskog deficita, koje će rezultirati u snižavanju udjela duga u BDP-u i općenito omogućiti smanjivanje troška kamata koje danas proračun plaća na javni dug.

U programu se navodi i da je trajna zadaća vlade i svih državnih institucija unaprjeđivanje uspješnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova .

Peto, Vlada će provesti reformu obrazovnog sustava s nastojanjem da ga osuvremeni kako bi odgovorio na potrebe društva i gospodarstva.

Smanjivanje javnog duga za 10 postotnih bodova, uravnotežen proračun

U području javnih financija Vlada namjerava posebnu pozornost posvetiti jačanju fiskalnog kapaciteta i postizanju fiskalne održivosti kroz smanjenje proračunskog deficita i udjela javnog duga u BDP-u. Cilj je Vlade do 2020. imati uravnoteženi proračun opće države, a udjel javnog duga u BDP-u, koji se krajem lipnja kretao oko 85 posto BDP-a, smanjiti za više od 10 postotnih bodova u četverogodišnjem mandatu.

Uz gospodarski rast, navodi se u programu Vlade, to je ključno za poboljšanje kreditnog rejtinga države. Pritom će Vlada jačati fiskalnu odgovornost na svim razinama vlasti, Povjerenstvu za fiskalnu politiku dati snažniju ulogu supervizora nad provođenjem fiskalne politike a najavila je i donošenje Strategije upravljanja javnim dugom.

U području porezne politike, Vlada najavljuje cjelovitu poreznu reformu, čiji su ciljevi stvaranje stabilnog, održivog, jednostavnog i konkurentnog poreznog sustava. Vlada najavljuje i nastavak procesa fiskalne decentralizacije, ali će se istovremeno uspostaviti jednostavniji i razumljiviji sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak i sustav financiranja decentraliziranih funkcija.

Vlada najavljuje i poduzimanje mjere u cilju rješavanja problema blokiranih građana i poduzeća. Pritom će biti usmjerena na smanjenje udjela nenaplativih kredita, poticat će banke i druge kreditne institucije da izvansudskim putem pokušaju djelomično ili u cijelosti otpisati teško naplativa i nenaplativa potraživanja (NPL), što će biti uključeno u reformu cjelokupnog poreznog sustava.

U području monetarne politike politika Vlade bit će usmjerena na ispunjavanje specifičnog cilja - pune koordinacije i suradnje Vlade i HNB u funkciji gospodarskog rasta te će ustrajati na jačanju transparentnosti u poslovanju HNB-a, navodi se u programu.

Snažan razvoj poljoprivrede

Politika Vlade u sektoru poljoprivrede bit će usmjerena na nekoliko ciljeva, među kojima su snažan razvoj poljoprivrede, daljnji razvoj i izgradnja sustava navodnjavanja, učinkovit financijski sustav i lakši pristup financijskim sredstvima te kvalitetna provedba Programa ruralnog razvoja. 

Poljoprivrednu politiku Vlada će voditi sa ciljem stavljanja u funkciju neiskorištenih poljoprivrednih površina, a poticat će se i razvoj malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kaže se u Programu. 

Vlada će osigurati i provođenje Nacionalnog plana navodnjavanja u punom opsegu te udvostručiti navodnjavane površine u Hrvatskoj korištenjem sredstava iz EU fondova te osigurati učinkovit financijski sustav za poljoprivredu, smanjenje PDV-a na dobra koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji te provedbu reprograma postojećih zaduženja. 

U Programu se navodi i da će se promjenama Programa ruralnog razvoja omogućiti veća dostupnost novca iz EU fondova obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poglavito u područjima s nižim indeksom razvijenosti. 

U Programu se navodi i da je turizam važna grana gospodarstva, koja ima veliki potencijal za daljnji razvoj i rast. Vlada će provodit mjere unaprjeđenja kvalitete turističke ponude, čime će se povećati broj noćenja, smanjiti sezonalnost, povećati turistička potrošnja i zaposlenost u turizmu. Politika Vlade bit će usmjerena na poticanje novih ulaganja u turizam, raznovrsniju ponudu i produljenje turističke sezone, navodi se.

Energetika važno područje za nove investicije

I energetski sektor navodi se kao jedno od važnijih područja za nove investicije, budući da je energetika označena preduvjetom razvoja ukupnog gospodarstva.

Vlada namjerava izraditi "Strategiju energetskog razvoja do 2050. godine", koja će se temeljiti na sigurnosti opskrbe i konkurentnosti cijena energije. Kao specifični ciljevi Vlade u tom području navode se unaprjeđenje sigurnosti opskrbe naftom i plinom u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Vezano uz naftu, nastojat će se iskoristiti povoljan geostrateški položaj Hrvatske koji omogućava dobavu nafte i naftnih derivata za potrebe europskog tržišta kopnenim i pomorskim putem, što znači da je na taj način osigurana opskrba hrvatskog tržišta uz istodobnu mogućnosti ostvarivanja značajne gospodarske koristi od tranzita nafte za potrebe tržišta EU i susjednih država.

Isto tako, novim će se ulaganjima u plinsku infrastrukturu nastojati osigurati cjenovno povoljna dobava plina u budućnosti.

Osim što će državu nastojati integrirati u europske prometne pravce te razviti moderan i učinkovit prometni sustav, Vlada će naglasak staviti i na razvoj širokopojasne infrastrukture nove generacije. Posebno će se voditi računa o izgradnji Pelješkog mosta, dovršetku autoceste do Dubrovnika i Istarskog ipsilona, dogradit će se Zračna luka Split, kao i druge zračne luke, pogotovo na otocima. Ulagat će se i u željezničku infrasturkturu, kao i u infrastrkturu riječnih i morskih luka. 

Fokus na reindustrijalizaciju i zapošljavanje

Vezano uz reindustrijalizaciju, Vlada navodi da će raditi na povećanju industrijske konkurentnosti, budući da bi industrija trebala zadržati ulogu ovdašnjeg pokretača održivog razvoja i zapošljavanja. Industrija će se poticati povoljnim izvorima financiranja, kao i  jeftinijim i dostupnijim sirovinama i energijom, kaže se u Programu.   

Isto tako, štitit će se domaća proizvodnja, a podrška domaćim proizvođačima očitovat će se i u jačanju kapaciteta u provedbi nadzora nad tržištem, aktivno će se raditi na protudampinškoj politici, a hrvatski će se proizvođači poticati na sudjelovanje u postupcima javne nabave.

Vlada najavljuje i reforme u području vezanom za tržište rada, pa će se uz ostalo osigurati učinkovito funkcioniranje svih institucija na tržištu rada te će se znatno unaprijediti postupak posredovanja kako bi se nezaposlenima omogućilo brže zapošljavanje, a poslodavcima potrebna radna snaga.

Posebna će se pozornost usmjeriti na aktivaciju i obrazovanju mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba. Zapošljavanje mladih poticat će se, među ostalim, redefiniranjem mjere "stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa" te bespovratnim sredstvima i povoljnim kreditima do 350.000 kuna  za pokretanje vlastitog posla. 

To je gospodarski dio programa Vlade s kojim će mandatar Andrej Plenković u srijedu u Saboru zatražiti povjerenje zastupnika za novu, 14. hrvatsku Vladu. 

Program Vlade Rh by Vesna Gubo on Scribd

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 661
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca