Obavijesti

News

Komentari 152

Evo što kaže Vakula: 'Dosta je smrzavice, ali čuvajte kapute'

Evo što kaže Vakula: 'Dosta je smrzavice, ali čuvajte kapute'

Razmjerno nepovoljne biometeorološke prilike mogle bi uzrokovati tegobe kod osjetljivih ljudi. Zbog toga je kod meteoropata moguća nesanica i razdražljivost...

VIDEO

Očekuje nas umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremenu oborinu, uglavnom kišu, koja se ponegdje u unutrašnjosti može smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Oborina će biti češća na sjevernom Jadranu te u gorskim područjima, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru može biti obilna.

Puhat će slab do umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak, na Jadranu umjereno, mjestimice i jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 2 i 7, a na Jadranu od 9 do 14 °C.

Prognoza Zorana Vakule:

Završetkom siječnja završilo je jedno od najhladnijih razdoblja posljednjih desetljeća na početku godine, a od danas počinje iznadprosječna toplina, praćena južinom, koja će potrajati tjedan dana. A poslije?

Siječanj kao rijetko koji...

O hladnoći ovogodišnjega siječnja govori se i piše već danima, što i ne treba čuditi jer je bio među najhladnijima u znanoj povijesti mjerenja, koja je u većini Hrvatske počela sredinom 20. stoljeća. Štoviše, ponegdje je bio i blizu rekordno hladnog. No, pogled na starije podatke, primjerice s postaje DHMZ-a na zagrebačkome Griču, gdje se u siječnju mjerilo još 1862. godine, smanjuje njegovu iznimnost. Srednja mjesečna temperatura zraka od 1949. godine, prema preliminarnim analizama, na Griču je samo 4 siječnja bila niža nego ove godine, a prije 1949. godine još 16 puta, što se može, ali i ne mora uvrstiti u priču o globalnom zatopljenju.

Zagreb Maksimir

Na postaji Zagreb Maksimir, gdje podaci postoje od 1949. godine, niža srednja mjesečna temperatura od ovogodišnjih -3,2 °C bila je 5 siječnjeva: 1964., čak -7 °C, te 1963., 1985., 1954., i 1957. godine. Ni rekord u broju dana s najnižom temperaturom zraka nižom od 0 °C nije "pao", ali je bio blizu. Ove se godine samo tijekom jednog siječanjskog dana temperatura nije spustila ispod 0 °C, a 1964. godine bili su svi "negativni". I po broju dana s najvišom temperaturom zraka nižom od 0 °C ovaj je siječanj brojniji od prosjeka, ali rekordnih 25 dana iz 1964. godine ostali su nedostižni. Srećom!

Split Marjan

I dok se u Maksimiru rekordi nisu dogodili, na Marjanu jesu. Ali ne u srednjoj mjesečnoj temperaturi, koju su "spasili" posljednjih dani, nego "samo" neki datumski, 7., 8. i  11. siječnja - kada se temperatura zraka spustila na najniže vrijednosti za te dane od 1948. godine, od kada postoje mjerenja. Inače, hladniji siječanj od ovogodišnjega na Marjanu je bio samo 1963. godine, i to za 0,3 °C, a 1954. je srednja mjesečna temperatura zraka bila ista kao ove godine. Broj dana s najnižom temperaturom zraka nižom od 0 °C više od ovogodišnjih 7 bilo je u 4 siječnja, posljednji put 1985. godine - njih 11, a oni stariji se vjerojatno sjećaju 1963. godine, kada ih je bilo čak 14. Iz iste je godine ostao i rekord u broju dana s najvišom dnevnom temperaturom zraka nižom od 0 °C - tada 3, a ove godine 2!

Osim u ova dva najveća grada, i u ostatku Hrvatske je ovogodišnji siječanj uglavnom među 5 najhladnijih od sredine prošloga stoljeća, pri čemu ovako dugotrajno razdoblje relativno niske temperature kao prošlih tjedana nismo imali većinom od 1985. godine, ponegdje čak još od 1963. Prema preliminarnim analizama s glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a, koje se mogu pratiti i pomoću HRT Meteo - aplikacije za pametne mobilne telefone, srednja mjesečna temperatura zraka diljem Hrvatske bila je niža od prosječne iz razdoblja 1961-1990. većinom od 2 do 4 °C, pa će ocjene klimatologa DHMZ-a biti uglavnom "vrlo hladno", ponegdje i "hladno", a ako "ekstremno hladno" možda i izostane u usporedbi s razdobljem 1961. - 1990., još uvijek standardnim prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, u odnosu na razdoblje 1981. - 2010. godina jamačno će se barem ponegdje pojaviti.

Davor Višnjić

2/3 zime...

Zanimljivo je spomenuti kako hladnoća u većini kontinentalnog područja nije bila samo u siječnju, nego i u prosincu - i po tome je dosadašnji dio ove zime ponegdje specifičan i relativno rijedak u odnosu na mnogobrojne prošle, u dijelu Hrvatske čak i među 5 najhladnijih od sredine prošloga stoljeća. U Zagrebu su, i u Maksimiru i na Griču, posljednji put i prosinac i siječanj bili barem malo hladniji od prosjeka 1996/7, pa 1986/7...

Veljača, proljeće, ljeto...

Prognoze za veljaču bile su, i još uvijek jesu - ne dovoljno pouzdane - od toga da će biti hladnija od prosjeka do iznadprosječno topla. Zatopljenje sljedećih dana je sigurno, i to takvo da ćemo u ovome tjednu u kontinentalnom području nakon jučerašnjih dvoznamenkastih minusa imati i dvoznamenkaste pluseve. I pad temperature u sljedećem tjednu čini se neprijepornim, pri čemu će u gorju biti moguć i snijeg, ali razvoj vremenske situacije nakon Valentinova je još jako nepredvidljiv. I dok prognoza za četiri tjedna unaprijed nije osobito vjerodostojna, dugoročne prognoze sve su izglednije - i za pozitivno odstupanje srednje sezonske temperature za tromjesečja sve do srpnja, a i za svaki od proljetnih i većine ljetnih mjeseci. Naravno, promjene su moguće, ali veseli postojanost prognoza.

Osim tih kompjutorskih izračuna, u kojima se pomoću matematičko-fizikalnih jednadžbi i modela, u kojima je uključena teorija kaosa, dobija moguća spoznaja budućih stanja atmosfere, neki se pouzdaju i u druge metode, pa i ne znanstvene...

REUTERS

Punxsutawney

Američki, a i mediji kojegdje po svijetu, sutra će spominjati svisca "meteorologa" i njegovo proročansko šaputanje o sjeni i (ne)dolasku proljeća, a poneko će se vjerojatno sjetiti i naših domaćih pučkih meteorologa, manje razvikanih, ali podjednako pouzdanih - mušica, medvjeda, slavuja i jazavca. A i nekih mudrih izreka, u kojima se umjesto životinja spominju crkveni blagdani i sveci.

Sv. Vlaho - jugo sigurno, a sunce i kiša...

Dubrovčani i njihovi gosti blagdan zaštitnika grada proživjet će uz pad atmosferskog tlaka zraka praćenog većinom umjerenim i jakim jugom, koje je neprijeporno, kao i iznadprosječna toplina - temperatura zraka ni tijekom noći se neće spuštati ispod 10 °C. Vjerojatnost kiše postoji, i to osobito ujutro i navečer, dok veći dio dana ima nade za suho razdoblje, pa čak i za provirivanje sunca ili barem dijelova nebeskog plavetnila između oblaka.

No, naravno, podrobnije i još pouzdanije prognoze, i za Dubrovnik i za mnogobrojna druga mjesta i područja u Hrvatskoj svakodnevno se mogu čitati, gledati i slušati na medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT Meteo, gdje prognostičari DHMZ-a izrađuju prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave na temelju svakodnevne subjektivne analize ansambl prognoza - stotinjak izračuna različitih modela atmosfere, a ne samo jednog izračuna jednog kompjutorskog modela atmosfere, kao u drugim aplikacijama za pametne telefone i na mnogobrojnim internetskim stranicama s vremenskom prognozom, u kojima često, primjerice i danas, postoje neki ekstremni i vrlo malo vjerojatni izračuni za više od tjedan dana unaprijed. Hladnije razdoblje, u odnosu na ovo do nedjelje, u sljedećem je tjednu diljem Hrvatske sigurno, kao i povratak minusa u kontinentalnom području, pa i gdjegod uz more, ali vrlo vjerojatno znatno blažih od onih koje smo imali u siječnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke