Obavijesti

News

Komentari 49

Pripremite se, dolaze rekordi: 'Bit će toplo skoro kao nikad'

Pripremite se, dolaze rekordi: 'Bit će toplo skoro kao nikad'
11

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26. ožujka u Zagrebu će, primjerice na postaji u Maksimiru, biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine

VIDEO

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26.  ožujka u Zagrebu će, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, a vjerojatno i još kojegdje, biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine. Štoviše, velika je vjerojatnost da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21 °C! I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkome Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, javlja HRT.

U utorak će biti pretežno sunčano, a na sjevernom Jadranu i u najzapadnijim kopnenim područjima mjestimice uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u Slavoniji jugoistočni u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i južni vjetar, sredinom dana i poslijepodne mjestimice jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 18 do 23 °C, a ponegdje i malo viša, javlja DHMZ.

U srijedu na sjevernom Jadranu, u gorju te u središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje malo kiše, osobito na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji i Slavoniji pretežno sunčano, poslijepodne uz porast naoblake. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 5 do 10, na Jadranu i do 13, a najviša dnevna uglavnom između 16 i 21 °C.

Do petka djelomice sunčano, u Dalmaciji i Slavoniji u srijedu i četvrtak i pretežno sunčano. Uz promjenljivu naoblaku u srijedu i četvrtak može biti mjestimične kiše, poglavito na dijelu sjevernog Jadrana te mjestimice u gorskoj Hrvatskoj. Vjetar uglavnom slab, ponegdje umjeren jugozapadni, a na Jadranu slabo i umjereno jugo. I dalje iznadprosječno toplo uz blagi pad temperature u srijedu u zapadnim krajevima.

Svibanjske temperature na početku astronomskog proljeća

Prvi dan astronomskog (kalendarskog) proljeće obilježila je, osobito u unutrašnjosti toplina kao da smo u mjesecu svibnju.  Proljeće je i službeno počelo u 11 sati i 29 minuta, a nekoliko sati prije najniže temperature su u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti od 4°C (Karlovac, Slavonski Brod) do 11°C (Zagreb Grič). Malo svježije je bilo u gorskim krajevima (Zavižan 2.0°C i Gospić 1.5°C) i u unutrašnjosti Istre (Pazin 3.3°C). Na Jadranu su posljednji sati kalendarske zime donijeli najniže temperature od 8 do 12°C, javlja Crometeo.

Danju su, uz djelomice ili pretežno sunčano vrijeme najviše dnevne temperature osjetno porasle. Po podacima DHMZ-a  u nizinama unutrašnjosti izmjerene temperature od 21 do 23°C. Najtopliji su bili Karlovac sa 24.2°C i Sisak sa 23.5°C. Za usporedbu apsolutni temperaturni maksimum za ožujak u Karlovcu iznosi 27.2°C (29.3.1989), a u Sisku 27.4°C (31.3.1989).

Jučerašnja maksimalna temperatura na postaji Zagreb Grič od 22.0°C je rekordno visoka za datum 20. ožujka u povijesti meteoroloških mjerenja. Dosad je najtopliji 20. ožujak na postaji  Zagreb Grič bio onaj iz 1957. godine kada je izmjereno najviših 21.7°C.

Srednja dnevna temperatura u Zagrebu je u ponedjeljak iznosila gotovo 17°C, što je desetak stupnjeva Celzija više od prosjeka za početak treće dekade ožujka. Tako visoka srednja dnevna temperatura se može očekivati u drugom dijelu  mjeseca svibnja.

Duž Jadrana su izmjerene najviše dnevne temperature od 17 do 20°C. Na Zavižanu je najviša dnevna temperatura porasla do 8°C. Visina snježnog pokrivača se smanjuje te je u prvu proljetnu večer (u 19 sati) izmjereno 70 cm snijega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.