Obavijesti

News

Komentari 496

Proizvođači: Nema nam tko brati mandarine za 4000 kuna!

Proizvođači: Nema nam tko brati mandarine za 4000 kuna!
1

RADNICI OTIŠLI: Dolina Neretve se iselila, nedostaje 150 berača mandarina, a i za brodogradilišta nema radnika, koji bi primali plaću od 6000 i 9000 kuna...

VIDEO

Prosječna plaća od 4000 kuna, prijevoz i topli obrok na dan. I u dolini Neretve nema tko bi za to išao u polje brati mandarine.

Požalili su se iz tvrtke AgroFructus, koja je jedan od većih proizvođača, a u Opuzenu imaju veliki otkupni centar.

- Mi ne možemo pronaći radnike koji će obrati rekordni urod i pripremiti ga za tržište - kaže Denis Matijević, predsjednik uprave AgroFructus grupe.

Ističe da im nedostaje barem 150 sezonskih radnika, a da oni nisu usamljen slučaj i da isti problem imaju i ostali proizvođači. Matijević najveći problem vidi u tome što Se iz Hrvatske zadnjih godina iselilo više od 100.000 radno sposobnih, a da odlaze i cijele obitelji. Apsurdom smatra da je država za cijeli sektor poljoprivede odobrila uvoz tek 20 radnika ove godine. Matijević ističe da ih se onemogućava u učinkovitom iskorištavanju uroda, a time propada i prilika za prosperitet.

Inače, problem s nedostatkom radne snage za branje mandarina se pojavljuje periodično. I prije pet godina nije imao tko brati mandarine iako je na burzi samo u Metkoviću bilo oko 2000 ljudi, pa je tadašnji gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo zvao na branje mandarina. Zadnjih godina su mandarine propadale zbog sankcija Rusiji, pa su ih uzgajivači dijelili.

No nije poljoprivreda jedina u kojoj i nakon sezone nedostaje radne snage iako je na burzi u Hrvatskoj 215.000 nezaposlenih. Brodotrogir je poslao priopćenje u kojem ističu da im nedostaju stotine radnika u deficitarnim zanimanjima poput brodomontera, zavaraviča, brodocjevara...

Raspisali su natječaj u kojem preko Burze traže radnike, a spremni su plaćati i prekvalifikacije i osposobljavanje.
- Imamo punu knjigu narudžbi, a nedostaje nam radnika - priopćili su iz Brodotrogira, koji je sad preuzeo Danko Končar.
Kako je objavio Poslovni dnevnik, i ostali škverovi muku muče s radnicima iako su podigli plaće, koje sad iznose od 6000 do 9000 kuna za deficitarna zanimanja.

Očekuje se rekodan urod

Iz AgroFructusa ističu da će ove godine biti rekordan urod finih mandarina od čak 90.000 tona koje treba obrati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 496
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji