Obavijesti

News

Komentari 9

Projektna nastava: ‘U našoj je školi Clinton pobijedila Trumpa’

Projektna nastava: ‘U našoj je školi  Clinton pobijedila Trumpa’
5

Učenici varaždinske 6. osnovne škole organizirali su američke predsjedničke izbore. Tako su proširili svoje znanje o engleskom, povijesti, geografiji i SAD-u

VIDEO

Hillary Clinton nadmoćno je pobijedila Donalda Trumpa s 278 glasova prema 67.

Rezultat je to američkih izbora koje su u sklopu projektne nastave i u suradnji s Hrvatsko-američkim društvom organizirali učenici varaždinske 6. osnovne škole.

- Još od 2014. godine naša škola surađuje s Hrvatsko-američkim društvom i svake godine obrađujemo jedan dio američkog društva. Lani je to bio projekt kako postati uspješan poduzetnik, a ove godine djecu smo htjeli upoznati s izbornim sustavom. Američki izbori bili su savršen primjer za to da oni sami na drugoj kulturi upoznaju izbore. Na satu engleskog jezika u filmovima koje su im prikazivali njihovi učitelji upoznali su izborni sustav SAD-a, predstavljanje kandidata i glavnih problema koji muče američko društvo te su gledali stavove glavnih predsjedničkih kandidata i zauzimali svoj stav o njima - rekla nam je Natalija Hranjec, profesorica engleskog i njemačkog jezika te koordinatorica za suradnju s Hrvatsko-američkim društvom u 6. osnovnoj školi.

Učenici su osnovali izborno povjerenstvo sastavljeno od 12 učenika od 5. do 8. razreda koji su odlazili na satove drugih učenika s glasačkim listićima i glasačkom kutijom te obavljali glasovanje. U svakom razredu potrošeno je nekoliko minuta za izbore te su učitelji bili obaviješteni o tome.

- U izborima su sudjelovala 359 učenika od 5. do 8. razreda, a u izborno povjerenstvo učenike su birali njihovi učitelji iz engleskog jezika na temelju njihove zainteresiranosti na satu za engleski jezik - istaknula je koordinatorica Hranjec dodajući kako se cijeli projekt odvijao na engleskom jeziku. Također je istaknula da su učenicima ovi izbori bili izuzetno zanimljivi i fascinantni te su i kod kuće na YouTube gledali debate s Hillary i Trumpom, pa onda na satovima raspravljali o tome sa svojim učiteljima.

Učenici su sasvim samostalno odlučili kome će dati svoj glas.

- Glasao sam za Hillary. Ona je više Obamina i zato sam se odlučio za nju - rekao je Petar Šimek iz 6. razreda. Njegov kolega Ozren Pevec isto iz 6. razreda također se odlučio za Hillary. - Ona je manje zlo od Trumpa. On je bezobrazan i rasistički orijentiran. Želio bi sagraditi zid, a da ga Meksikanci plate. Zato sam od većeg zla izabrao manje - rekao je Ozren.

Nekim učenicima bilo je teško odlučiti za kojeg američkog predsjedničkog kandidata da glasuju. - U jednom filmiću doznajemo zašto glasati za jednog, a ne za drugog, u drugom obratno, pa mi se bilo teško odlučiti - rekla je Maja Srebačić, učenica 5. razreda. Koodinatorica Natalija Hranjec ističe kako su djeca naučila da je važno izaći na izbore jer tako obavljaju svoju građansku dužnost.

Kao i na svakim pravim izborima, tako je i ovdje bilo nevažećih listića, i to 14. Na njima su mali birači ispisivali svašta, pa je tako netko napisao običnom olovkom da nema kemijsku s obzirom na to da su naučili da mogu kandidate zaokruživati jedino kemijskom olovkom. Netko je napisao “Andrej Plenković - HDZ”, netko da je “Trum bolji”. Na nekoliko listića birači su nacrtali likove iz crtića. Uglavnom svi su se jako zainteresirali za ovaj projekt i puno toga naučili.

Varaždinska 6. osnovna škola jedina je škola u Varaždinskoj županiji u ovom projektu, a u čitavoj Hrvatskoj sudjeluje još 25 škola.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...