Obavijesti

News

Komentari 10

Prokurdski aktivisti protiv pučista i izvanrednog stanja

Prokurdski aktivisti protiv pučista i izvanrednog stanja
1

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča

VIDEO

Nekoliko tisuća prokurdskih aktivista okupilo se u subotu u Istanbulu izražavajući protivljenje pučistima, ali i izvanrednom stanju što ga je uveo turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Prosvjednici su se na poziv glavne prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) okupili u sjevernoj četvrti Istanbula izvikujući "Ne pučistima". 

"Ne želimo vojni udar u zemlji", rekla je tridesetgodišnja Latifa, pristaša HDP-a, dodavši da "Erdoganova politika ne ide u prilog demokraciji".

"Mi želimo demokraciju, ali ne njegovu", poručila je. 

"Boriti se protiv puča je pravedno, legitimno i opravdano. No mjere koje su poduzete samo će otvoriti put još većoj nepravdi", smatra predsjednik ogranka HDP-a i odvjetnik Selahattin Demirtas koji je sudjelovao u prosvjedu. 

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

Ta je mjera bila "nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča", rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost.

Turska je nakon puča suspendirala 37500 javnih službenika i policijskih časnika, među njima puno djelatnika ministarstva obrazovanja i ukinula je licence za 21000 učitelja. Ministarstvo obrazovanja je priopćilo da očekuje zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10000, uključujući više od 7000 vojnika i najmanje 120 generala. Poništeno je oko 11000 putovnica kako bi se sprječio bijeg ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca