Obavijesti

News

Komentari 59

Prvi put u Hrvatskoj: Kirurzi pacijentici spržili tumor na jetri

Prvi put u Hrvatskoj: Kirurzi pacijentici spržili tumor na jetri
5

Kirurzi KB-a Dubrava odstranili su tumor na jetri spaljivanjem mikrovalovima. To rade dugačkim iglama, a oštećenje zdravog dijela jetre i krvarenje su minimalni

VIDEO

Tim kirurga i radiologa Kliničke bolnice Dubrava predvođenih prof. dr. Leonardom Patrljem izveli su u utorak jedinstven zahvat u Hrvatskoj - spaljivanje tumora u jetri mikrovalovima.

- Ideja lokalnog uništavanja tumora spaljivanjem ili zaleđivanjem u svijetu nije nova. Ovim načinom može se izbjeći veliki rez, a manji su i gubitak krvi te oštećenje zdravog dijela jetre. Naime, često se i zbog malih tumora mora odstraniti velik dio jetre zbog blizine krvnih žila. Dosadašnje metode nisu omogućavale da se precizno odredi dio tkiva koji će se spaliti, te je postojao velik rizik da se tumor ne uništi u cijelosti. Zbog toga se do sada spaljivanje tumora u jetri koristilo rijetko - pojasnio je voditelj kirurškog tima prof. dr. Patrlj. 

Metoda je puno preciznija od ostalih

Spaljivanje tumora mikrovalovima, pojašnjavaju liječnici, ima velike prednosti pred drugim metodama spaljivanja tumora u jetri jer se mikrovalovi šire kroz tkivo u obliku savršene kugle.

Tako je moguće preciznije odrediti područje koje će se u jetri spaliti nego što je to bilo moguće dosad. Učinak se može procijeniti već tijekom zahvata korištenjem ultrazvuka, te nakon zahvata, CT-om, kažu kirurzi KB-a Dubrava, koji tako mogu biti sigurni da su potpuno uništili tumor.

Rak jetre peti najučestaliji u svijetu

Ova metoda se može koristiti bez otvaranja trbušne šupljine, ubadanjem igala u jetru pod kontrolom ultrazvuka, ili tijekom klasične operacije kao pomoć pri odstranjenju dijela jetre. Cilj je postići sigurno uništenje tumora u jetri uz minimalno oštećenje zdravog dijela jetre, smanjene komplikacije i na minimalno invazivani način, koji pacijentima omogućava ustajanje već drugi dan nakon operacije, uz gotovo nikakav gubitak krvi.

- Precizno uvođenje igala u tumor od presudne je važnosti za uspjeh ove metode liječenja. Pritom se kretanje igle prati pod ultrazvukom, kako bi se izjegle ozljede velikih krvnih žila. Samo pozicioniranje igala nije uvijek jednostavno zbog položaja jetre ispod desnog rebrenog luka - pojašnjava prof. dr. Boris Brkljačić, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Uz novu metodu povećat će se broj uspješno izliječenih pacijenata u bolnici

Na Zavodu za abdominalnu kirurgiju KB-a Dubrava godišnje operiraju više od 150 bolesnika s tumorima u jetri. Za očekivati je da će ovim načinom broj uspješno izliječenih bolesnika biti i veći. Rak jetre inače je peti najučestaliji tumor na svijetu, a njegova je specifičnost da napada tiho i bez simptoma.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...