Obavijesti

News

Komentari 87

Pucnjava, bombe, ubojstva: Teroristički napadi na BiH

Pucnjava, bombe, ubojstva: Teroristički napadi na BiH
9

Da u BiH, državi s kojom imamo više od 1000 km granice, postoje teroristička uporišta sumnja se odavno. Teroristički napadi događali su se i proteklih 20 godina

VIDEO

Da u Bosni i Hercegovini, državi s kojom imamo više od 1000 kilometara granice, postoje teroristička uporišta sumnje se već odavno. Rat koji je u toj zemlji trajao od 1992. do 1995. donio je jačanje islamskog radikalizma i stvorio klimu za nastanak radikalnih skupina.

Pucnjevi iz strojnice Enesa Omeragića, koji je u srijedu navečer u sarajevskoj kladionici ubio dva vojnika, potaknuli su strah od terorizma u susjednoj BiH. Tamošnje Tužiteljstvo dan poslije i službeno je objavilo da je taj čin akt terorizma.

Klix.ba

REUTERS/PIXSELL

U Bosni i Hercegovini od završetka rata do danas dogodila su se još četiri teroristička napada.

U Mostaru 29 ozlijeđenih

Prvi se dogodio 18. rujna 1997. u Mostaru. Islamski ekstremisti počinili su ga kao osvetu Hrvatskom vijeću obrane. Bomba je eksplodirala ispred zgrade Policijske uprave Mostar u Splitskoj ulici. Teže je i lakše ozlijeđeno 29 osoba, a oštećeno je 120 stanova i više od 100 automobila. Krivac za teroristički napad bio je Ahmed Zuhaira Handal iz Sudana. Dobio je 10 godina zatvora, ali je u bijegu.

Auto-bomba u Bugojnu

Jedan policajac je poginuo, a šestero ih je ozlijeđeno u snažnoj eksploziji koja je Bugojno potresla 27. lipnja 2010. Na parkiralištu ispred policijske postaje eksplodirao je automobil-bomba. Napad je počinio Haris Čaušević za što je, zbog djela terorizma, osuđen na 35 godina zatvora.

Depo

Mevlid Jašarević 28. listopada 2011. godine iz automatske puške pucao je po Ambasadi SAD-u u Sarajevu. Ispalio je 105 metaka i ranio policajca Mirsada Velića. Onesposobljen je snajperskim hicem pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, a nakon toga i uhićen. 

Marko Perić

- Ne moram objašnjavati zašto napadam Amerikance. Oni se bore protiv islama i muslimana, ubijaju muslimane i siluju njihove žene. Amerikanci sa Srbima i Hrvatima pripremaju novi pokolj nad muslimanima - objasnio je Jašarević u videu. Osuđen je na 15 godina zatvora. 

Ubio policajca u Zvorniku

Naoružani napadač upao je 27. travnja 2015. godine u policijsku postaju u Zvorniku i otvorio vatru po policajcima. Ubio je policajca Dragana Đurića, a ranio Željka Gajića i Stevu Milovanovića. Napad je uz povik "Alahu ekber" izveo Nerdin Ibrić (24) iz okolice Zvornika. Susjedi su govorili da je bio povučen te da su ga zaveli simpatizeri terorista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu