Obavijesti

News

Komentari 118

Najtraženiji bjegunac Salah Abdeslam uhićen je u Belgiji

Najtraženiji bjegunac Salah Abdeslam uhićen je u Belgiji
8

Najtraženiji bjegunac Salah Abdeslam, osumnjičeni za teroristički napad, opkoljen je i ranjen u pucnjavi tijekom policijskog pretresa u bruxelleskoj četvrti Molenbeek

VIDEO

Najtraženiji bjegunac povezan s terorističkim napadima u Parizu 13. studenoga, Salah Abdeslam, uhićen je u petak nakon oružanog obračuna s policijom u Bruxellesu, potvrdilo je belgijsko savezno tužiteljstvo.

Lokalni mediji izvijestili su da je Salah Abdeslam, 26-godišnji Francuz, pritom ranjen.

Televizijske snimke prikazale su naoružane pripadnike snaga sigurnosti kako odvode muškarca s vrećom na glavi iz zgrade u četvrti Molenbeek i odvoze ga.

"Imamo ga", potvrdio je na Twitteru belgijski državni tajnik za azil i migraciju Theo Francken.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

 

Francuski predsjednik Francois Hollande i belgijski premijer Charles Michel otišli su sa summita EU-a koji se održavao u to vrijeme u Bruxellesu kako bi razgovarali o toj operaciji, kazali su dužnosnici.

Nakon uhićenja, koje je proteklo uz pucnjavu, čule su se i dvije eksplozije, no nije poznato jesu li one bile dio operacije ili čišćenja.

Mediji su izvijestili da je uhićeno dvoje ljudi, da možda postoji i treći osumnjičenik te da je Abdeslam upucan u nogu.

Istražitelji smatraju da su veći dio planiranja i pripreme terorističkih napada u Parizu u studenome prošle godine kada je ubijeno 130 ljudi izveli mladi francuski i belgijski državljani u Bruxellesu, od kojih su se neki borili za Islamsku državu u Siriji.

Pronašli Abdeslamove otiske u stanu

Otisci Salaha Abdeslama, ključnog osumnjičenika za napade u Parizu koji je još uvijek u bijegu, pronađeni su utorak u stanu u južnoj bruxelleskoj četvrti Forestu , izvijestilo je u petak belgijsko državno odvjetništvo.

- Možemo potvrditi da su otisci Salaha Abdeslama pronađeni u stanu u Forestu - rekao je za AFP glasnogovornik državnog odvjetništva Eric Van Der Sypt, odbivši komentirati pojedinosti "u interesu istrage".

Belgijska javna televizija RTBF izvijestila je da je "Salah Abdeslam jedan od dvojice osumnjičenih koji su pobjegli pred policijskom pucnjavom" , no informacija nije službeno potvrđena.

Salah Abdelsam (26) živio je u četvrti Molenbeek, koju bije glas da je leglo islamista. Sumnja se da su Abdeslama, koji je imao ključnu logističku ulogu u džihadističkim napadima u kojima je u studenome prošle godine smrtno stradalo 130 osoba, iz Pariza nakon napada izvukli prijatelji. Trag mu se izgubio u četvrti Schaerbeek, 14. studenoga oko 14 sati.

Po informacijama lokalnih medija ondje je proveo tri tjedna skriven u stanu u kojemu su istražitelji 10. prosinca pronašli otiske s njegovim DNK.

Alžirac planirao napade u Parizu

U Bruxellesu je u obračunu s policijom početkom tjedna u četvrti Forest ubijen Alžirac Mohamed Belkaid za kojeg se utvrdilo da je također traženi sumnjivac koji je planirao terorističke napade u Parizu u studenome prošle godine. Tužiteljstvo je u petak objavilo da je muškarac poznat pod imenom Samir Buzid, za kojim se tragalo, najvjerojatnije Mohamed Belkaid, Alžirac ubijen u utorak.

Francuska i belgijska policija tragala je za "Buzidom" od prosinca, kada su se pojavili dokazi da je prebacio gotovinu iz Bruxellesa jednoj ženi ubijenoj s drugim sumnjivcima u Parizu pet dana nakon napada.

Belgijska televizija RTBF prenijela je da je Belkaid bio suradnik bjegunca Salaha Abdeslama, čiji su otisci i DNK pronađeni u stanu u kojem je Belkaid ubijen. Neimenovani izvor rekao je da je "više nego vjerojatno" da je Abdeslam pobjegao s te lokacije gdje je u utorak policija izvela raciju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag