Obavijesti

News

Komentari 112

"Pukla" granica EU, a rezerve nema, šoferska je tuga golema

"Pukla" granica EU, a rezerve nema, šoferska je tuga golema
4

Osam kilometara bila je duga kolona kamiona na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom. Kolona je blokirala srpsku stranu. Kod Neuma je kolona bila duga 15 km

VIDEO

Zbog nepripremljenosti za primjenu novog graničnog režima i pada kompjutorskih sustava za kontrolu već prvog dana u EU na graničnim prijelazima prema Srbiji i BiH stvorile su se velike kolone kamiona.

Osam kilometara bila je duga kolona kamiona na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom. Kolona je blokirala srpsku stranu. Od ponoći u ponedjeljak pa do jučer ujutro hrvatski carinici imali su problem s tek postavljenim računalnim sustavom prilagođenim ulasku u EU. Sustav je pao i niti jedan kamion nije mogao prijeći granicu. Zbog duge kolone i međuprostor na granici između Srbije i Hrvatske bio je začepljen. Mogli su proći samo automobili. Višesatno čekanje razljutilo je vozače.

Pao je kompjutor, pa je nastala kolona. sad je sve u redu; hrvatski carinik na Bajakovu

- Problem je sad otklonjen i promet se normalizira. Riječ je o računalnom programu koji smo tek dobili, pa sustav još nije bio razrađen, ali sad je sve u redu - kazao je šef graničnog carinskog ureda Anđelko Bare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kolone će trajati još danima. Kamioni se gomilaju, srpski carinik na Bajakovu

Nebojša Brajković, šef smjene na srbijanskoj strani, izjavio je za Hrvatski radio kako očekuje da će gužve s kamionima trajati nekoliko dana zbog velikog broja teretnih vozila iz Bugarske i Turske.

Slični problemi pojavili su se i na graničnim prijelazima prema BiH kod Metkovića i Slavonskog Broda. Vozači iz BiH kažu da čekaju dulje od 12 sati na prelazak granice.

Carina ne zna kako tretirati robu utovarenu prije ulaska RH u EU; šef sindikata vozača

Kaos je nastao i na robnom terminalu Jankomir u Zagrebu, gdje već nekoliko dana kamioni puni robe stoje na parkiralištu. Carina ne zna što bi s njima. U Sindikatu hrvatskog vozača tvrde da znaju u čemu je problem.

- Neki su vozači prošli tjedan utovarili robu u EU i za vikend su pokušali tu robu uvesti u Hrvatsku. Primjerice, netko je utovario kamione u Njemačkoj, tamo su mu izdali deklaraciju kao da on to izvozi iz EU. U međuvremenu je Hrvatska ušla u EU, pa su te vozače zaustavili na granici jer nakon ulaska više se ne zna treba li se ta roba tretirati kao izvoz iz EU ili kao unutarnja trgovina - rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Kamione su navodno na Bregani zaustavljali u nedjelju i ponedjeljak te ih onda usmjerili na Jankomir. Dokad će ondje ostati, nitko ne zna. Carina tvrdi da oni nisu ništa krivi jer su zastoji uobičajeni zbog primjene novih procedura.

- Sve eventualne poteškoće u nadležnosti Carinske uprave promptno se rješavaju i otklanjaju. Eventualne poteškoće koje prouzroče drugi sudionici opskrbe nismo nadležni komentirati - tvrde u Carini prebacujući krivnju na prijevoznike i uvoznike.

Gužve su bile i kod Neuma, a na trajekt se čekalo satima

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava