Obavijesti

News

Komentari 195

Purpurno zlo: Hrvatski mladi imaju novu opasnu zabavu

Purpurno zlo: Hrvatski mladi imaju novu opasnu zabavu
1

Napitak Purple Drank promovirali su američki reperi. Djeca ga rade sama od lako dostupnih lijekova i gaziranih pića. Napitak još zovu Lean ili Sip-Sip

VIDEO

Dramatičan apel odaslalo je jučer Hrvatsko farmaceutsko društvo moleći ljekarnike da širom otvore oči te spriječe zlouporabu lijekova protiv bolova, temperature i sirupa za kašalj koji se mogu kupiti bez recepta.

U posljednje vrijeme totalni hit među tinejdžerima u Hrvatskoj je miksanje droge koja se naziva Purple Drank, a vrlo ju je jednostavno napraviti kod kuće. Dovoljno je imati gazirano piće te lijekove koji sadrže kodein, prometazin i dekstrometorfan.

Promocija ovog opasnog napitka krenula je iz Amerike jer je vrlo popularan u hip-hop kulturi, a ondje Purple Drank rade od sirupa za kašalj koji sadrži kodein.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Napitak još zovu Lean ili Sip-Sip. Kod nas se kodeinski sirupi za kašalj izdaju samo na recept, ali kodeina ima i nekim vrstama tableta protiv bolova koje su u samom vrhu najprodavanijih bezreceptnih analgetika u Hrvatskoj. Piće se potom toči u čašu u koju se mogu ubaciti i šareni gumeni bomboni. Oni opasnom napitku daju boju i slatki, primamljivi okus. Nažalost, tinejdžeri koji ga uzimaju nisu ni približno svjesni kakvoj se opasnosti po zdravlje izlažu.

Fiziološki učinci Purple Dranka su osjećaj blage euforije, poremećaji motorike, gubitak osjeta dijelova tijela... Napitak djeluje od tri do šest sati.

Tumači to magistra Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva te dodaje da se kod nekih korisnika može javiti letargija ili pospanost. Usporava se i rad srca, oči se nekontrolirano miču, i ako se napitak uzima kroz neko vrijeme može izazvati ovisnost. To se dogodilo i poznatom američkom reperu Lil Wayneu, koji i javno zagovara konzumaciju Purple Dranka. Napitak su uzimali i neki igrači američkog nogometa, a internet vrvi uputama kako ga izmiksati. Hrvatsko farmaceutsko društvo dobilo je upozorenje francuske Nacionalne agencije za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM), pa zbog svega, kažu, pozivaju ljekarnike na najveću budnost i nadzor kako bi uočili zlouporabu. Također ih mole da sve takve slučajeve prijave, jer, kažu, može se uočiti ako adolescenti kupuju ove lijekove suviše često ili u neprimjerenim količinama. Treba naglasiti da se Purple Drank, kako bi djelovao, ne mora ni popiti u nekim velikim količinama, a sve postaje još opasnije ako se miješa s alkoholom ili drugim vrstama lijekova.

'Mladi mi svakog dana govore kako piju purple drank'

Nažalost, mladi ljudi uzimanje napitaka poput Purple Dranka ne percipiraju kao nešto opasno.

Kaže to prof. dr. Zoran Zoričić, stručnjak za ovisnost s Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice. Dodaje da se stalno pojavljuju neki novi lijekovi ili oblici zlouporabe, a sve ide toliko ekspresno da zakonodavstvo ne može to pratiti i spriječiti zlouporabu dovoljno brzo.

Purple Drank, kaže prof.dr. Zoričić, specifičan je za vršnjačke skupine, odnosno adolescente, prema kojima i jest usmjerena promocija takvih sredstava. Svakodnevno, kaže stručnjak, mladi mu govore da, među ostalim, konzumiraju ovaj opasni napitak.

- Kodein, primjerice, može izazvati teške probleme s disanjem. Kombinira li se sve s alkoholom ili drugim lijekovima, uvijek može nastati problem. Ako se u sve ubaci i neka antihistaminska komponenta, posljedice mogu biti vrlo teške, poput zastoja rada srca - tumači psihijatar.

Antihistaminici su, naime, lijekovi za alergije, a konzumenti ih često kombiniraju s ostalim sastojcima.

Dodatni problem predstavljaju i internetske ljekarne, u kojima se može kupiti baš sve, pa se dostava sastojaka za omamljujuće i za život opasne napitke može naručiti doslovce na kućni prag. Roditelji bi također trebali biti na većem oprezu i ne živjeti u uvjerenju da su lijekovi koji se kupuju bez recepta bezopasni.

Kodein, naime, spada u opijate, a kod napitaka u kućnoj radinosti vrlo je bitna količina koja se uzima. Zato u trenu stvari mogu izmaknuti kontroli.

Amerikanci Purple Drank nazivaju smrtonosnim koktelom, a mnogi tvrde da je u svijetu hip-hopa već prouzročio nekoliko smrti među glazbenicima i producentima. Promovirala su ga i neka vrlo zvučna imena poput Eminema, Kanyea Westa, Ludacrisa... Ako ga netko koristi dulje, dodatni simptomi koje će imati su rapidno povećanje težine i propadanje zubi, kao i stalna groznica te grčenje u mišićima.

Boju mu često daju bomboni

Napitak se toči u čašu s gumenim bonbonima koji će ga obojiti u žive boje, a ujedno mu dati privlačan, slatkasti okus. Nažalost, iza toga se krije potencijalni ubojica

I De Niro ga pije u novom filmu

Mladima kod nas dopalo se što Robert De Niro pije Purple Drank u svojem novom filmu ‘Prljavi djedica’. To je svakako pridonijelo popularizaciji ovog opasnog otrova.

 

‘Paracetamol Challenge’ još je jedna opasna igra mladih

Popiti veću količinu paracetamola, lijekova protiv temperature, također je novi opasni trend. Mladi tada, tupi i omamljeni, snimaju filmiće koje stavljaju na internet. Ovaj suludi trend može imati strašne posljedice - predoziranje može trajno oštetiti bubrege i jetru toliko da je potrebna i transplantacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...