Obavijesti

News

Komentari 242

Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu

Putinov poklon od 10 milijuna eura za čišći zrak u Sl. Brodu
1

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima

VIDEO

Ruska Federacija spremna je u cijelosti platiti uvođenje čistih proizvodnih tehnologija u veliku rafineriju u Bosanskom Brodu i o tome pregovara s hrvatskim izvođačima. Na taj način dramatično bi se smanjilo onečišćenje zraka koje godinama doslovno izluđuje i ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda, preko rijeke Save, u Hrvatskoj.

Ruski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, dr. Anvar Azimov, otkrio je za 24sata detalje tog plana koji bi konačno omogućio rješenje, kako on kaže, “najiritantnijeg problema” u odnosima Moskve i Zagreba.

“Iako smo dosad investirali nekoliko milijuna eura u filtre i zaštitu okoliša u bosanskobrodskoj rafineriji, postoji samo jedno pravo i konačno rješenje”, otkriva ruski diplomat.

Rafinerija u Bosanskom Brodu vlasništvo je ruske državne tvrtke Zarubezhneft iz Moskve. Energana rafinerija, koja pokreće strojeve za preradu sirove nafte, radi na onu istu naftu koju prerađuje. S obzirom na to da je riječ o sirovini koja ima veliki postotak kemijskih nečistoća, najviše opasnog sumpora, onečišćenje je golemo i ugrožava stanovništo u oba Broda, Bosanskom i Slavonskom.

Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell

“Ako bi se rafinerija prebacila na pogon plinom, mi smo spremni sve to platiti”, tvrdi dr. Azimov. U tom slučaju sirovu naftu u energani rafinerije zamijenio bi plin koji je puno čišći i ekološki prihvatljiviji, a to bi dramatično smanjilo zagađenje zraka i okoliša. Cijena cijelog projekta je oko 10 milijuna eura i Rusija plaća sve.

“Razgovaramo o mogućim opcijama izvođenja projekta s privatnim izvođačima iz Hrvatske”, kaže ruski diplomat koji je osobno posjetio Slavonski i Bosanski Brod kako bi se uvjerio u razmjere onečišćenja.

Za finalizaciju je potrebno sagraditi dio posebnog plinovoda od Hrvatske do BiH, odnosno do same rafinerije. “

Siguran sam da bismo tako eliminirali 90 posto zagađenja”, uvjerava ruski veleposlanik. Prof. dr. Igor Dekanić, ugledni stručnjak za naftu, potvrdio je da mogućnost uvođenja plina u rafineriju umnogome smanjuje razinu onečišćenja.

“Da, to je moguće. Uvođenje plina, kao što je slučaj u modernim rafinerijama, dovelo bi do smanjenja onečišćenja.”

On kaže da to i nije sasvim nova ideja za rafineriju u Bosanskom Brodu te da je već ranije spomenuta takva mogućnost. S druge strane, Rusi, osim troška, vide i mogućnost stanovite zarade jer bi plin, za pogon rafinerije, dolazio iz Rusije. Republika Hrvatska i vlasti u BiH, odnosno Republici Srpskoj, već dulje neuspješno pregovaraju o saniranju onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu. Unatoč potpisanim protokolima, stanovnici Slavonskog Broda ne vide bilo kakvo poboljšanje. Istodobno, rafinerija bilježi ozbiljne gubitke koji rastu iz godine u godinu. Prihodi su u ozbiljnom padu zbog stanja u naftnom biznisu u svijetu. Prema objavljenim podacima, ukupan gubitak rafinerije u Bosanskom Brodu narastao je na ukupno 284 milijuna eura.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 242
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.