Obavijesti

News

Komentari 2

Rade unikatne suvenire koji se temelje na liku Marije Terezije

Rade unikatne suvenire koji se temelje na liku Marije Terezije
1

Članice Udruge „Žena za ženu“ predstavile su projekt vezani uz unikatni suvenir Grada Bjelovara, koji se temelji na liku i djelu carice Marije Terezije

VIDEO

Da ideje dolaze iz garaže, imamo bezbroj primjera. Jedna je i u traženju idejnog rješenja suvenira Grada Bjelovara. Kako povijest piše da Bjelovar može isključivo carici Mariji Tereziji zahvaliti što postoji na zemljopisnoj karti, to su se prije tri godine članice Udruge „Žena za ženu“ predstavile projektom vezanim uz unikatni suvenir Grada Bjelovara, koji se temelji na liku i djelu carice Marije Terezije. Nošene spoznajom da Beč živi na „ostavštini“ carice Elizabete Amalije Eugenije od Bavarske, popularne Sisi, članice Udruge žele poput glavnog grada Austrije kroz lik i djelo podsjetiti posjetitelje na svoju osnivačicu. 

- Prije dvije godine gradonačelniku Antunu Korušecu i suradnicima te predstavniku TZ , Mladenu Medaku, ponudili smo ideju za suvenir, ali smo naišli na odbijenicu – kazala nam je Alica Ranogajec, dok je zajedno sa Vesnom Ranilović i Gordanom Legac pokazivala suvenire koje su same napravile.

Priča se vrti oko motiva kocke, Grada Bjelovara, izrađene u drvetu, a koja svojim oblikom govori o pravokutnom načinu izgradnje samog grada koji je i danas vidljiv u središtu. Svaka stranica drvene kocke donosi priču o arhitekturi povijesnih građevina Bjelovara. Kocka je dobila i drugu varijantu, s caričinom krunom, kao povijesni podatak o Slobodnom kraljevskom gradu Bellovaru. Proučivši detaljno život osnivačice, došle su, kazuju, do spoznaja kako je carica bila žena ispred svog vremena. Zalagala se za uvođenje zdravstvenog i školskog sustava u gradovima. Prateći suveniri su nadahnuti pričama o carici i njenom životu za koji su vezane mnoge legende.

Tako je nastao i čarobni napitak carice Marije Terezije. Za njega legenda govori da ga je osmislio osobni „vrač“ s  caričinog medicinskog fakulteta. Ona bi napitkom osvajala muškarce koje je poželjela. Na staklenoj bočici je lik carice, odjevene u njezinom stilu. Umjesto napitka iz Bečke laboratorije, u bočici su domaći likeri, izrađeni u bjelovarskom kraju. Od višnjevca, orahovca, pa do malinovca, likera od mente, limuna i sl. Među ponuđenim suvenirom je i ključ grada kao simbol dobrodošlice svakom gostu Bjelovara. Tko poželi upoznati Grad Bjelovar, taj će posegnuti za starom knjigom između čijih se korica nalazi 12 priča i legendi o Gradu i carici Mariji Tereziji. Idu korak dalje, te će se za pomoć obratiti i u Austriju kako bi se promovirao lik osnivačice Bjelovara. 


- Legenda koju samo mi slušale od naših baka i djedova, starih Bjelovarčana kaže da je kod gradnje katedrale u centru grada sv. Terezije Avilske, carica na svakoj strani ulaznih vrata dala ugraditi ornament falusnog oblika, a koji je predstavljao „mjeru“ carice Marije Terezije – kazuju nam kroz smijeh članice Udruge. Vođene tom škakljivom pričom, a sve u baroknom stilu, osmislile su  „kitu“  carice Marije  Terezije. Aranžman je prepun boja, cvijeća s „malim“ iznenađenjem. 

Iz ureda gradonačelnika smo dobili odgovor u kojemu stoji da udruga nije odbijena, a ono što su prezentirali 2014. godine nije suvenir. Uz napomenu da članovi Udruge imaju mogućnost sudjelovanja na Javnom pozivu za izbor suvenira. 
Prof. dr Milenko Pasinović, turizmolog, u knjizi “Tržišno komuniciranje u turizmu”, navodi definiciju suvenira: Suvenir je predmet za uspomenu, koji materijalom, idejom, umjetničkim i estetskim rješenjima, odražava ili simbolizira karakteristike određenog kraja, zemlje ili područja. Izrađuje se od različitog materijala, najčešće karakterističnog za područje koje predstavlja. Utisak o ambijentu u kome je boravio turista prenosi se putem suvenira u mjesto stalnog boravka turiste. Čime suvenir budi želju za povratkom, a kod njegovih prijatelja izaziva želju za posjetom tom ambijentu – pojašnjava Pasinović. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik