Obavijesti

News

Komentari 18

Radnici staklenika u štrajku, nisu dobili plaću od prosinca

Radnici staklenika u štrajku, nisu dobili plaću od prosinca
3

Ovo je tvrtka u državnom vlasništvu, a država umjesto da rješava problem ona muči radnike i blokira žiro račun, tvrde očajni radnici Kaštelanskih staklenika

VIDEO

Dio radnika Kaštelanskih staklenika u utorak je započeo štrajk jer im nisu isplaćene dvije i pol plaće. Štrajk je poveo Novi sindikat koji okuplja četvrtinu od 82 radnika, a u srijedu im se treba pridružiti još 48 kolega, inače članova Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske.

- Nije nam isplaćeno pola plaće za studeni, te cijele plaće za prosinac i siječanj, a imamo i zaostataka od ranije koji bi nam trebali biti isplaćeni u novoj predstečajnoj nagodbi. Prva je nagodba valjda bila loša napisana, a Uprava je predložila novu, no još odgovora nema, te radnici ne dobivaju svoj mukom zarađeni novac. Nećemo prekidati štrajk dok nam se ne isplate zaostale plaće - poručio je Damir Klarić, povjerenik Novog sindikata iz Kaštelanskih staklenika.

Prije nešto više od mjesec dana Kaštelanskim staklenicima je država, inače većinski vlasnik, odbila plan za spas tvrtke i predstečajnu nagodbu koju im je predložila Uprava predvođena Marijom Paladinom. Duguju oko 94 milijuna kuna, najviše samoj državi, a oko 6 i pol milijuna kuna radnicima na ime otpremnina i drugih davanja.

- Predstečajnu nagodbu odbilo je Ministarstvo financija iz potpuno nepoznatih razloga, dok su s druge strane predstavnici Ministarstva poljoprivrede na sastancima u veljači su podržali ulazak Staklenika u predstečajnu nagodbu i nastavak proizvodnje. Strahovito nas čudi da dva ministarstva ne znaju što radi jedno, a što drugo, da uopće ne surađuju!? Pa gdje to ima da vlasnik sam svoju tvrtku uništava da bi se naplatio?! Ovo je tvrtka u državnom vlasništvu, a država umjesto da rješava problem ona muči radnike i blokira žiro račun. Time Upravi, koja i sama ima mana i nedostataka, onemogućuje se poslovanje, a radnicima isplata plaća  - upozorio je Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata.

Radnici u štrajku su nezadovoljni i jer im  je proizvodnja smanjena, slabo se tretira zemljište za sadnju, jer proizvodi gube na kvaliteti. Zamjeraju jer  Uprava rasprodaje brojne nekretnine ovog nekadašnjeg poljoprivrednog giganta kako bi podmirivala dugove.

- Proizvodnja je vrlo loša u odnosu na ranije. Primjerice, do prije dvije godine dnevno bi brali do 75-80  paleta salate, a danas je uspjeh kad ih uberemo pet . Nije dovoljno posađeno, ne gnoji se i ne vrši dezinfekcija tla koliko treba - dodao je Klarić.

Direktor Marijo Paladin, kojeg su prosvjednici "pozdravili" zvižducima dok je prolazio krugom tvrtke, kazao je kako ni on sam nije primio plaće, te da će on doći na red tek kad svi radnici prime svoje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu