Obavijesti

News

Komentari 34

Rakete S-300 bile su hit ‘95., a 
danas su to haubice PzH 2000

Rakete S-300 bile su hit ‘95., a 
danas su to haubice PzH 2000
3

Vojna parada: Te ‘95. htjeli su se mimohodom pokazati mišići pobunjenim Srbima, a sad, 20 godina nakon pobjede, vrhunski obučena i opremljena vojska

VIDEO

Mimohod će pokazati novu borbenu modernu tehnologiju o kojoj su hrvatski vojnici te ratne 1995. mogli samo sanjati, nove uvježbane i obučene naraštaje, a prije svega ponos, kaže Mate Laušić.

Bivši šef Uprave vojne policije Laušić ističe kako su Oružane snage doživjele velike promjene u brojčanom sastavu jer su došli mladi i kvalitetni ljudi.

- Neka građani vide i dožive kako je u zadnjih 20 godina vojska stasala - kaže nam Laušić.

Te 1995., ističe, ponos mimohoda bile su ruske rakete S-300 koje nisu bile bojno spremne za djelovanje jer im je nedostajao radarski sustav. No njima se pobunjenim Srbima na okupiranom teritoriju odmah nakon Bljeska htio pokazati stupanj naše vojne spremnosti. Ponos mimohoda 20 godina poslije su njemačke haubice PzH 2000.

- To je najnaprednije topničko oružje u svijetu. Spada među tri najmoćnija topnička oružja - kaže nam Laušić.

Smatra da je lokacija mimohoda odlično odabrana.

- Sve je optimalizirano, i trasa i lokalitet. Mi smo 1995. imali tek dva - tri tjedna vremena da pripremimo mimohod. Tada nije bilo vremena za veliku organizaciju - ističe Laušić.

Te 1995. cijeli narod je bio u ushitu zbog pobjede u Bljesku, a zatim i velebne vojne parade na zagrebačkom Jarunu. Iako vidi da je javnost podijeljena jer, kaže, čuje “jamranja” zbog organiziranja mimohoda, vjeruje da ga najveći dio javnosti ipak podupire.

Dio stranih gostiju otkazao je dolazak, a Mate Granić, koji je bio ministar vanjskih poslova 1995. godine, smatra da osim stvarnih dokazanih prijatelja iz vremena Oluje, poput tadašnjeg američkog veleposlanika Petera Galbraitha, nikoga nije ni trebalo pozivati.

- Za to je potrebna ozbiljna diplomatska operacija koja se inače planira barem godinu dana unaprijed. Trebalo je pozvati diplomatski zbor koji je bio i 1995. godine na mimohodu, i to je to - mišljenja je Mate Granić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.