Obavijesti

News

Komentari 15

Raspeće i smrt Isusa: Papa je vodio procesiju Križnog puta

Raspeće i smrt Isusa: Papa je vodio procesiju Križnog puta
11

Kršćani diljem svijeta obilježavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Krista. Tradicionalnu procesiju Križnog puta u Koloseju u Rimu predvodio je papa Franjo

VIDEO

Kršćani diljem svijeta obilježili su Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Krista. Tradicionalnu procesiju Križnog puta kod Koloseuma u Rimu predvodio je papa Franjo.

Iako nije bilo predviđeno da Papa govori poslije 14. postaje Križnog puta. ipak je pročitao tekst u kojem je istaknuo kako sve nepravde svijeta, od Kajinova ubojstva svoga brata, do Judina izdajstva i današnjih zala, monstruoznosti čovjeka, na križu

- Ali Bog je milosrdan, voli nas i s našim grijesima.  Pronađimo nadu pod teretom križa - kazao je papa Franjo

Kako piše Večernji list, nikada u 40 godina, od kada se ponovno organiziraju obredi Križnoga puta kod Koloseuma, nije bilo toliko hodočasnika. Računa se kako je oko Koloseuma bilo više od 40.000 hodočasnika, a izravno su prenosile tv-postaje iz više od 60 zemalja. 

Franjo je s brežuljka Palatinuma, ispod baldahina, pratio obred. To je bio drugi obred Križnog puta u Franjinu pontifikatu.

Mnogi vjernici okupili su se u zagrebačkoj katedrali, na obredu ukopa Isusa Krista. 

Veliki petak jedini je dan u godini kada nema klasičnog misnog slavlja. Crkvena zvona ne zvone, orgulje ne sviraju, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, a vjernici se u crkvi okupljaju u tišini. 

Dolaze u crkvu kako bi razmišljali o Isusovoj žrtvi, a preko obreda doživjet će liturgiju riječi, klanjanje križu i pričest. Veliki petak dan je u kojem Katolička crkva od vjernika traži post i nemrs.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u svojoj uskrsnoj čestitci sve je vjernike pozvao na jedinstvo. Zabrinut zbog podjela u hrvatskom narodu, istaknuo je kako trebamo mijenjati način razmišljanja i djelovanja - na području rada, ekonomije i politike. 

Ove godine pravoslavni i katolički Uskrs padaju na isti dan. Tom prigodom kardinal Bozanić uputio je čestitiku i svim pravoslavnim vjernicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u