Obavijesti

News

Komentari 33

Ravnateljica vrtića Remetinec: Radnice godinama vrše pritisak

Ravnateljica vrtića Remetinec: Radnice godinama vrše pritisak
5

Ravnateljica vrtića Remetinec tvrdi da je u zadnjih nekoliko godina izložena sustavnom pritisku nekoliko radnica koje su pisale anonimne prijave protiv nje

VIDEO

Na optužbe Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) da zastrašuje odgojitelje zagrebačkog dječjeg vrtića Remetinec, zbog čega su neki sporazumno napustili službu, ravnateljica Merica Matijević odgovara da je u zadnjih nekoliko godina izložena sustavnom pritisku nekoliko radnica koje su, prije no što su se učlanile u sindikat, pisale anonimne prijave protiv nje.

Matijević u izjavi Hini tvrdi da su je te radnice prijavljivale s navodima poput "treba se javiti kad izlazimo s posla", "treba odobrenje za zamjenu smjene", ali su inspekcijski i stručno pedagoški nadzor i ostale potrebne revizije utvrdile da nema nepravilnosti u radu ustanove koju vodi.

Za tvrdnje sindikata o zastrašivanju Matijević kaže da "predstavljaju obrazac rada tog sindikata i njegovih nekoliko članica", jer samo povjerenica i zamjenica povjerenice u ustanovi traže njezinu smjenu dok ostali radnici ne žele ni smjenu niti ostavku.

Matijević tvrdi da u devet godina rada u ustanovi nije zabilježena prijava povrede dostojanstva radnika te da su predsjednica sindikata i povjerenica bile na službenom dogovoru o radu sindikata, a tada su izjavile da nema problema u odnosu sindikalnog članstva i ravnateljice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica sindikata Božica Žilić tvrdi, međutim, da se sa zastrašivanjem, prozivanjem radnica i davanjem opomena za navodno skrivljeno ponašanje počelo unatrag godinu dana, otkad je sindikat osnovao podružnicu u vrtiću.

"Onog časa kad bi ravnateljica poželjela da vas više nema, pozvala bi vas na razgovor u četiri oka i ponudila opciju sporazumnog raskida ugovora o radu ili otkaz skrivljenim ponašanjem", rekla je u ponedjeljak Žilić, navodeći da je radni odnos pod takvim pritiskom napustilo osmero ljudi, dok je dječja psihologinja Sanja Vdović dobila otkaz zbog skrivljenog ponašanja nakon 22 godine službe.

Ravnateljica tvrdi kako nije točno da su ti ljudi pod njezinim pritiscima napuštali radna mjesta, dok za otkaz kolegici skrivljenim ponašanjem kaže da takvom odlukom nitko nije sretan, ponajmanje ona, jer je uložila devet godina rada u izgrađivanje timske odgovornosti i rada.

Odbacuje optužbe da je otkaz dan izvan procedure, te ističe da je kolegica u ustanovi iskoristila mogućnost zahtjeva za zaštitu prava radnika u propisanom roku i propisanoj proceduri.

Matijević kaže da je "osjećaj pritiska nekih radnica zbog sudjelovanja u anonimnom podnesku stvar osobne savjesti", ali da ona ni u jednom trenutku prema tim radnicama nije mijenjala svoje ponašanje.

"Voljela bih da se SOMK uključio u problem puno prije pa bi možda pomogao da radnica uoči potrebu korigiranja ponašanja i možda do svega ne bi ni došlo“, kaže ravnateljica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović