Obavijesti

News

Komentari 0

Razmjena znanja: Švicarska će stipendirati riječke studente

Razmjena znanja: Švicarska će stipendirati riječke studente
1

Medicinski fakultet u Rijeci je sklopio ugovor o suradnji s klinikama u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, kojim bi se odabranim studentima omogućilo stipendiranje

VIDEO

Medicinski fakultet u Rijeci nedavno je sklopio ugovor o suradnji s klinikama u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, kojim bi se odabranim studentima, bez ikakvih obaveza, omogućilo stipendiranje u trajanju od četiri godine.

Uzimajući u obzir da tri četvrtine riječkih studenata medicine nisu iz Primorsko-goranske županije, dekan riječkog Medicinskog fakulteta Tomislav Rukavina smatra da će ovakva stipendija biti od velike pomoći pri završetku studija.

– Natječaji će se provoditi po određenim pravilima koja tek trebamo razraditi na fakultetu. Jedan od ključnih parametara bit će kvaliteta i izvrsnost studenata u dosadašnjoj izobrazbi, ne samo u nastavi, nego i sudjelovanju te zalaganju u znanstveno-istraživačkom radu, volonterskim akcijama, studentskim organizacijama i slično. U tom kreiranju kriterija također ćemo se konzultirati i s našim studentima koji imaju puno realističniju sliku onoga što bi se kao kriteriji moglo uzeti - objašnjava dekan Rukavina.

Osim toga, i drugim studentima, ne samo stipendistima, u Ameos klinikama diljem Švicarske, Njemačke i Austrije bit će omogućena kvalitetnija izobrazba iz kliničkih predmeta tijekom izvanastavne godine. Tijekom ljeta studenti će četiri tjedna imati priliku stjecati praktična znanja, iskustva i vještine te uz besplatni smještaj, hranu, prijevoz i džeparac usavršavati svoje znanje i raditi u uvjetima kakvi vladaju u tim sredinama.

- Sredstva koja bi se ostvarivala kroz taj studij bit će primarno namijenjena unapređenju infrastrukture fakulteta, tj. ulaganju u nastavna pomagala i izobrazbu nastavnika te ulaganju u znanstvenu infrastrukturu, čime ćemo imati mnogo veću potporu unapređenju nastavnog i znanstvenog procesa na fakultetu nego što trenutačno imamo u postojećim okvirima - naglašava dekan Rukavina.

Budući da su ugovori o suradnji i izvođenju praktične nastave sklopljeni i s bolnicama u Puli i Karlovcu, studenti će biti aktivni sudionici radnog procesa koji se zbiva i u županijskim bolnicama, gdje ne postoji tako velika navala pacijenata, pa postoje i bolje mogućnosti rada na zbrinjavanju određenih zdravstvenih problema na drugačiji način nego što to podrazumijeva rad u izrazito složenim i visoko sofisticiranim institucijama, poput KBC-a u velikim gradovima, objašnjava dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C