Obavijesti

News

Komentari 735

Vatikan: Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. proglašeni su svetima!

Vatikan: Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. proglašeni su svetima!
19

Papa Franjo na Trgu svetog Petra u Rimu predvodio je ceremoniju proglašenja svetima Ivana Pavla II. i Ivana XVIII. Na svečanosti bio je i papa Benedikt XVI.

VIDEO

Uz mnoge vjernike, na ovu jedinstvenu ceremoniju kanonizacije pristiglo je 98 izaslanstava država iz cijelog svijeta, uključujući hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića.

Televizijske kuće diljem svijeta izravno su prenosile kanonizaciju, a neke su je već nazvale misom četvorice papa. Uz papu Franju, na misi je koncelebrirao papa u miru Benedikt XVI. Svečanost je počela u 9.30 sati pjevanjem crkvenih pjesama. Tada je, oslanjajući se na štap, stigao papa emeritus Benedikt XVI. pridruživši se kardinalima i biskupima.

Papa Franjo stigao je u 10 sati pjevajući litanije Svih svetih. Službeni dio obreda prema protokolu je otvorio prefekt Kongregacije za proglašenje svetaca Angelo Amato, triput zamolivši papu Franju da Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. proglasi svetima. Papa je potom na latinskom jeziku izgovorio formulaciju kojom je dvojicu papa pridružio zajednici svetih. Tijekom kanonizacije na oltar su donijeli relikvijar s moćima dvojice novih svetaca.

- Bili su svećenici, biskupi i pape 20. stoljeća. Preživjeli su tragične trenutke tog vremena, ne dopuštajući da ih slome. Za njih Bog je bio jači. U njima je prevladalo Božje milosrđe - kazao je papa Franjo u homiliji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

Obojica su bili omiljeni među vjernicima

Papa Ivan XXIII. na čelu Katoličke crkve bio je od 1958. do 1963. Nadahnut Duhom Svetim, on je pokrenuo Drugi vatikanski koncil. Koncil je modernizirao Crkvu donoseći puno reformi, uključujući i odredbu prema kojoj su se mise, umjesto na latinskom, počele služiti na narodnom jeziku. Pontifikat mu je trajao samo pet godina i nije doživio vidjeti koncilske rezultate. Zvali su ga Dobri Papa.

Papa Ivan XXIII. umro je 1963., a već 1966. dogodilo se neobjašnjivo ozdravljenje časne sestre Caterina Capitani. Nju su čak 14 puta operirali i umirala je od posljedica komplikacije. Molila je za sebe i ozdravila. Živjela je do 2010. godine. Iako Vatikan traži barem dva čudotvorna ozdravljenja da bi se nekoga kanoniziralo, papa Franjo napravio je iznimku. Svojim dekretom kanonizirao je papu Ivana XXIII. bez da je postojalo drugo čudo.

Papa Ivan Pavao II. izabran je 1978. godine i bio je Sveti Otac 27 godina. Zvali su ga Papom Putnikom jer je obišao cijeli svijet, a triput je posjetio i Hrvatsku. Vatikan je također priznao da je po zagovoru Ivana Pavla II. od Parkinsonove bolesti ozdravila časna sestra Marie Simon Pierre Normad. Zato je postao blaženikom. Kostarikanka Floribeth Mora Diaz imala je težak moždani udar i iz svojeg kreveta je na televiziji gledala beatifikaciju Ivana Pavla II. Molila mu se i po njegovu je zagovoru sutradan čudom sama ustala iz kreveta. Papa Franjo lani je to priznao kao drugo čudo, koje je bilo preduvjet za njegovu kanonizaciju.

Oko 800.000 vjernika stiglo na misu

Vatikanski dužnosnici su nekoliko dana prije kanonizacije procijenili kako ceremonija nema samo duboki vjerski nego i značajan politički kontekst. Naime, bivši pape ikone su različitih crkvenih struja, liberalne i tradicionalne, pa ih je u zajedničkoj ceremoniji papa Franjo simbolično spojio. Prema procjenama policije, na misi u nedjelju bilo je oko 800.000 vjernika. Oni koji nisu željeli sudjelovati u gužvama na ulici mogli su noć ranije moliti u rimskim crkvama, koje su bile otvorene cijele noći. Na više mjesta u gradu postavili su velike ekrane kako bi ljudi mogli izravno pratiti misu sTrga svetog Petra.

Zbog velike gužve policija je zatvorila promet u većem dijelu Rima, a na sigurnost hodočasnika pazilo je oko 10.000 pripadnika službi sigurnosti, policije i medicinskih timova. Policija u Rimu imala je pune ruke posla brinući se o hodočasnicima koji su u Vječni grad stigli i nekoliko dana ranije, a mnogi od njih noćili su na ulicama unatoč lošem vremenu. Objavili su i kako su u subotu u Vatikanu našli i zaplijenili oko 700.000 krivotvorenih suvenira dvojice papa svetaca. Riječ je o magnetima, satovima, sličicama i naljepnicama. Krivotvoritelji su ih planirali prodati po cijeni nižoj od službene i zaraditi oko tri i pol milijuna eura.

Tijek kanonizacije: Proučavali su im cijeli život

Crkva će svjedočiti presedanu da na isti dan svetima proglasi dvojicu papa - Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Tako će se broj papa koji su postali svetima popeti na njih 80, a u povijesti se do pape Franje na čelu Crkve izmijenilo njih 266.

1. SLUGA BOŽJI Jednom kad otpočne proces za kanonizaciju, odnosno proglašenje svetim, Vatikanova Kongregacija za pitanja svetaca, koja je zadužena za proučavanje čuda, otpočinje iscrpljujuće i detaljno proučavanje života prijašnjeg pape. Positio – dokument o službenom stavu – predaje se potom čuvarima doktrine, odnosno Kongregaciji za nauk vjere.

- 2. travanj 2005.

Papa Ivan Pavao II. umire nakon desetogodišnje borbe s iscrpljujućom Parkinsonovom bolešću

- svibanj 2005. NASLJEDNIK

Papa Benedikt XVI. ukida pravilo o počeku od pet godina prije nego što se otpočne s proglašenjem svetim.

- lipanj 2005.

Sestra Marie Simon-Pierre Normand iz reda Malih sestara Katoličkog majčinstva izliječila se od Parkinsonove bolesti nakon što se njezin red molio Ivanu Pavlu II. kako bi joj olakšao bolest. Vatikan je priznao čudotvorno izlječenje po njegovu zagovoru.

2. PREČASNI 2009., prosinac: Papa Benedikt izdao je Dekret o herojskoj kreposti Ivana Pavla II., kojim mu daje titulu Venerable (prečasnog) zbog života u kreposti.

- prosinac 2010. Članovi Kongregacije za pitanja svetaca prihvaćaju slučaj sestre Normand kao neupitno čudo po zagovoru Ivana Pavla II.

14. siječnja 2011. Papa Benedikt proglašava prvo čudo i dopušta beatifikaciju Ivana Pavla II. Papa Ivan XXIII. beatificiran je još 2002. nakon što je Vatikan proglasio neupitnim čudom što je 1966. godine talijanska sestra Capitani ozdravila iako je umirala zbog komplikacija nakon operacije. Obično su za kanonizaciju potrebna dva prihvaćena čuda.

3. BLAŽENIK 1. svibnja: Beatificirali su Ivana Pavla II. u ceremoniji ispred milijun vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra. Nakon što su ga proglasili blaženim, određeno je da će njegov dan obilježavati 22. listopada, na dan kad je još 1978. godine postao prvi poljski papa.

5. srpnja 2013. Papa Franjo izdao je dekret kojim priznaje izlječenje Floribeth Mora Diaz od moždane aneurizme po zagovoru Ivana Pavla II. To je drugo čudo koje je bilo potrebno za njegovu kanonizaciju. Papa Franjo čini iznimku i odustaje od zahtjeva za drugim čudom koje je bilo potrebno za kanonizaciju pape Ivana XXIII.

4. SVECI 30. rujna: Papa Franjo ugošćuje konzistorij kardinala koji odobrava kanonizaciiju blaženika Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. Daju proglas i o datumu kad će ih proglasiti svecima.

- 27. travnja 2014. proglašenje kanonizacije

PROGLAŠENJE SVECIMA 27. travnja 2014. godine na nedjelju Božjeg milosrđa papa Franjo proglasit će kanonizaciju, odnosno svecima papu Ivana XXIII. i papu Ivana Pavla II. Svečanost će se održati na Trgu svetog Petra u Vatikanu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 735
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora