Obavijesti

News

Komentari 153

Rekordni minusi: U Sl. Brodu jutros -26, kraj Požege -27 °C

Rekordni minusi: U Sl. Brodu jutros -26, kraj Požege -27 °C
34

Ujutro će na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Zatim će se naoblačiti. Navečer i u noći je moguć snijeg i to u G. Kotaru i unutrašnjosti

VIDEO

Jutros  su u cijeloj zemlji izmjerene rekordno niske temperature. U Slavonskom Brodu je -26, u Osijeku -25, u Daruvaru, Gospiću, Županji, Karlovcu, Otočcu -22, a u Bednji, Lipiku i Ogulinu minus 20 stupnjeva Celzija. Ujutro će danas na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano. Zatim će se postupno naoblačiti. Navečer i u noći je moguć snijeg i to u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom Kotaru. 

>>> Dunav zaleđen, u pomoć stižu mađarski ledolomci

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Najviša dnevna temperatura će biti od -10 do -5, a na Jadranu većinom od 3 na sjeveru do 10°C na jugu. 

Brodovi naizmjence plove Savom kako ne bi zaledila

Slavonski Brod je u četvrtak osvanu kao najhladniji grad u Hrvatskoj s temperaturom od -26 stupnjeva Celzijevih. Posljednji puta su tako niske temperature bile prije 25 godina, točnije 1987. godine kada se Sava zaledila. S obzirom na niske temperature, koje traju već danima, postoji mogućnost da se zaledi i ove godine. Na sredini rijeke ostao još uski trak kojim teče voda, dok se s obje strane rijeke led širi prema sredini. 

U srijedu su brodovi Lučke kapetanije naizmjence plovili Savom kako bi koliko toliko spriječili gomilanje debelih santi leda koje stižu iz bosanskih pritoka. U gradu najveće probleme imaju djelatnici Vodovoda jer ima na desetke popucalih cijevi. Građani se ne žale na hladnoću koliko na klizave nogostupe i prometnice.

U Službi 112 u četvrtak ujutro su rekli kako nemaju dojava o većim štetama zbog niske temperature. Problemi bi mogli nastupiti kada porastu temperature jer tada se led u vodovodnim cijevima počne širiti što dovodi do pucanja istih. Osim leda na Savi, kolnicima i nogostupima on se pojavio i na krovovima kuća. Ledenice debele i preko desetak centimetara, duge više od metra mogle bi biti opasnost za prolaznike, kao i snijeg koji će kada počne topljenje kliznuti s krova.

Razbijali led na Kupi

Zaposlenici tvrtke Vodoopskrba Kupa u Petrinji, koja pitkom vodom opskrbljuje Sisak i Petrinju, u četvrtak su razbijali led na tzv. zahvatu sirove vode u rijeci Kupi. Taj dio rijeke se zaledio uslijed dugotrajno niskih temperatura i niskog vodostaja, a kako led ne bi doveo u pitanje proizvodnju i distribuciju vode što bi značilo još jednu teškoću za građane ta dva grada, pristupilo se uklanjanju leda. Razbijanju i uklanjanju leda   nazočili su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Siska, Dinko Pintarić i Veljko Novak.

U Šibeniku i okolici zbog lomova na hitnoj završilo 75 građana

Od početka nevremena u čitavoj Šibensko-kninskoj županiji zbog padova i lomova ekstremiteta na hitnoj je završilo 75 građana, od čega 25 u Šibeniku, a ostatak u drugim dijelovima Županije. Dogodilo se 15-ak prijeloma zbog kojih je bila potrebna kirurška intervencija i hospitalizacija, iznio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Šibenika Ante Županović posljedice nevremena po zdravlje građana.

Gradonačelnik je izrazio svoje zadovoljstvo radom svih službi tijekom proteklih dana. 

- Sad samo molimo boga da nas najavljeno nevrijeme za vikend zaobiđe - rekao je gradonačelnik Županović.

- Žao mi je što gospodin Kerum nije ovih dana došao u Šibenik da vidi kako to izgleda kad se s malo organizacije i dobrog rada osigura da grad normalno funkcionira u nenormalnim uvjetima -  rekao je dogradonačelnik Franko Vidović, odgovarajući Kerumu koji je javno ustvrdio da stanje u Splitu za nevremena nije bilo lošije nego u drugim dalmatinskim gradovima.

Dogradonačelnik Petar Baranović zahvalio se cestarima, vatrogascima, GSS-ovcima, komunalnim službama i svim drugima koji su ulagali nadljudske napore da grad funkcionira. Ispričao se građanima Šibenika i prigradskih naselja do kojih gradske službe ovih dana ipak nisu uspjele doći i zamolio za razumijevanje.

- Odradili smo posao koji građani s pravom očekuju od nas. Nažalost nismo mogli baš svima pomoći i zato se ispričavamo, no gledajući druge sredine moram reći da smo i više nego zadovoljni organizacijom u Šibeniku - rekao je Baranović.

U Šibeniku je za nevremena zbrinuto troje gradskih beskućnika. Bili su smješteni u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Međutim, dvojica od njih već u nedjelju su napustila topli smještaj, s obrazloženjem da im je 'teško boraviti u zatvorenom prostoru'.

Za vikend snijeg u cijeloj Hrvatskoj

U petak će se naoblačenje proširiti na cijelu Hrvatsku. Snijeg će padati uglavnom u Dalmaciji i Lici, na južnom Jadranu mjestimice i kiša. Snijeg nošen burom očekuje se i na sjevernom Jadranu. 

U subotu oblačno posvuda uz snijeg, povećanje snježnog pokrivača većinom između 5 i 15, a u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije veće od 20 cm. 

U nedjelju postupno smirivanje vremena. Snijeg će padati još uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Puhat će slab do umjeren u gorju i jak sjeveroistočnjak, na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima, a samo na južnom Jadranu istočnjak i jugo. Hladno i vrlo hladno.

Tražili pomoć vojske za područje Imotskog i Vrgorca

U zaleđu je više od stotinjak sela s brojnim zaseocima i dalje prometno izolirano, posebno na području Imotske krajine i grada Vrgorca. Zbog toga je poslana zamolba za angažiranje dodatnih snaga i sredstava Hrvatske vojske za ispomoć gradu Trilju i HEP-u te angažiranje dvoje motornih saonica za ispomoć gradu Vrgorcu. Helikopter HV-a jučer je prevezao jako bolesnu osobu iz Vučipolja (Hrvace) do KBC-a Split. 

Cjelokupna operativa zimske službe čisti prometnice u Splitsko-dalmatinskoj županiji prema planu prioriteta. Pripadnici DVD-a Vrgorac, Imotski, Zagvozd i Lovreč kao i zaposlenici JVP Imotski angažirani su u dostavljanju pomoći stanovništvu (hrana, lijekovi) kao i izvlačenju vozila iz snijega, uklanjanju prepreka i ostalih aktivnosti u svrhu normaliziranja stanja na svom prostoru djelovanja. MUP je stavio na raspolaganje 9 terenskih vozila koji će, prema potrebi, biti upućeni u Vrgorac (5) i Imotski (4) te jedan manji gusjeničar za snijeg za Vrgorac.

Zbog nevremena i dalje nema struje kraj Knina

Zbog olujnog nevremena i dalje su bez struje neka mjesta u okolici Knina - Strmica, Mokro Polje i Biovčino Selo. Više naselja u okolici Drniša i Šibenika i dalje su teško dostupna te su vatrogasci JVP–a, DVD-ova i DIP-a Drniš tijekom dana sudjelovali u prijevozu pacijenata, dostavi hrane i lijekova, izvlačenju vozila iz snijega kao i uklanjanju prepreka uzrokovanih snježnim nevremenom.

Zatvorena Jadranska magistrala

HAK javlja kako je je za sav promet otvorena dionica autoceste A1 od Svetog Roka do Maslenice dok dionicom autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica smiju voziti samo automobili. Za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene (D8). 

Na dijelu Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Senja, zbog jakog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle. Na riječkom području u prekidu su sve katamaranske linije, na zadarskom ne plove katamarani prema Premudi, Silbi i Olibu, a na splitskom području u prekidu je katamaranska linija: Vis-Hvar-Split, dok su ostale linije uspostavljene jutros. 

DUZS: Obnovite zalihe hrane i ne idite na put

Svima koji nemaju izrazitu potrebu preporučuju da se ne upućuju na put, posebno ako nemaju odgovarajuću zimsku opremu. Građanima u područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama savjetuju da ostanu u svojim kućama i ne izlaze ako nije nužno kako bi se otklonile ili svele na najmanju moguću mjeru opasnosti od ozljeđivanja ili eventualnog smrzavanja sa smrtnim posljedicama.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje jučer je upozorila službe na terenu i građane da tijekom privremenog smirivanja vremena pristupe intenzivnijem čišćenju snijega, posebice pješačkih zona te prilaza institucijama i ustanovama.

Građanima preporučuju da obnove zalihe namirnica, opreme za čišćenje i ostalog što smatraju da će im biti potrebno za nadolazeće dane, obzirom da se od petka poslijepodne te tijekom subote, prema najavama DHMZ-a, očekuje zamjetnije padanje i stvaranje novog snježnog pokrivača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.