Obavijesti

News

Komentari 94

Remont od 21 milijun dolara: Ponos SAD-a uplovio u Rijeku

Remont od 21 milijun dolara: Ponos SAD-a uplovio u Rijeku
4

USS ‘Mount Whitney’, brod američke mornarice, uplovio je u riječko brodogradilište ‘Viktor Lenac’, gdje će obaviti veliki remont koji će trajati do srpnja iduće godine

VIDEO

Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice “USS Mount Whitney” po četvrti put uplovio je jučer u riječko brodogradilište “Viktor Lenac”. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Američki ratni brod ponovo u Lencu: Opsežna modernizacija vrijedna gotovo 32 milijuna dolara Reporter: Meri Tomljanović

Posted by 24sata on 15. prosinca 2016

Ratni brod uplovio je u Rijeku zbog velikog remonta. Radnici u brodogradilištu će izmijeniti dijelove komunikacijske opreme, a promijenit će i dijelove dotrajale čelične strukture. Kompletno će urediti i 60 kabina marinaca, a planiraju izmijeniti cijevi kroz koje prolazi osovinski vod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

Za ovaj remont Amerikanci su početkom godine raspisali natječaj, a između šest europskih brodogradilišta, koja su konkurirali za ovaj posao, “Lenac“ je pobijedio. 

lenac

- Radovi na brodu počet će u ponedjeljak, a trajat će do početka srpnja iduće godine. Važan značaj projekta je u strateškom smislu jer učvršćuje poziciju ‘Viktora Lenca’ na svjetskoj karti vodećih remontnih brodogradilišta - kaže predsjednik uprave i glavni izvršni direktor Aljoša Pavelin. 

Inače, ugovor o Remontu potpisan je krajem kolovoza, a vrijedan je gotovo 21 milijun dolara. Većina radova obavljat će se u doku s cjelokupnom posadom koja će boraviti u škveru.

Ovaj zapovjedni brod, inače, ušao je u osmogodišnji program nadogradnje kojim mornarica SAD-a želi dodatno povećati operativne sposobnosti i produljiti mu vijek služenja za sljedećih 25 godina. 

Nakon lanjskih velikih zahvata na “USS Mount Whitney”, koji su trajali osam mjeseci i “Lencu” donijeli više od 200 milijuna kuna, ne računajući pritom skupu i sofisticiranu opremu instaliranu na taj ratni brod, Amerikanci za iduću godinu imaju u planu novi, veći zahvat.

whitney

Inače, “Mount Whitney” u službi je od 1971.godine i, kao jedan od ukupno dva zapovjedna broda američke ratne mornarice, predstavlja svojevrsni mornarički stožer na vodi.

Dugačak je 195 metara, širok 33 metra, a razvija brzinu od 16 čvorova. Na brodu se nalazi posada od 300-tinjak mornara i civila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)