Obavijesti

News

Komentari 72

Rođo, dođi mi na listu: Rođaci Zokija i Plenkija idu na izbore

Rođo, dođi mi na listu: Rođaci Zokija i Plenkija idu na izbore
6

LOKALNI IZBORI 2017. Rođaci Plenkovića i Milanovića idu na izbore, sestra i brat se bore za vlast, neki su na liste gurali sinove i supruge, a Ivan Pernar oca

VIDEO

Politička opredjeljenja znaju posvađati i najužu obitelj, ali ovi lokalni izbori dokazuju da se čitave obitelji ujedinjuju u borbu za fotelje i utjecaj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:09

Marko Raos je ujak premijera Andreja Plenkovića, koji se ipak našao drugi na listi HDZ-a za vijeće Makarske. Raos je htio izaći na izbore kao nezavisni kandidat, ali ga je navodno upravo Plenković od toga odgovorio kako ne bi naštetio HDZ-u. Plenkoviću važno ostvariti što bolji rezultat u Makarskoj, pa je ujaka ipak pridobio za svoju stranačku listu. Ujak do prije nekoliko mjeseci uopće nije bio član HDZ-a, a ni sad nam nije htio prokomentirati zašto se predomislio i poslušao nećaka koji vodi najjaču hrvatsku stranku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se Raos ipak našao na listi HDZ-a iako ih je ranije kritizirao, postalo je poznato tek pred samu objavu kandidatura.  

Mlađi brat Vlaho Orepić neće pomoći starijem bratu Niki u borbi za Ploče. Bivši Mostov ministar unutarnjih poslova je ipak otišao na listu Mosta za Dubrovačko-neretvansku županiju pomoći Nikoli Grmoji u borbi s HDZ-om.

- Nije on moj brat, nego ja njegov, pa ga moram slušati - kroz šalu kaže Vlaho Orepić i dodaje da je lista za Ploče već bila popunjena, pa je odlučio pomoći Mostu u županiji. Niko Orepić je kandidat udruge Škanj, iz koje je potekao i bivši ministar Vlaho. Niko kaže da su njih dvojica, iako su braća, potpuno različiti.

- Nije mi davao nikakve savjete, ali u životu općenito učimo jedan od drugog i od društva u kojem se krećemo – rekao nam je Niko Orepić, koji kaže kako želi probuditi Ploče iz apatije i podići lučku djelatnost u gradu.

Niko Orepic

Milanović zna kako ne raditi

U Sinju je kandidat za gradonačelnika SDP-a Ante Milanović, rođak bivšeg premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića. On je monter u HEP-u, kaže da je godinama bio nezaposlen te da zna kako je kad se zapošljava rodbina i uhljebljuje u gradu. Sad želi to promijeniti i izvesti Sinj na pravi put. U politiku se Ante Milanović uključio tek prije pet mjeseci i kaže da mu je čast što je kandidiran. Želi uvesti transparentnost u vođenju grada, a ne da se sve rješava na ručkovima. Kaže da je s rođakom Zoranom u dobrim odonosima, ali da mu nije pomagao.

- Da je on meni pomagao, ne bih bio nezaposlen svih ovih godina. Takav je bio, a takav ću biti i ja. Mi smo u dobrim odnosima, a kad sam razmišljao o preuzimanju SDP-a u Sinju, rekao mi je da moram to učiniti jer netko mora preuzeti odgovornost, pa makar šanse za uspjeh na izborima bile male – kaže nam Milanović.

Dario Žinić, sin HDZ-ova sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, kandidat je stranke za zamjenika gradonačelnika Gline. Naravno, kao zamjenik HDZ-ovu gradonačleniku Gline Stjepanu Kostanjeviću. Mlađi Žinić odmah opovrgava da je tata utjecao na to da mu prva kandidatura bude za zamjenika gradonačelnika.

- Tata do posljednjeg dana nije znao da ću se kandidirati i nije utjecao na odluku koja je samo moja. Oca cijeli život gledam u politici i znam kakav je to napor, a od njega sam naučio da svakog čovjeka gledam jednako i poslušam njegove probleme - kaže D. Žinić (31), koji želi da se mladi aktiviraju u politici.

Supružnici napadaju Zagreb

On je od 17. godine u HDZ-u i istaknuti je član stranačkog podmlatka te sad želi spriječiti njihovo iseljavanje brojnim sadržajima u gradu.

Profesor ekonomije Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku u zadnji tren je zamijenio zastupnika Ivana Pernara kao gradonačelnički kandidat za Zagreb. Njega podupiru i Živi zid, a Ivan Pernar je treći na izbornoj listi za zagrebačku Skupštinu.

prosvjed

No Lovrinovićeva supruga Slavica je peta na izbornoj listi. Ako Lovrinović i njegova lista osvoje između pet i deset posto glasova, supružnici će zajedno sjediti u skupštinskim klupama jer teško da Lovrinović može postati gradonačelnik.

Profesor kaže kako njegova supruga ima puno više političkog iskustva od njega.

- Ona je i dosad bila potpredsjednica Vijeća gradske četvrti Peščenica. U politiku je ušla prije mene. Bila je s Laburistima, ali kako su se oni rasuli, sad je nezavisna vijećnica.

Otac ide sinovim stopama

Njezina pomoć mi je važna jer poznaje gradske četvrti i probleme grada. Neka i ostali kandidati animiraju supruge te da im završe na petim i daljnjim mjesetima, a ne odmah ispod njih na listi - kaže Lovrinović.

Rijetko se događa i da je sin puno poznatiji od oca u političkom životu, ali otac Hrvoje Pernar aktivirao se za Vijeće gradske četvrti Trešnjevka sjever u Zagrebu. Sin, Ivan Pernar, sad je na listi za Skupštinu, a i tata bi mogao postati vijećnik jer je prvi na listi za Vijeće jedne od najvećih zagrebačkih četvrti. Potpuno neobični slučaj stiže iz općine Jelenje pokraj Rijeke. Vanda Radetić Tomić se kandidira za načelnicu, a njezin brat Ervin je zajedno s njom kandidat za zamjenika. Ervin je na prošlim izborima bio kao nezavisni kandidat izabran za načelnika općine, ali je ubrzo dao ostavku “iz osobnih razloga” i ostavio općinu na cjedilu. Mediji su izvijestili da je otišao raditi na kruzer, no njegova sestra kaže da se radi o drugim razlozima.

- Otišao je prvenstveno iz zdravstvenih razloga, ali i neviđene hajke koju je na nas radio Primorsko-goranski savez koji je 16 godina bio na vlasti u općini - kaže Vanda Radetić Tomić.

Jelenje je kuriozitet politike

To ne smatra teretom da ponovno ona i brat vode općinu.

- Mještani nam daju potporu. Želimo završiti započeto. To što smo brat i sestra jest kuriozitet, ali ništa više od toga. Na zajedničku kandidaturu potaknula su nas prije svega gotovo identična promišljanja o tome kako treba razvijati naš kraj i što treba učiniti da naši ljudi žive bolje - kaže Radetić Tomić.

Ipak, ne misle svi u općini tako. Upućeni sugovornici kažu da je proračun općine pao za sedam milijuna kuna, a Jelenje je bilo izolirano od svih institucija.

Sugovornici ističu da su brat i sestra surađivali čitavo vrijeme na teret proračuna, a Ervin je kažnjen i zbog sukoba interesa.

Na lokalnim izborima se inače natječe više od 47.000 kandidata za 9579 funkcija. Pet osoba lovi tako jednu fotelju.     

radetici

Bio je nezavisni pa se predomislio

Marko Raos, premijerov ujak, nije htio u HDZ, nego biti nezavisni, ali je navodno presudan bio nećakov utjecaj da se učlani u HDZ i dođe na njihovu listu za Makarsku.

Plenki želi osvojiti Makarsku

HDZ je za gradonačelnika Makarske kandidirao Juru Brkana, a Plenković želi smijeniti SDP s vlasti, pa je zato navodno dodatno zamolio ujaka za pomoć na lokalnim izborima.

Prvo sin pa onda i otac u politiku

Ivan Pernar je postao u Saboru jedan od najaktivnijih zastupnika. U Zagrebu je u posljednji tren odustao od gradonačelničke kandidature, ali želi u Skupštinu. Otac Hrvoje vodi listu Živog zida u četvrti Trešnjevka sjever.

Brat i sestra zajedno u bitku

Općinu Jelenje pokraj Rijeke žele zajedno voditi brat i sestra Radetić. Ervin je već bio izabran za načelnika, ali je dao ostavku, kažu zbog političkih pritisaka.

Supruga dulje u politici od Lovrinovića

Ivan Lovrinović kaže da je supruga Slavica završila na njegovoj listi jer je dulje u politici od njega te dobro poznaje probleme grada Zagreba i gradskih četvrti.

Nema pomoći od rođaka

Ante Milanović ide za gradonačelnika Sinja, a rođak Zoran mu je savjetovao da prihvati odgovornost i kandidira se čak i ako ne pobijedi.

Braća iz iste udruge

Braća Orepić, stariji Niko i mlađi Vlaho, politički su potekli iz pločanske udruge Škanj. Niko ide za gradonačelnika, a Vlaho za vijećnika.

Tatinim stopama do gradonačelnika

HDZ-ovac Ivo Žinić preuzeo je od Marine Lovrić Merzel siromašnu Sisačko-moslavačku župaiju. Sin Dario je od 17. godine u stranci, a sad želi biti dogradonačelnik Gline.

  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...
'JA SAM POBJEDNIK'

Kerum 'poludio': Opara je nula, zlotvor, kokošar i je**vjetar...

LOKALNI IZBORI Kerum tvrdi da je pokraden: 'To nije viđeno ni u Zimbabveu, ni u Ugandi. Sram ih bilo, njihova predsjednika i sve njih. Ispričavam se gledateljstvu, ali njima nikako'

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"
NAKON POBJEDE NA IZBORIMA

Čačić o Štromaru: "Napravio sam 32 škole, a on niti jednu"

NIJE ZA NOVE IZBORE: Radimir Čačić razgovarao je s novinarom 24sata Borisom Rašetom i prokomentirao lokalne izbore, krizu u svojoj bivšoj stranci HNS-u kao i krizu Vlade
Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca
DAMIR MANDIĆ

Metkovac i nesuđeni fratar je novi gradonačelnik Karlovca

Markantni ravnatelj karlovačke gimnazije Damir Mandić (HDZ) novi je karlovački gradonačelnik. Obiteljski čovjek, otac troje djece nekad je mislio da će svoj život posvetiti Bogu...