Obavijesti

News

Komentari 21

Robot Toby će Maji iz Vrsara pomoći da crta, surfa i piše...

Robot Toby će  Maji iz Vrsara pomoći da crta, surfa i piše...
5

Majina mama Ivana zaslužna je što je ona prva djevojčica u državi kojoj je jedna tvrtka iz Hong Konga poklonila prototip robota koji se tek treba naći u prodaji...

VIDEO

Iako boluje od rijetke i teške bolesti, ne govori i prikovana je za invalidska kolica, Maja Ladenlajter (11) iz Vrsara osmijehom pokazuje da je presretna što će joj njezin robot Toby odsad biti produžena ruka kod učenja, komuniciranja, ali i igranja.

Njezina mama Ivana zaslužna je što je Maja prva djevojčica u državi kojoj je jedna tvrtka iz Hong Konga poklonila prototip robota koji se tek treba naći u prodaji. Njegova cijena bit će između 800 i 1000 dolara.

- Tek smo ga dobili pa ne znamo sve njegove mogućnosti. Uz pomoć miša za računalo, gdje je instaliran program s načinom i mogućnostima funkcioniranja robota, Maja uz moju asistenciju može crtati, pisati, surfati internetom... Ma puno toga - ozarena lica kaže Ivana. Do četvrte godine Maja je bila zdrava djevojčica, a tada su počeli problemi. Iako ni danas nema konačne dijagnoze, boluje od progresivne spastične kvadriplegije, distonije i encefalopatije. No redovito pohađa školu i obožava učiti.

- Na internetu sam našla tvrtku Dobot, poslala mail, pa su uslijedili kontakti. Timu inženjera robotike poslala sam i nekoliko Majinih fotografija koje su završile na njihovim stranicama kao promotivni film. Poslali su mi robota o njihovu trošku, no morali smo platiti PDV i carinu, oko 1500 kuna - rekla je Ivana. Veseli je i što će Maja rukom koja joj je manje u spazmi i sama moći upravljati robotom.

- Fascinirala me i opcija pokretanja robota EEG-om uz pomoć spravice koja se stavi na glavu, no to je nadogradnja koju ćemo u budućnosti nabaviti. Robot i uz pomoć aplikacije za upravljanje glasom može puno pomoći, a moja Maja i ja još učimo što naš robot sve može te smo jako uzbuđene - povjerila je mama Ivana. I ravnatelj vrsarske OŠ “Vladimir Nazor” Esad Mujaković hvali Maju i robota koji će joj uvelike pomoći.

- Maja je jako pametno dijete. Osobama s teškoćama ovakav robot itekako može pomoći u komunikaciji - kaže ravnatelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.