Obavijesti

News

Komentari 66

Roditelji djece s poteškoćama: Vlado, problem ste vi, a ne oni

Roditelji djece s poteškoćama: Vlado, problem ste vi, a ne oni
7

Roditelji djece s posebnim potrebama iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovali su ispred Vlade. Traže da se uzmu u obzir njihovi zahtjevi te da im se promijeni status

VIDEO

Roditelji djece s posebnim potrebama iz svih dijelova Hrvatske prosvjedovali su u petak na Markovom trgu kako bi vlada uzela u obzir njihove zahtjeve i izmijenila zakone o njihovom statusu. Oni najvažniji među zahtjevima su da se djeci omogući normalna socijalizacija, odnosno, da mogu ići u vrtić te da status roditelja skrbnika bude fleksibilniji.

- Moja Selina ima 11 godina i ima cerebralnu paralizu, a ja ne mogu dobiti status roditelja skrbnika jer je ona četiri sata u školi. A ja se pitam što je s ostalih 20 sati? Zanima me tko se o njoj brine tih 20 sati - požalila se Sabina Lončar, inače inicijatorica prosvjeda. 

'Mojoj kćeri s cerebralnom paralizom onemogućena je socijalizacija'

Isti problem ima i Nataša Čizmešija iz Petrinje. Njena šestogodišnja curica Iva ima cerebralnu paralizu, a ona već deset mjeseci čeka na rješenje svog statusa roditelja skrbnika.

- Još čekamo rješenje, procedura je duga. No, to nam nije jedini problem. Želim da Iva postane ravnopravan član društva, a to je jako teško bez socijalizacije koja joj je onemogućena. Dvije godine se borimo da bude dva sata u vrtiću i da ja to vrijeme budem uz nju, ali nisam naišla na dobru volju - rekla je Nataša Čizmešija koja zbog hladnoće iz Petrinje nije na prosvjed povela i Ivu.

'Zbog autizma nijedan vrtić ne želi primiti mojeg sina'

- Samo imam želju da se igra s drugom djecom i da ne bude stigmatizirana - požalila se Nataša. Zbog autizma u vrtić nisu primili ni četverogodišnjeg Ervina Barakovca. Njegova majka Nives ističe kako ga ni jedan vrtić ne želi primiti, a ona samo želi da se on socijalizira.

Bandić obećao pomoći roditeljima iz Zagreba

Roditelje je došao podržati i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Kratko se zadržao, a obećao je svim roditeljima koji su iz Zagreba da će im pomoći. 

- On je jedini došao i podržao nas. Zahvalni smo mu zbog toga - rekla je Ana Pejić iz Varaždina čijem su 11- godišnjem sinu odbili pravo na pelene. 

Bandiću su se za pomoć obratili i oni koji nisu iz Zagreba, ali on je rekao da njima ne može pomoći. 

- Iz Duge Rese sam pa mi ne može pomoći, a status roditelja skrbnika mi još nije rješen - požalila se Ivana Novosel. 

Milanka Opačić: Vlada će uvažiti i razmotriti njihove zahtjeve

Ministrica Milanka Opačić obećala je roditeljima djece s posebnim potrebama da će Vlada uvažiti njihove zahtjeve i razmotriti ih. Idući sastanak, kako je najavila, održat će se krajem siječnja 2013. godine. Dodala je da u travnju iduće godine ide promjena zakona o kategorizaciji dobivanja statusa roditelja skrbnika te da roditelji više neće morati ići na vještačenja već će vještaci dolaziti k njima. 

'Barem nas je netko doživio i čuo'

- Barem nas je netko doživio i čuo, a sada ćemo vidjeti hoće li održati obećanje - zaključila je Iva Čizmešija, majka koja deset mjeseci čeka na rješenje svog statusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Strava u Bjelovaru:  Muškarac ubio punicu, ženu ubo u vrat, a sebi presudio pred policajcima?
POLICIJA NA TERENU

Strava u Bjelovaru: Muškarac ubio punicu, ženu ubo u vrat, a sebi presudio pred policajcima?

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu
Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero  u bolnici
VATROGASCI SPAŠAVALI LJUDE

Stravična nesreća kod Zeline: Iz potpuno smrskanog BMW-a su izvlačili ljude. Četvero u bolnici

Do prometne nesreće došlo je u subotu iza ponoći na autocesti A4 na 72. kilometru u smjeru Zagreba. Četvero ljudi prebacili su u KBC Zagreb i KB Dubrava